Açılmamış olsa bile diş macununun son kullanma tarihi geçer. Her bir tüpte bulunan bileşenlerin etkinliği son kullanma tarihinde geçer. Genel olarak diş macununun raf ömrü, tüpün bir ucunda basılı bulabileceğiniz üretim tarihinden itibaren iki yıldır.
Bu nedenle yakın zamanda son kullanma tarihi geçmiş bir diş macununun az miktarda kullanılması, sağlığınız için doğrudan bir tehlike oluşturmaz. Ancak son kullanma tarihi geçmiş diş macunu kullanırsanız, bu durum uzun vadede macunun, diş çürümesini ve dişlerde oyukların oluşmasını önleme gücünü etkiler.
İki yıldan sonra diş macunlarının renginde ve ağızda bıraktığı tatta değişiklikler gözlemlenebilir. Ancak bazı diş macunlarının raf ve kullanım ömürleri içerdikleri bileşenler nedeniyle daha kısa olabilir. Bu nedenle diş macunu alırken ve kullanırken son kullanma tarihlerini kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Uzmanlara göre bir diş fırçasının ömrü en fazla 3 aydır. Diş ve diş eti sağlığı açısından diş fırçalarını her üç ayda bir değiştirmeliyiz. Uzun süre kullanılan diş fırçalarının kılları yanlara doğru açılmaya başlar, bu da diş fırçanızın ömrünün dolduğunun en büyük habercisidir.
Diş macunlarının son kullanma tarihleri kutularının üstünde yazar. Uzun raf ömürlü ürünler olan diş macunlarının kutusunu attıysanız bile tüpün en uç kısmında kabartma şeklinde son kullanma tarihini görebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Uzmanlara göre diş fırçasının ömrü üç aydır. Sağlıklı dişler ve gülüşler için kesinlikle üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Bir süre sonra diş fırçanızın kıllarının yanlara doğru ayrılmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum diş fırçanızın kullanım ömrünün tamamlandığının en önemli sinyalidir.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Gürgan, dişlerin fırçaya yarım leblebi kadar macun sıkılıp fırçalanması gerektiğini söyledi.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Diş fırçalarının lavabonun ve tuvaletin en az yarım metre uzağında bulunması gerekir. Diş fırçası içinde bulunduğu kaba ters konulmamalı, dik konulmalıdır. Diş fırçasının kıllarının dışarı bakacak şekilde durması gerekir. Fırçanın içinde bulunduğu kabı yaklaşık olarak haftada bir temizlenmesinde fayda vardır.
“Florürlü diş macunlarının uzun süre yutulmasıyla kalıcı diş renk bozukluğu (dental florozis), mide rahatsızlıkları, akut zehirlenme, deri döküntüleri ortaya çıkabilir.
Bu konudaki referans bilgileri ürün kutusundan edinmekteyiz. Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır.
Zararlı değildir. Eğer 15ml fazla yutarsan bi doktora gözükmelisin .
Fluorid içermeyen diş macunları diş çürüklerini önlemekte yetersiz kalmaktadır. Çocuklar için üretilmiş ve yaş aralığına uygun olan fluoridli diş macunlarının kullanımına 1 yaşından itibaren başlanması önerilmektedir.
Her kimyasal maddede, vücuda zararlı bazı içerikler vardır. Diş macunundaki bazı köpürtücü ve tat vericiler, yutulduğu ve vücutta biriktiği zaman sorunlar oluşabilir. Diş fırçalamada dikkat edilecek olan husus, macunu olabildiğince az kullanmak, diş macunu reklamlarında olduğu gibi fırçayı boylu boyunca doldurmamaktır.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Saç rengini açmak isteyenler ya da saçlarında ton farkları olanlar da diş macununu saçlarına sürüyor. Diş macunu içerisinde bulunan beyazlatıcılar saç renginde açılmaya yol açabilir. Ancak belirttiğimiz gibi diş macunu saç derisine zarar verebilir. Ayrıca saç yapısını macunlar olumsuz etkileyebilir.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır. Diş macunu maskesi yanlış veya aşırı kullanılırsa eğer ciltte tahriş yapabilir.
Bazı ev yapımı diş macunu formüllerinde, limon suyu, hindistancevizi yağı ve kabartma tozu gibi evde rahatça bulabileceğiniz ürünler olur.
Dişlerimizi fırçalama konusunda 3 günün üzerinde ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü 3 günün sonunda bakteriler aşırı üreme fırsatı bulmaya başlıyor. Bu da ciddi plakların oluşmasına neden olabiliyor.
Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır? Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Açılmamış olsa bile diş macununun son kullanma tarihi geçer. Her bir tüpte bulunan bileşenlerin etkinliği son kullanma tarihinde geçer. Genel olarak diş macununun raf ömrü, tüpün bir ucunda basılı bulabileceğiniz üretim tarihinden itibaren iki yıldır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Üst dişlerde yukarıdan aşağı, alt dişlerde ise aşağıdan yukarı hareketler uygulanmalıdır. Dişlerin dış, iç ve çiğneyici yüzeyleri iki dakika boyunca temizlenmelidir. Ayrıca yumuşak hareketlerde diş eti dokusunun da fırçalanması sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri