Evlilerde eşin de onayı gereklidir. 18 yaş altındakilerde anne-baba onayı şarttır. Acil, kanamalı başvurmuş vakalarda, hayatı tehdit eden kanama varsa hastanın kendi onayı yeterlidir. 10 haftayı aşan gebeliklerde embriyonun ölü olması veya sakat olması durumlarında hekim kurulundan çıkacak onay ile küretaj uygulanır.
Kürtaj Maddeleri
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Gebeliğin 10. haftasına kadar olan dönemde kürtaj yapılacaksa, kadının tek başına verdiği rıza yeterlidir. Bu dönemde kürtaj isteyen kadın, kendi kararı doğrultusunda kürtaj işlemi için başvurabilir. Yasal süre içerisinde ise evlilik içerisinde kürtaj yapılacaksa eş rızası gerekmektedir.
18 yaşını dolduran her bayan 10 haftaya kadar yasal olarak kürtaj olabilir. Kürtaj olacak olan kişiye baskı yapmak suçtur,ancak kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaş altında kürtaj olanlar için ebeveynlerden birinin onayı gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Günümüzde 18 yaş altındaki herkes çocuktur ve çocukların evlenmesi ya da çocuk sahibi olması Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırıdır.
18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor. Bu fiyat farklılığının ise birçok farklı nedeni bulunmaktadır.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz. Çünkü rahim içi kendini sürekli yenileyen bir dokudur. Kürtaj rahimde herhangi bir iz bırakmaz.
Kürtaj yani gebelik sonlandırma işlemi özel hastanelerde olduğu gibi devlet hastanelerinde de yapılır ancak devlet hastanelerinde kendi isteğinize bağlı olarak kürtaj yaptıramazsınız. Bebeğinizde ya da sizde ciddi sağlık sorunları tespit edildiği durumlarda devlet hastanesinde kürtaj yaptırılır.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Acil bir durumda, operasyon yirmi dört saat içerisinde gerçekleşmelidir. Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir. Devlet hastanelerindeki kürtaj hizmetleri devlet sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Kürtaj işleminin yapılması tıbbi terminasyonlar nedeniyle zorunlu ise her devlet hastanesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Devlet Kürtajı Karşılar mı? Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz. Devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk gerektiren vakalara kürtaj uygulanmaktadır.
Gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu yöntemlere erişmek hakkınızdır. İstenmeyen gebeliği sonlandırmak için gebeliğiniz ilk 10 haftası boyunca, herhangi bir sağlık sorununuz olmasa da kürtaj yaptırma hakkına sahipsiniz.
Kürtaj ne zaman yapılır? Kürtaj (çocuk aldırma) 5 haftalıktan itibaren yapılabilir. 4 hafta hamileliğin henüz kan testi ile tespit edildiği zamandır. 5 haftadan önce ultrasonda görülen gebelik kesesi henüz çok küçük olduğu için kürtajda ceninin alınamama olasılığı vardır.
Çocuk Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılabilir? Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır.
Kürtaj Genital bölgeye zarar veren bir yöntem değildir. Ancak kürtaj sonrasında kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kürtaj sonrasında ara kanamalar ve lekelenmeler meydana gelir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Kürtaj sonrası doktorun talimatlarına ve reçeteye uyulursa yeniden hamile kalmak mümkündür. Kürtaj bir gebelikten korunma yöntemi değildir.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri