Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Salam, sosis, sucuk, pastırma vb. şarküteri ürünleri, tuzlu krakerler, konserve ürünler, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tuz içeriği yüksek olduğu için bu dönemde vücutta ödeme neden olacağından bu gıdalardan uzak durulmalıdır.
Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik. " Ethinyl Estradiol-Noretisteron hapları, doğum kontrol hapı veya hormonal rahim içi araç (RİA) kullanımı ile adetinizi birkaç gün veya ay geciktirmek mümkün olabilir.
İlk olarak tuz ve şeker tüketimi azaltılmalı, kahve, çay, asitli içecek içilmemeli, kırmızı et tüketilmemeli, süt, süt ürünleri tercih edilmemeli, çikolata kilo aldıracağı için tüketilmemeli, kuru meyve, sebze, meyve, beyaz et, alkol, sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Adet döneminde östrojen ve progesteron seviyeleriniz düşük olduğu için vücudunuzun su tutmasına neden olur, bu da sizi şişkin hissetmenize ve kramp yaşamanıza neden olur. Döneminiz boyunca günde en az 8 ila 10 bardak su içmek, sisteminizi boşaltırken şişkinlik ve kramplarla savaşmanıza yardımcı olur.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Vücuda kan gitmediği için oksijen de gitmez. Oksijen ulaşmayan dokular bir müddet daha oksijensiz solunum yapar ama çıkan laktik asit birikir ve dokuları sertleştirir. Ölüm anıyla birlikte beden, eklemler tümden sertleşmeye başlar.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Menopoz: Menopoz, bir kadının hayatında geçirdiği ve üremenin durduğu bir dönemi ifade eder. Bu, aynı zamanda, artık yumurtlama ve dolayısıyla adet kanaması olmayacağı anlamına gelir. Bir kadının en az bir yıl herhangi bir adet dönemi yaşamaması sonucu, özellikle 40-50 yaşları arasındaysa, menopozda olduğu düşünülür.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Regl döneminde yeterli ve düzenli olarak süt tüketirseniz regl sendromlarının hafif atlatıldığını gösteren çalışmalar vardır. 19- Dolaşımı açar, ödemle savaşır. Süt, su oranı yüksek olması ile vücudun su ihtiyacını karşılayacak yönde destek sağlar.
Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Magnezyum adet kramplarını azaltır. Dolayısıyla bu süreçte muz, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, ceviz, badem, havuç, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, hurma, kereviz, pırasa ve kakao gibi magnezyumdan zengin besinler tüketmeye özen göstermeniz ağrılarınızı azaltabilir.
Muz. Regl kramplarını hafifleten besinlerin başında muz geliyor. Muz, kasların gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olan magnezyum ile fiber açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bu özellikleri ile regl sancılarını hafifletir.
Bununla beraber; bir erkek, kendi hanımı muayyen halde olsa bile öpebilir ve okşayabilir. Özellikle erkek, kadının belden yukarısı için istediği şekilde muamelede bulunmasında dinen hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Adet halinde sevişmek, Peygamber Efendimizin (asm) sünnetlerindendir.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir.
Ancak cenâbet hali zikir, tesbih ve dua gibi amellere engel teşkil etmediğinden cünüp olan kimsenin Kur'ân-ı Kerîm'de yer almış olsa bile bu tür metinleri dua ve zikir niyetiyle okuyup tekrar etmesinde sakınca görülmemiştir.
Hayız süresinin en azı için bazı mezhepler bir gün bir gece, bazıları üç gün üç gece, en çoğu için de altı, yedi, on, on beş gün gibi süreler vermişlerdir. İki hayız arasındaki asgari temizlik müddeti genel olarak on beş gün kabul edilmekle birlikte bunun için on üç, on yedi, on sekiz gibi rakamlar da verilmiştir.
Sırt üstü ve ayaklar biraz yukarda tutularak yatmak regl döneminde daha rahat uyumayı sağlar. Yüzüstü yatmak bu dönemde rahatsız edici olduğundan adetliyken yüzüstü yatmamak gerekir. Mümkün olduğunca yan yatmaz ve dizleri de karna çekerek ağrıyı hafifletmek daha rahat bir uyku uyumayı sağlar.
Bir kadın yılda 13 kez adet görür yani yumurtlar. Tüm üreme hayatı boyunca 350 -400 kez bu döngü tekrarlar. Adetler arasındaki süre ortalama 28 gün olmakla birlikte, 21- 35 günleri arasında değişebilir.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
regl kelimesinin en yanlis kullanimidir. regli olmak, "regliyken" gibi durzu kaliplar turemistir dilimizde, regl olmak kalibi yabanci ve zor geldigi icin. ama olsun, bilmemek ayip degil ogrenmemek ayip. bu kelimeyi genelde yasli hocalar kullanmaktadir.
Erkeklerde de ciddi ağrılar çekilmese de regl dönemi yaşanabilmektedir. Bu süreçte erkek kendisini yalnız hissedebilir. 72 gün devam eden bu sürece kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de regl döngüsü denmektedir. Testosteron hormonunun çok fazla salgılanmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri