Acuka, tostlarda ve sandviçlerde sos, et yemeklerinde ise meze ve garnitür olarak tüketilir.
Biber ve domates salçası yanı sıra zeytinyağı, ince çekilmiş ceviz içi, bayat ekmek içi ya da galeta unu, rendelenmiş sarımsaklar, susam ve olmazsa olmaz baharatlar... Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar.
Yine içine konan bibere bağlı olarak acı ya da tatlı olarak yapılan acuka, genelde soğuk olarak kahvaltıda ekmek ile tüketilir. Yemeklik acuka daha tuzlu daha acı ve cevizsiz iken, kahvaltıda tüketilecek ise, tuz miktarı az, acısız ve öğütülmüş ceviz ile yapılır.
Binbir çeşit baharatın şifasını öğünlere taşıyan acuka kansızlığa iyi geliyor ve kan dolaşımını da hızlandırıyor. Acuka sos aynı zamanda içerdiği besleyici yağlar ile vücudun ihtiyaç duyduğu bileşenleri de sağlıyor.
Kafkas mutfağına özgü bir lezzet olan acuka, Azeriler, Tatarlar ve Gürcüler tarafından da tüketilir. 'Muhammara' adıyla bilinen bu besin; hem kahvaltı sofralarında, hem de ana yemeklerin yanında meze olarak sunulur.
İlgili 33 soru bulundu
Acukayı yapıp buzdolabınıza koyarak yaklaşık 1 hafta kadar saklayabilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz. Evinizde biber salçası olmadığı takdirde tarifi domates salçası ile de yapabilirsiniz. Salçalarınızı kokusu gidene kadar kısık ateşte kavurmalısınız. Dikkatli bir şekilde kavurmalı ve yakmamalısınız.
Acuka (Abhazca: аџьыка, аџьыкаҟaҧшь veya aџьыкаҵәаҵәа, Gürcüce: აჯიკა, Rusça: аджика), Kafkas halklarına özgü, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşidi olan, biber, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan tuzlu meze. Acuka(аџьыка) Abhazca'da "tuz" kelimesinden gelmektedir.
Muhammara Buzlukta Saklanır mı? Kışlık Acuka nasıl yapılır Evet, saklanabilir.
Kahvaltılarınıza eşlik edecek olan bu nefis sos tarifinin hazırladıktan sonra buzdolabında saklanması ve 1 hafta içinde tüketilmesi uygun olur.
0-4 derece buzdolabında 15 gün saklanabilir.
Fakat hepsini uzun süre bu şekilde dolapta muhafaza etmek imkansız çünkü çabuk tüketilmediğinde bozulabilir bu yüzden bir azar azar buzdolabı poşetlerine pay edip buzluğa atıyoruz ve bittikçe de buzluktan çıkarıp buzunu çözdürüp kahvaltıda yemeye devam ediyoruz.
Fındıklı acuka, içerisinde domates salçası, biber salçası, fındık, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar bulunan, yapımı oldukça pratik ve çok lezzetli bir kahvaltılık sostur. Kahvaltı sofralarınızda ekmek üzerine sürüp, tüketebileceğiniz ya da akşam menülerinizde meze olarak servis edeceğiniz pratik bir tariftir.
İçindekiler: Nane,Kekik,Toz Biber,Poy,Sumak,Kişniş,Pul Biber, 5 adet her bir paket 40 gr lıkdır.
Salçalar çok kısık ateşte zeytinyağında hafif çevrilip üzerine sırasıyla sarımsak, galeta unu ve su eklenip karıştırılır. Daha sonra rondoda çekilmiş ceviz ve baharatlar da eklenerek güzelce karıştırılır.
Yeterli bir kabın içerisine ekmek içini, ceviz içini, zeytin yağını, sarımsağı ve salçaları koyun üzerine baharatları ve tuzunu koyun iyice kaşıkla karıştırın. Bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın. Kahvaltılık Acıkamız hazır afiyet olsun.
Büyük bir kasede salçaları ve sarımsağı karıştırın ve baharatları da ekleyin. İri şekilde dövdüğünüz cevizi de ekleyin ve zeytinyağını üzerine dökün. Kıvamı sulu ise bayat ekmek içi ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Muhammara özellikle güneydoğu mutfağında yapılan bir kahvaltılık. Muhammara, meze, ekmek üstü sürülerek veya kebaplara, barbekü etlere, balıklara sos olarak yeniliyor. Batı Türk mutfağında “Acuka”, doğu bölgelerde ise “Muhammara” olarak biliniyor.
Neredeyse dolu olduğu halin yarısına inmiş hale gelene kadar karıştırılarak pişirilir suyu çektirilir. İyice suyu çekmeye yakın sirke, robottan çekilmiş maydanoz dereotu eklenir, tuzu ve karabiberi de eklenip tadına bakılır.
Mutfak robotunda cevizi, sarımsağı ve etimeği çekin. Ilınan salçayı ekleyin ve karıştırın. Kıvamı için gerekirse biraz nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız acukayı buzdolabında dinlendirdikten sonra ceviz taneleri ile süsleyerek servis yapın.
İki üç damla yeter: Limon
Bu yöntemi kullanırken 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek sonuca ulaşabilirken, limon suyu için 3-4 damla yeterli olacaktır.
Ekmeklerimizi rondodan geçirelim. Ardından ekmeğimizin üzerine bir küçük kase cevizin yarısını ekleyerek tekrar rondodan geçirelim. Sarımsak, biber salçası, domates salçası, kimyon ve karabiber ve tuzu ilave edip rondomuzu çalıştıralım. Kullandığınız salçalarınıza göre tuz miktarını ayarlayabilirsiniz.
Acı biber salçası, yoğurt ve zeytinyağını derin bir kapta iyice karıştırın. Karışımın içerisine tüm baharatları ve sarımsağı ilave edip tekrar karıştırın. En son tüm karışımın içerisine ceviz ve rendeleğimiz ekmek içini ilave edip iyice özleşene kadar karıştırmaya devam edin. Yaptığımız çerkes acıkası servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri