Beyaz, kurban etiyle içki içmenin herhangi bir sakıncası olmadığını söyledi.
Bolu Müftüsü: Kurban eti ile içki içmek günahtır.
Kesilen hayvanın eti, yaklaşık olarak 3`e ayrılır. 3`te bir kısmı ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşulara dağıtılır. Kalan üçte biri de fakir ve muhtaçlara yollanır.
Adak kurbanı nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir sorularında kısıtlama yoktur. 7 veya 10 kişi ile sınırlı değildir. Önemli olan memnun ettiğiniz kişi sayısıdır. Küçükbaş ve büyükbaş adakların miktarınca dağıtılması gereklidir.
Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305).
Adak adayan kişinin ergenlik çağına ulaşmış ve aklı yerinde olması. Kişinin maddi imkânlarının kurban kesecek derecede yeterli olması. Adak adanan konu, kişinin normal şartlarda yapmakla yükümlü olduğu farz yahut vacip olan ibadetler olmamalı. Haram yahut günah olan istekler için adak adanmamalı.
Kendi malı yok ise tövbe etmeli, mal edindiğinde de adağını yerine getirmelidir. Bedenî ibadetler konusunda ise; oruç tutmayı adayıp da hastalık veya yaşlılık gibi mazeretleri sebebiyle adaklarını yerine getiremeyecek olan kişilerin, her bir oruç için bir fidye vermeleri gerekir.
Çünkü bu tür ibadetlerin belli bir vakte tahsisi mümkündür. Dolayısıyla vakit kaydı bağlayıcı olur (Nevevî, el-Mecmû', 8/479). Vakit belirlenmeyen adaklarda ise kişi bu adağını dilediği zaman yerine getirebilir; yerine getirmeden ölürse sorumlu olur.
Adakta gaye Allah rızası olmalıdır.
Yine, meselâ Fatih Camiinde namaz kılacağını nezreden bir kimse, adadığı aynı namazı Süleymaniye Camiinde kılsa caizdir. Falan fakire bir miktar para vermeyi adayan kimse, o parayı bir başka fakire verse de adağı yerine gelmiş olur.
Peygamber (s.a.s.), Allah'a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah'a isyan veya mâsiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir (Buhârî, Eymân, 28, 31; Müslim, Nezir, 8; Ebû Dâvûd, Eymân, 22).
Adak, başkasının mülkiyetinde bulunan bir malla ilgili olmamalıdır. e) Adanan fiil Allah'a isyanı, bidat, günah ve mâsiyeti içermemelidir. Böyle olması hâlinde adak geçersiz olur.
Kurban Hisse Bedeli Yurt içi 5950 TL Yurt dışı 2650 TL
Et ve Süt Kurumu ile iş birliği yapan Kızılay, 2023 yılı kurban hissesi bedellerini yurt içinde 5950 TL, yurt dışı için 2650 TL olarak belirledi.
Bu itibarla yemin ve adağın da geçerli olabilmesi için dille telaffuz edilmeleri gerekir. Telaffuz etmeden sadece içinden geçirmekle yemin ve adak hükümleri oluşmaz (Kâsânî, Bedâi', 3/5; 5/81-82; Nevevî, el-Mecmû', 8/451; Dimyâtî, İânetü't-tâlibîn, 2/412).
Adak kurbanı vacip olduğu gibi kurban adayan kişinin eşi, çocukları, annesi, babası ve kan bağı olan kişiler adak kurbanı yiyemez. Bu nedenle de adak kurbanı kesildikten sonra tamamının paylaştırılması ve ihtiyaç sahibi olarak uygun görülen kişilere verilmesi gerekmektedir.
Sadaka kurbanı kesilirken ise İslami şartlara uygun olarak “niyet ettim Allah rızası için sadaka kurbanı kesmeye” şeklinde niyet edilir.
Peygamber (a.s.m) adak adardı. Halbuki böyle bir şey yapmadığı bilinmektedir. Hatta bir hadis-i şerifte “Adak adamak, (mukadder olan) bir şeyi değiştirmez, bir şeyi geri getirmez, yalnız cimrinin malından götürür.” buyurmuştur.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı'nın 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlediklerini açıkladı.
Ülke genelindeki tüm Kızılay şubelerinden bağış yapabilirsiniz.
Hediyem Kur'an Olsun Bağış türü için 150 ₺ tutarında Kurbanınızla birlikte bir de Kur'an hediye etmek ister misiniz? Adak, Akika, Şükür ve Nafile kurbanlarınızı Diyanet Vakfı güvencesiyle kesiyor, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Vekaletimi Türkiye Diyanet Vakfına veriyorum.
Adağı adayan kişinin, kesilecek kurbanı satın alması, kendisinin kesmesi ya da kesilirken yanında bulunması gerekli değildir. Bu yüzden Adak Kurbanı, vekalet yoluyla kesilebilmektedir.
Adak kurbanı ne zaman kesilmelidir? Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi hâlinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir.
Bunun için “ Niyet ettim Allah rızası için, 2 rekât şükür namazı kılmaya” diyerek niyet edilir.
Bu itibarla kişinin gerçekleşmesini istediği bir şey için kurban adağında bulunması hâlinde o şeyin gerçekleşmesine bağlı olarak adağını yerine getirmesi gerekir. Yapılan bir adaktan vazgeçilmesi adak yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Adayan kimse “adağım olsun” veya “eğer şu işi yaparsam adağım olsun” demiş ve neyi adadığını ismen belirtmemiş ise niyet ettiği şeyin yerine getirilmesi vacib olur. Adak belirsiz olur ve adayan da oruca niyet eder fakat sayı belirtmezse üç gün oruç tutması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri