Adi şirketin olağanüstü işleri, ortaklık kararı ile alınmalıdır. Örneğin şirket sözleşmesinde yapılacak olan bir değişiklik, yönetici ortak atanması, sermayenin artırılması, dava açmak, ortaklığın sona erdirilmesi gibi kararlar, ortaklar kararı ile alınmalıdır.
Yönetim, sözleşme veya kararla yalnızca bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
Adi ortakların, ortaklık çerçevesinde borçlanmaları TBK'nın 638. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Her bir ortak ortaklık ilişkisi çerçevesinde üstlendikleri borçtan şahsen, sınırsız ve müteselsilen sorumludur. Bunun aksi de kararlaştırılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
TBK md. 633'te adi şirketten çıkarılmaya ilişkin bir düzenlemeye yer verilmiştir. Buna göre, ilgili ortak (veya ölüm halinde mirasçı) çıkarılma nedeninin gerçekleşmesi üzerine, diğer ortakların yapacağı yazılı bir bildirimle şirketten çıkarılabilir. Bu konuda ayrı bir mahkeme kararına ihtiyaç yoktur.
Adi ortaklık sözleşmesinin kurulabilmesi için, en az iki (2) ortağın varlığı gerekir. Tek kişi ile adi ortaklık kurulamaz. Adi ortaklığın sonradan tek ortaklı hale gelmesi adi ortaklığın sona erme sebebidir. Adi ortaklıkla ortaklar gerçek ve tüzel kişi olabilirler.
Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmadığından belli bir unvanları yoktur. Bu nedenle Ticaret Siciline kaydolma sorumlulukları yoktur. Şirketlerin aktifleri (varlıkları), ortaklığa değil ortaklara aittir. Borçları da ortakların tek başına veya birlikte ödemek zorunda oldukları şahsi borçlardır.
Adi ortaklık ilişkisi, TBK'nun 639. maddesinde sayılan sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesi ile sona erer. Bu şekilde ortaklığın sona ermesinin başlıca iki sonucu ortaya çıkar. Bunlardan ilki, yöneticilerin görevlerinin sona ermesi, diğeri de ortaklığın tasfiyesidir.
b) Adi ortaklıklarda kurumsal temsil değil, bir ortağın diğer ortağı vekalet hükümlerine göre temsili söz konusu olduğundan bunlar için kurumsal bir temsili (adi ortaklığı temsili) gösterecek şekilde imza sirküleri yapılması mümkün değildir.
Adi ortaklık sözleşmesi az yukarıda belirtildiği gibi, iki yada daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri bir sözleşme olup, adi ortaklık ilişkisi mutlaka sözleşme temeline dayanır. Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir.
Adi ortaklık sözleşmesi belirli süreli yapılmışsa, kural olarak sona erme sözleşme süresinin bitmesi ile gerçekleşir. Ancak sözleşmeye hüküm ko- nularak, adi ortaklık ilişkisini sözleşme süresini bitmeden ortaklara fesih bildirimi ile ortaklığı bitirme hakkı tanınabilir.
ANONİM ŞİRKET BORCUNDAN DOLAYI ORTAĞIN ŞAHSİ MALVARLIĞINA BAŞVURULMASI. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca anonim şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı şahsi olarak sorumlu değildir.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığı için ortaklığa ait ayrı bir ticaret unvanı belirlenmesi ve ortaklık adına tescil edilmesi hukuken mümkün değildir. Bu- nunla birlikte ortaklık için ortak bir unvan belirlenerek ticari işletmeye ilişkin işlemlerde bu unvanın kullanılması mümkündür.
Sermaye şirketleri bakımından, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile başlayan uygulama bu Kanunda da varlığını korumaktadır. Türk Ticaret Kanununda ticaret şirketleri arasında sayılmakla birlikte sermaye şirketi mahiyetinde olmayan kollektif ve adi komandit şirketler kurumlar vergisi mükellefi değildirler.
Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.
Adi Ortaklıklarda Ceza Muhatabı; Gelir Vergisi yönünde: Adi şirketler tarafından elde edilen kazanç için gelir vergisi tarhiyatı ortaklar adına mükellefiyet tesis edilip hisseleri oranında ortaklar adına yapılır ve tarhiyata muhatap ortaklar tutulur.
Ortaklığın yönetimi, sözleşme veya ortakların kararıyla bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
Hatırlatmakta fayda gördüğümüz son husus ise: Adi ortaklık sözleşmesinden kaynaklanan alacak davaları 5 (beş) yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Ancak adi ortaklık usule ve kanuna uygun olarak tamamen tasfiye edilmeden zamanaşımı süresi başlamayacaktır.
Kurumlar, dilerlerse Borçlar Kanununa göre adi ortaklık veya Kurumlar Vergisi Kanununa göre iş ortaklığı şeklinde ortaklıklar oluşturarak faaliyet gösterebilmektedirler. Adi ortaklıklar, kurumlar vergisi mükellefi olmamalarına rağmen katma değer vergisi mükellefi olmaları nedeniyle ayrı defter tutabilmektedirler.
İş Kanunu madde 2'ye göre tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işveren niteliğini haizdir. Dolayısıyla adi ortaklığın da işveren sıfatı bulunmaktadır.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Emek, itibar, para, taşınır, taşınmaz gibi unsurlar sermaye olarak getirilebilir. Şirketler tacir değildir. Ticari işletme işletirse ortaklar tacir.
Ortaklar, noter başta olmak üzere herhangi bir kurum tesciline gerek kalmaksızın yazılı veya sözlü anlaşabilirler.
“Adi şirket”1 adıyla anılan; ancak 6098 sayılı TBK' da da belirtildiği üzere ve kanaatimizce en doğru adıyla “adi ortaklık”2 günümüz ticaret hayatında önemli rol oynamaktadır.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri