Cevap: Düşeyazdı, tıpkı soruda da yazıldığı üzere bitişik yazılır. Yani sorudaki yazımı doğrudur.
Ayrıca düşeyazmak sözcüğü cins isimdir. Bu nedenle küçük harflerle yazılır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu ifadenin literatürdeki basılı örneklerine dair örnekler de bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir: Ağır aksak yürüdüm, çöp sepetine ayağım takıldı, düşeyazdım.
Düşeyazdı demek düşmek üzere olmak anlamına geliyor. -Cümleler: Merdivenlere tam basamadığınım için düşeyazdım. Bana çarpınca düşeyazdı.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Düşe kalka kelimesinin ayrı bir şekilde yazılması gerekmektedir. Bu kelimenin doğru yazılışı şu şekilde olmaktadır: ''düşe kalka'' şeklindedir.
İlgili 38 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
CANCAĞIZ KELİMESİNİN ANLAMI
Kendiliğinden isterse, içinden gelirse` anlamlarına gelen cancağızı isterse sözünde geçen bir kelimedir. Bu kelime genellikle cancağaz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Boğazkale şeklinde olmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
"düşeyazdım" yaklaşma fiilidir.
Eylemin gerçekleşmediğini; ancak gerçekleşmeye yaklaştığını ifade eder.
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.
1- Basit Fiiller:
Yapım eki almamış olan eylemlere basit fiil denir. Kök halinde kullanılabilir ya da çekim eki alabilirler. Geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman kipiyle çekimlenmiş fiiller de basit fiillerdir.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
Doğru kullanımı yer elması şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre bahçıvan kelimesinin doğru yazılışı "bahçıvan"dır.
TDK sözlüklerine göre "hak ediş" ayrı yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "hakediş" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. TDK sözlüğünde isim kategorisinde yer alan hak ediş sözcüğünün anlamı ise şu: Bir üretim veya yapım sırasında hak edilmiş durum, para, istihkak.
artakalmak, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'r', 't', 'a', 'k', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir. artakalmak kelimesinin tersten yazılışı kamlakatra diziliminde gösterilir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri