CMK Madde 103 Gerekçesi Yoksa maddenin ikinci fıkrasına göre Cumhuriyet savcısı soruşturma evresinde adlî kontrole veya tutuklamaya gerek kalmadığı kanısına varacak olursa şüpheliyi kendisi serbest bırakabilir; bu hususta ayrıca hâkim kararına gerek yoktur.
Cumhuriyet Savcısının, tutukluyu serbest bırakma fıkra a hükmüne göre cezalan yetkisini düzenleyen CMK'nın 103/2, maddesinde “Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısına adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakır.
CMK m.103/1'e göre; “Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hakiminden isteyebilir. Hakkında tutuklama kararı verilmiş şüpheli ve müdafii de aynı istemde bulunabilirler”.
Cumhuriyet savcısının CMK m.103/2'ye göre re'sen adli kontrolü veya tutuklamayı kaldırma yetkisi vardır.
Savcı resen şüpheliyi serbest bırakabilir. Fakat tutuklayamaz. Sadece tutuklamaya sevk edebilir. Soruşturma aşamasında tutuklama kararı Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı mahkeme tarafından verilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Savcı mütalaasının beraat yönünde olması halinde, sanık ya da müdafii mütalaaya itiraz etmeyecektir. Savcının mütalaasında sanığın cezalandırılmasını istemesi halinde verilen süre içerisinde mütalaaya karşı mahkemeye verilecek bir dilekçeyle esas hakkında yazılı savunma yapılacaktır.
savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker.
5326 sayılı Kanun'un 23. maddesinin ilk fıkrasında, Cumhuriyet savcısının kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde bir kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye yetkili olduğu ifade edilmiştir.
Cumhuriyet savcısı, gerçekleştirdiği soruşturma sonunda yeterli şüphenin oluşması için gerekli delillerin veya kovuşturma olanağının bulunmadığına karar verebilir. Söz konusu nedenlerden dolayı, Cumhuriyet savcısı dava açılmadan dava dosyasını kapatabilir.
Kuvvetli Suç Şüphesi: Tutuklama kararı verilebilmesi için ilk şart, şüpheli veya sanık hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin” bulunmasıdır. Kuvvetli suç şüphesi, şüpheli veya sanığın suçu işlediğine dair yüksek bir ihtimal bulunmasıdır.
Cumhuriyet savcısı, yer aldığı hukuk davalarında, dava açma, kanun yollarına başvurma, delillerin toplanmasını isteme gibi “taraf” olmaya bağlanan her türlü yetkiyi kullanabilir. Maddî hukuk ilişkisinin tarafı olmamaları, şeklî esasa bağlı “taraf olma” niteliğine engel teşkil etmemektedir.
Şüpheli olayları incelemek ve delil toplamak için olay yerinde çokça zaman geçirir. Gerekirse 24 saat savcılar çalışabilir. Sabit bir çalışma aralığı hiçbir savcı çalışmaz.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.
Adli ve İdari Yargı Hakimlikte mezunlar için yapılan alımlarda yaş sınırı 35, Avukatlıktan Adli ve İdari Yargı Hakimlik için yapılan alımlarda yaş sınırı 45'dir. Was this helpful?
kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna ...
Savcılık kurumu idari bir yapıya sahip olması nedeniyle düzenlemesinde hiyerarşi bulunmaktadır. Astlar kurum içinde üstten emir alırlar.
Bir ölünün adli muayenesi tabip huzuru ile yapılır. Adli muayenede ölünün tıbbi kimliği, ölüm zamanı ve ölüm sebebini belirlemek için dış bulgular tesbit edilir (C.M.U.K 79/1). Olay, olay yeri ve ölene ilişkin bilgiler, dış muayene bulguları Cumhuriyet Savcısı tarafından saptanır.
Yine Başsavcı yaptığı açıklamada; "Bizim talimatımızda diyor ki, "soruşturmaların hukuka uygun yürümesi, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Ceza Muhakemesi Kanununun 172. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”
Savcı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Savcı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 52.800 TL civarındadır.
(Değişik fıkra:RG-13/9/2019-30887) Avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atananların staj dönemi süresi altı ay, avukatlık mesleğinden idarî yargı hâkim adaylığına atananların staj dönemi süresi ise yedi aydır.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri