Çünkü bu sözcüğün doğru olan yazımı adamakıllı şeklindedir. Doğal olarak bu sözcük bitişik olarak yazılmalıdır. TDK içerisinde adamakıllı sözcüğünüm doğru yazımı yer almaktadır. Buna göre değerlendirecek olursak eğer sözcüğün doğrusu adamakıllı şeklindedir.
Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "adamakıllı" birleşik yazılıyor.
''Adamakıllı çalışma'' ya da ''adamakıllı biri'' dediğimizde ise doğrudan ismi nitelediği için bu kelime sıfat olarak kullanılmıştır. Bu kelimeyi ''ADAM AKILLI'' şeklinde yazmak ise hatalıdır. Çünkü dil bilgisi kurallarına birleşik isim ve zarfların tümü bitişik yazılır.
Günlük hayatta oldukça fazla kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; gereğinden çok, iyice, bir güzel, bir temiz gibi anlamlara gelmektedir. Zarf yapılı bir kelimedir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan akıllı kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan akıllı kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu kelime genellikle akıllıuslu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı akıllı uslu şeklinde olmalıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Birçok insan adamakıllı sözcüğünü adam akıllı şeklinde ayrı yazar. Ancak bu yazım şekli yanlıştır. Çünkü bu sözcüğün doğru olan yazımı adamakıllı şeklindedir. Doğal olarak bu sözcük bitişik olarak yazılmalıdır.
Sere serpe birleşik bir kelime ya da pekiştirme değildir. Bu nedenle bitişik yazılması yanlıştır. Bu sözcük sıklıkla ''çepeçevre'' ve ''kıskıvrak'' gibi kelimeler ile karıştırılıp bitişik yazılır. Fakat çepeçevre sözcüğü ikileme değil pekiştirmedir.
Adam adama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf Gölge gibi izleyerek.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Sonuç olarak “her şey” kelimesinin birlikte yazılması yanlıştır. Bu kelimenin doğru yazılışı “her şey” şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bir araya kelimesinin doğru yazılışı "bir araya"dIr.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Bu kelime genellikle iki yüzlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikiyüzlü şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Ana sözcüğünün başta olduğu ana + para, ana + yasa bileşikleri bitişik yazılmıştır (anapara, anayasa).
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kartopu '' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri