Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir. Kabak yemeğine benzer lezzette zeytinyağlı acur yemeği yapılabilir.
Acur k vitamini bakımından zengindir. Bu vitamin kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Son yıllarda yapılan çalışmalar acurun beyindeki nörolojik yapıların hasarlarını azaltarak alzheimer hastalığı konusunda yardımcı olduğu görülmüştür. Acur yemek sindirimi kolaylaştırır.
Üzerinde girintili çizgiler olan acur oldukça yaygın tüketilir. Kabuğu soyulmadan yıkanarak çiğ halde bile tüketilebilir. Aynı zamanda turşusu yapılan acurun besin değeri de oldukça yüksektir.
Türkiye'de Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Körpe iken tadı daha güzeldir. Acur çiğ olarak da yenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
-İdrar söktürücü özelliği vardır. -Vücudun rahatlamasını sağlar. -Mide ve böbrekler üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Kabuğu beyazımsı yeşil renkte, üzeri hafif tüylü ve uzunlamasına çizgilidir. Türkiye'de en yaygın tüketim şekli ev tipi turşu yapımıdır. Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir.
Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan acur, yeşil, koyu yeşil ve beyaz renklidir. Tadı salatalığa benzer. Hem çiğ, hem de pişirilerek yenilebilir.
Biraz kabağa biraz salatalığa benzer yanıyla genelde Anadolu ve Akdeniz mutfağında tüketilen acur, iç serinleten lezzetli bir sebzedir. “Hıta” ismiyle de anılır. Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur.
Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan turşu, aşırıya kaçmadıkça kilo vermenize destek olur.
Kronik rahatsızlıklarda hekim görüşü alınarak kullanılmalıdır. Kolesterolü dengelemeye yardım eden alıç sirkesi, kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir.
Acurun 100 gramında 23 kalori bulunmaktadır. Acurun 100 gramı 5.16 gram karbonhidrat, 0.72 gram protein, 0.18 gram yağ, 0.8 gram lif içermektedir.
Fakat çiğ sebzeleri aç karna tüketmek şişkinlik, karın ağrısı ve midede yanmaya sebep olabilir.
acur {isim}
Pfeffergurke {diş.}
Mardinliler acur diyorlar, biz kelek diyoruz. Her yıl bu mevsimde kelekler çıkıyor. Çıtır çıtır ve serinletici bir yapısı var.
Acur düzenli tüketildiği zaman yemek sindirimini kolaylaştırır. Yüksek oranda su ve mineral kaynağı olan acur harareti giderici özelliğe de sahiptir. Böbrek ağrılarını tedavi edici olan acur ayrıca böbrek taşlarını düşürmede de düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok etkilidir.
Acur, Mardin'de yetişen bir sebze.
Acur yeşil domates kırmızı biber doğranır ve tuzu eklenir. Kapak kapatılır. Hafif kısık ateşte kavrulur.Domatesler suyunu verip çekene kadar sonra sıcak suyu pirinç pul biber karabiber ilave edilir. Yarım saat pişirilir acura göre suyu değişir azaltıp çoğaltabilir.
Acur tohumları 15°C ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda 8-10 gün içerisinde çimlenir.
Yumuşama: Turşu üretiminde karşılaşılan sorunların başında, zaman zaman ekonomik kayıplara da yol açan yumuşama gelmektedir. Yumuşamanın başlıca nedenleri şunlardır: Salamura tuz konsantrasyonunun yüksek tutulması, yumuşamanın en önemli nedenidir.
Acur Mardin'de yetişir. Mardin'e özgüdür.
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Türkiye'nin En Meşhur Acur Turşusu
Türkiye'nin en meşhur turşusunun hangisi olduğu tartışılabilir ama bize göre en lezzetlisi, en doğal ve en iyi turşu nerede yapılır sorusunun cevabı bellidir: Ankara'nın Çubuk ilçesi Türkiye'nin turşu merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri