Adana'yı yapacağımız eti kuzunun kaburga ve kalça etini karıştırarak hazırlıyoruz. Sadece kaburgasından yapıldığında yağlı olur. But etinden yapılan kebap da iyi olmaz. Etin sinirleri iyice temizlendikten sonra satırla kıyılıyor.
Adana kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılmalıdır. Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
Etimize tuz, yağ, kırmızı biber ve incecik kıyılmış kapya biberi ilave edelim ve 20 dk ovalım. Daha sonra, 100 gr şeklinde 8 parçaya ayıralım. Orijinal Adana şişlerine 100 gr'lık etimizi geçirip, 20 cm boyunca eti iyice şişe yapıştıralım. Etimiz hazır.
İlk olarak yağlı kuzu yada dana kıyma (tavsiye edilen kuzu kıymadır ama tercih etmeyenler dana kıyma da kullanabilir) geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine kuyruk yağı eklenerek iyice yoğrulur. (Kuyruk yağını marketlerde de bulabilirsiniz.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
gerçek adana kebabı kaburgadan yapılır. sadece erkek kuzudan olur. kuzu bir yaşından büyük olmalıdır. kuyruk ile et aynı hayvana ait olmalıdır. etler ağır ve keskin bir zırhla çekilmelidir. içerisine konulan biber de kapya değil, daha ince olan karaisalı biberidir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Kuzu tandır ya da Akşehir tandır kebabı, Türk mutfağında yer alan bir tandır kebabıdır. Akşehir yöresine aittir. Kuzu eti, soğan, domates, patates ve biber ile hazırlanır.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Kebap, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Fakat Adana ve Urfa kebaplarının sevenleri oldukça fazladır. Aralarında bulunan tek fark ise, Adana kebabı acı oranı yüksek, Adana kebabı ise acı oranı düşüktür. Her iki kebabın sunum şekli bir birine benzemektedir.
-adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.
1 kilo kıymadan kaç şiş Adana çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
Zırh kebabı; “Adana”-“Urfa”'ya benzesede, bu yemeği diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı etin kıyma haline getirilinceye kadar zırh denilen özel bıçak yardımı ile sabırla ve itinayla küçültülmesindedir. Bu zırhlama işlemi tuz ve karabiber katıldıktan sonra bir miktar daha yapılır ve ardından et dinlenmeye alınır.
Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır. Adana kebap tarifinde ekstra yağ kullanılmaz, tin kendi yağı ile pişirilir.
'KEBABIN GRAMAJINI ARTIRMAK İÇİN YAPIYORLAR'
Zırh denilen bıçakla kıyılır, içine tuz ve tatlı toz biber konulur. Tatlı toz biber etin çiğ görüntüsünü alır ve onu renkli hale getirir. Biz kesinlikle kapya koymayız.
Üzerine kıyılmış maydanoz, sumak, pul biber, limon suyu, zeytinyağı ekleyip, karıştırın. 3 İç malzeme için piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve pul biberi karıştırın. Adana dürümü lavaş ekmeğine sarın ve üzerine soğanlı harçtan koyup, piyazla birlikte servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri