Yeni bir havlu kumaşından iplikler ve tüyler dökülür, bu nedenle ilk yıkamanın diğer çamaşırlarından ayrı olarak yapılmasını öneriyoruz.
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
İç çamaşırlarında bulunan bakteriler diğer çamaşırlara bulaşabileceğinden özellikle havlu gibi kişisel hijyeni sağlayan eşyalarla birlikte yıkanmamalıdır. Hassas kumaştan üretilen çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır: İç çamaşırı farklı birçok kumaştan üretilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Marketlerde satılan çamaşır yumuşatıcısı havlu ve bornozlarınızını daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke suyun ph değerini dengede tutarken havlularınızı daha yumuşak ve daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
Makinenizin deterjan gözüne deterjan ile birlikte bir kaşık kadar çamaşır sodası koyun, bütün beyazlarla birlikte havlular da yumuşacık oluyor.
Havlu Kaç Derecede Yıkanır? Havluları yıkamak için en doğru sıcaklık derecesi 60'tır. Çok kirli olduğunu düşünüyorsanız sadece havlularınızı 90 derece sıcaklıkta da yıkayabilirsiniz.
Beyaz ve renkli havlular kirlilik derecesine göre yüksek sıcaklıkta bir programda yıkanmalıdır. Yani derece farketmeksizin yüksek sıcak su ayarında yıkanabilir. Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır.
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor. Üstelik bakteri üremeye başlamış bir havluyu kullanmaya devam etmek, sağlığınız için de bazı zararlar ortaya çıkarıyor.
Kullanılan suyun kloruna, kimyasal deterjanların etkisine ve kimi zaman da girilen havuzun su yapısına bağlı olarak havlularda sertleşme yaşanır. Yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmanıza rağmen sertleşen havlularınız varsa bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
3- Havlu kancalarını duş veya küvet yakınında tutun
Özellikle pencere ya da kapı gibi hava akımının yaşandığı bölgelerin uzağına yerleştirmeniz havluların soğumasını engeller. Duşa yakın yerlerde asılan havlunuz hem doğal olarak duş buharından ısınır hem de havluya ulaşmanız için soğuk fayanslara basmanız gerekmez.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Havlularınızı yıkamadan önce mutlaka renkli ve beyaz olarak ayırmalısınız. Hepsini bir yıkadığınızda beyaz renkli havlularınızın renkleri gidebilir. Genel olarak havlular yıkanacakken çarşaf ya da beyaz renkli kıyafetler ile yıkanır. Bu yöntem havluların sertleşmesine sebep olur.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır. Genital bölgeye temas eden külotlar, her türlü akıntı ve terleme sebebiyle bakteri üretmeye başlar. Bakterilerin mantar ve çeşitli enfeksiyonlara dönüşmemesi için yüksek sıcaklıkta temizlik yapılmalıdır.
Havlular, kullanma sıklığına da bağlı olarak zaman içinde sararabiliyor. Mutfakta yemek yaparken elinizden bulaşan sos, yüzünüzden ya da cildinizden bulaşan ter, ciltten dökülen ölü deri, cilt ya da saçlardaki yağ gibi etkenler havluların sararmasında büyük bir rol oynuyor.
Geniş bir leğene sıcak suyu doldurup içerisine sirke ve karbonat ekleyin. Havluları içine atın ve bir çubuk yardımıyla karıştırın. Sonra bu suda ortalama 20 dakika bekletin. Sonra geleneksel olarak her zamanki gibi makinede yıkayın.
Halılar: Küçük pamuklu veya sentetik halıları kendiniz temizleyebilirsiniz. Banyo paspasları ve ince lateks veya kauçuk içerikli paspasları nazik programda yıkayın.
Havlunun etiketinde %100 pamuklu ürün olması doğru adreste olduğunuzu gösterir. Pamuklu havlularda bulunan pamuk lifleri hem ağırlığının 25 katı suyu bünyesinde tutar ve suyu mükemmel düzeyde çeker.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Uzun süre nemli kalan dokumalarda bakteri üremesi, koku ve çürüme görülebilir. Kurumanın ardından belli aralıklarla havluların ütülenmesi de tavsiye edilir. Hem yumuşaklığı artan hem de bakterilerden arınan havluların ömrü böylelikle uzayabilir.
Genel olarak 70x140cm banyo havlusu, 30x40cm el havlusu, 50x90cm yüz ve baş havlusu ölçüsü kullanılmaktadır. Kullanım amacınıza ve ölçüsüne karar verdikten sonra yine bu doğrultuda havlunun üretildiği malzemeye yani materyaline dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri