Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Brokoli sebzesini her mevsimde manav ya da marketlerde bulunur. Fakat brokoli tüketiminin en ideal ayları kış aylarıdır. Vücut direncini artıran ve bağışıklığı güçlendirmesi ile bilinen brokoliyi yaz ve kış aylarında taze bir şekilde bulabilmek mümkündür.
Brokoli, soğuk mevsim sebzesi olarak da bilinir. Brokoli yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 10-20 derece arasıdır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İlgili 21 soru bulundu
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Yaz Sebzeleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Rezene, bakla, ıspanak ve domates de yaz sebzeleri arasında yer alır.
Brokoli yeşil yendiğinde besin değeri daha yüksektir ve tadı daha güzel olur. Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Aynı zamanda brokoli yetiştiriciliği için en uygun aylar Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları olmaktadır. Brokoli ilkbahar ve sonbaharda ekilebilmektedir. İlkbaharda ekilen brokoli yaz mevsimin edilir. Sonbaharda ekilen brokoli ise kış aylarında hasat edilmektedir.
Brokoli sebzesini 4 mevsim boyunca bulmak mümkün. Ancak uzmanlar kış mevsiminde tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtiyor. Vücut direncini arttıran ve insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen brokoliyi; Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bolca tüketebilirsiniz.
Daha yaygın olarak pişirilerek servis edilebilse de, brokoli neredeyse hiç hazırlık yapmadan yiyebilirsiniz. Çiğ brokolinin başını soğuk akan su altında temizleyin. Brokoliyi tamamen kuruyana kadar bir kağıt havluyla hafifçe silin.
BROKOLİ: Brokoli satın alırken, sapının sıkı olmasına, yapraklarının canlı ve koyu yeşil renkte olmasına dikkat edin. Brokolinin çiçekleri koyu yeşil ve birbirine bitişik olmalıdır. Çiçeklerinde sararmalar varsa, bu brokolinin çok taze olmadığını gösterir.
Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Havuç A vitamini açısından zengin olan havuç, kış aylarında yetişen sebzelerin başında gelir.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar.
Maydanoz, brokoli, mısır ve dereotu da Ağustos ayında ekilebilen sebzelerdendir. Böğürtlen, şeftali, incir, sarı kiraz ve mürdüm eriği Ağustos ayında ekilen meyvelerdir. Fidelecenek olanlar: Kabak, marul, salatalık. Direkt toprağa ekilecek tohumlar: Fasulye, börülce, roka.
Muz, kış meyvesi olarak bilinmektedir ve kış aylarında tüketilmesi gerekir.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
İncir. Ülkemizde özellikle de Ege bölgesinde bol miktarda üretilen incir, yaz aylarında tazesi, kış aylarında ise kurusu sevilerek tüketilen bir meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri