En yaygın kullanılan baskı teknikleri; Yüksek baskı(Tipografi), Düz baskı(Ofset), Çukur baskı(Tifdruk) ve Elek baskı(Serigrafi) dir.
Ofset baskılarda mürekkeple suyun karışmadığı ortamda yapılan baskılar kaliteli baskılar olarak adlandırılmaktadır. Kitap ve dergi baskılarında kullanılıyor olmasından dolayı en çok kullanılan baskılama işlemlerinden biri de ofset baskıdır.
Ofset Baskı Çeşitleri
Ofset baskı, “tabaka ofset baskı” ve “web ofset baskı” olarak iki çeşidi vardır.
Eğer baskı projesinde hız ön planda; maliyet ve kalite ikinci plandaysa çoğunlukla dijital baskı tercih edilir. Ancak proje geniş bir zamana yayıldıysa, baskı yapılacak ürün sayısı fazlaysa ve kalite standartları işin hızına göre öncelik sahibiyse ofset baskı gibi farklı baskı teknikleri daha kullanışlı hale gelebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Dijital baskı adıyla bilinen DTG baskı, kumaşa işleyen profesyonel bir tekstil baskı yöntemidir. Tam adıyla Direct To Garment teknolojisi, su bazlı pigment boyaların endüstriyel yazıcılar aracılığıyla direkt olarak kumaşa uygulanmasını ifade eder.
Plastisol gibi solvent bazlı boyalar kumaşı değil, kumaşın üzerinde ek bir tabaka olarak desen oluştururken, su bazlı boyalar direkt kumaşı boyadığı için çatlama veya sökülmeler yaşanmaz, yıkama sonucu sadece kumaşınızın pamuklanması oranında rengi açılır.
Koyu ve açık renkli tekstil ürünlerinin üzerine sublimasyon mürekkebi kullanılarak yapılan baskı yöntemidir.
Flok, belirli uzunlukta kesilmiş oldukça ufak doğal ya da sentetik liftir. Flok baskıda, flok tozları tutkal kaplı kumaş yüzeyine uygulanarak kadifemsi, tüylü bir efekt ve dekoratif bir görünüm elde edilir. Floklama işleminin ilk adımı, istenen desene uygun şekilde tutkalın kumaşa uygulanmasıdır.
Pigment baskı, genellikle polyester örme ve dokuma kumaşlara uygulanan ancak doğal elyaflara da uygulanabilen, pigment boyar maddelerin kumaşa direkt baskı ve aşındırma baskı yöntemi ile aktarılması işlemine denir.
Tifdruk, Matbaacılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Almanca Tiefdruck (çukur baskı) sözcüğünden gelmektedir. Tifdruk tekniğini Türkçede en iyi karşılayan tanımlama ise çukur baskı tekniğidir. Bu teknikte basılacak içerik önce metal bir tabakaya aşındırma yöntemi ile derinlemesine işlenir.
En eski baskı metotlarından biri ağaç gövdesinin kazınarak yüksekte kalan kısımların üzerindeki mürekkebin kağıda aktarılması ile üretilen ağaç baskıdır. Sümerler, Çinliler ve diğer birçok medeniyetten kalma oyma ve çizme sanatından fikir alarak doğan gravür sanatı Avrupa'da 15. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Tifdruk Baskı Matbaacılığın en temel baskı tekniklerinden birisidir. Tifdruk Baskı Almanca derin baskı anlamına gelen 'Tiefdruck' kelimesinden türemiştir. Bu baskı tekniği Rotogravür olarak da anılır. Tifdruk baskı sisteminde kullanılan kalıplar yüksek ya da kabartma değil tam tersine çukurdur.
Yüksek baskı çeşitleri olarak linol ve ağaç baskı teknikleri kullanılmaktadır. Linolyum malzemesinden yapılan bir baskı çeşididir. Linolyum; beziryağı, doğal reçine, mantar tozu, talaş, kalker ile sıvanmış kendir dokumasından yapılan, rulo halinde bir çeşit taban malzemesidir.
Yüksek baskıresim ağaç, linol, plastik levhalar, kontrplak gibi kalıpların çeşitli oyma aletleri ile oyularak, oyulmayan bölümlere merdane ile boya verilerek yapılan bir baskıresim tekniğidir. Yüksek baskıresim ya da rölyef baskıresim en eski baskıresim tekniğidir.
Kağıtta istenen bölgelerin kabartılması ya da ezilmesi için yapılan işlemin adıdır. Gofre ile kağıt üzerindeki baskılı ya da baskısız alanlara boyut kazandırılabilir.
Baskı teknikleri basıldıkları kalıba göre isim alırlar. En yaygın kullanılan baskı teknikleri; Yüksek baskı(Tipografi), Düz baskı(Ofset), Çukur baskı(Tifdruk) ve Elek baskı(Serigrafi) dir.
➢ Tipo baskının geliştirilmiş bir hali olan flekso baskı, ambalaj basımında en yaygın kullanılan baskı tekniğidir. ➢ Flekso baskı makineleri (çoğunlukla) 'ROTATİF' olup bobin halindeki plastik film üzerine baskı yaparlar. Ayrıca karton, kraft, oluklu mukavva (koli) gibi düzgün olmayan yüzeylere baskıda tercih edilir.
Nakışlar, kıyafetlerde çok kibar ve kaliteli duran bir baskı çeşididir. Kıyafetlerinizin belirlenen bölgesine, ipliklerin dikilmesi ve tasarlanması sonucunda ortaya çıkan görselleri ifade eder. Dijital baskıya göre çok daha kalıcı olan nakış baskılar, özel makinelerde üretilmektedir.
Emboss Baskı tekniği, kumaşlara pressle sıcak kabartmalı çelik desen silindir uygulanarak kumaşların kabartılması yöntemidir. 3 boyutlu modanın dalga formu ile birlikte kumaşlardaki kabarık efektlerde daha yüksek, daha hissedilir 3D efektler talep edilmeye başlandı.
UV baskı, diğer baskı yöntemlerine göre daha dayanıklı ve kaliteli bir baskıdır. UV baskıda, mikro boyuttaki boya tanecikleri ürünü işler ve boyalarının ürün yüzeyine değdiği anda ultraviyole ışınlarıyla kurutularak baskı elde edilir. UV baskı sayesinde boyaların kuruma süresi 1 saniyenin altında gerçekleşir.
Flatbed dijital baskı makinelerinde kullanılan boyalar monomer akrilik kökenli olup güçlü UV ışınları altında polimere (bağ yapısını tamamlama) olabilmektedirler. Bu işlem sayesinde ahşap,metal,fayans ve hatta cam gibi parlak ve geniş yüzeylere baskı olanağı tanımaktadır.
Bizim basmış olduğumuz ürünlerin yıkanınca çıkma gibi bir olasılığı yoktur! Önerdiğimiz yıkama sıcaklığı 30 derecedir çünkü 60 derecenin üzerinde yıkanan ürünlerde kumaş deformasyonları dahi oluşabilir ve bu da baskıya etki eder.
Farklı yüzeylerde çeşitli boya seçenekleriyle uygulanabilen serigrafi baskı işlemi, özel bir elek yardımıyla boyayı kalıcı ve etkili hâle getirir.
Baskılar sudan etkilenmez ve diğer baskı tekniklerinden çok daha fazla dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri