Bununla birlikte, birçok kadının düzenli bir döngüsü vardır, yani her dönem arasındaki zaman kabaca aynıdır. Eksik dönemler de dahil olmak üzere düzensiz bir döngüye sahip olmak, bir kadının düzenli olarak yumurtlamayabileceği anlamına gelir, kısırlığa katkıda bulunabilir.
Adet düzensizlikleri kısırlığa sebep olabilir. Sağlıklı bir hamilelik için yumurta büyürken salgılanan östrojen hormonu ile rahim senkronize bir şekilde kalınlaşmalıdır. Kısa süre adet gören bir kadında yumurtlama erken olmaktadır yani yumurta çok hızlı büyümektedir.
Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)
Adet düzensizliği yaşandığında tedavi edilmezse rahim duvarında kalınlaşma meydana gelebilir. Uterus astarının bu şekilde kalınlaşması adet düzensizliğinin yol açtığı endometrial kanseri riskinin artmasına neden olur.
Bu süreçte kadınları endişelendiren ve pek çok kadının en büyük sorunlarından biri de adet düzensizliğidir. Senede birkaç günlük gecikmeler normal kabul edilirken, daha sık yaşanan adet düzensizlikleri miyom, tümör gibi sorunlara işaret edebilir. Bu tür adet düzensizliği durumlarında mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Bekar kadınlarda kanda yapılan birkaç testle kısırlık anlaşılabilir. Östrojen, LH, FSH, AMH düzeylerine bakılması, ultrason ile yumurtalık ve rahim kontrolü ile kısırlık tanısı konulabilmektedir.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet düzensizliği ne zaman düzelir
İlk adetin görülmesini takiben 1-2 yıl adetin bir miktar düzensiz olması normaldir ve genellikle kendiliğinden düzene girer. Hormonal ya da fiziksel faktörlerden kaynaklanan adet düzensizlikleri ise basit tedaviler veya cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Genç kızlarda fazla östrojen salgılanması, progesteron hormonunun az olması adet düzensizliğine neden olmaktadır. İki adet döngüsünde, ortalama 45 günlük geç kalma durumunda doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Adet kanamasının ilk başladığı yıllarda adet düzensizlikleri olabilir/ Bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir. Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur. Artık her ay adet kanamasının yoğunluğu ve sıklığı aynı olmaya başlar.
28 gün aralıklarla, düzenli adet gören kadınların düzenli yumurtladıkları kabul edilir. Adetleri düzensiz olan ve hamile kalmak isteyen kadınların yumurtlama günlerini tahmin ederek o günlerde cinsel ilişkide bulunmaları hamile kalmalarını kolaylaştırır.
Menopoz başlangıcı olan yani 5-6 aylık bir adetten kesilmenin olduğu dönemlerde tam anlamıyla menopoz süreci tamamlanmadığı için gebe kalma riski olması ihtimali az da olsa vardır. O nedenle bir yıl tamamlanmaması halinde bu risk oluşması açısından kadının korunmaya devam etmesi gerekliliği söz konusu olabilmektedir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında, rahimdeki hormonal değişimler adet döngüsünü etkileyebilir ve adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), adet düzeninde değişikliklere neden olabilir.
Jinekolojik muayene sonrasında gerektiğinde FSH, AMH, LH, östrojen gibi bazı kan tetkikleri yapılabilir. Gebelik testi ve hormon testleri istenebilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır. Normal bir âdet döngüsü sırasında kadınların yumurtalıklarının birinden yumurta salınır.
Adet düzensizliğine neden olabilecek durumların saptanması için jinekolojik muayene yapılır. Jinekolojik muayenede rahim ağzı değerlendirilir. Ultrason ile yumurtalık kistleri, rahim miyomları ve rahim içi polip açısından değerlendirme yapılır. Smear testi ile hormonal etkilerin tespiti yapılır.
Kadınlarda meydan gelen iştah artışı, tüylenme, adet düzensizliği, kilo sorunları hormon bozukluğu nedeni ile ortaya çıkabilir. Hormon bozukluğu olan kişilerin öncelikle dahiliye bölümüne başvurması önerilir. Dahiliye doktoru gerek görürse endektoloji ya da jinekoloji bölümüne de sizi yönlendirebilir.
Mısır püskülü kaynatılarak tüketildiği takdirde regl ağrılarını hafifleterek hızlı bir şekilde adet söktürücü bir etki sağlayabilir. Bunun yanı sıra tarçın, ısırgan otu ve anason da adet söktürücü etkiye sahip olan doğal bitkilerdendir. Yiyecekler arasında ise favori soğan suyudur.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Kadınlarda kısırlığın başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Hamile kalamamak: Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi kısırlığın ilk belirtisidir. 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay boyunca gebelik elde edilemezse kısırlıktan şüphelenilebilir.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri