Kişi, hakkında dava açıldığını düşünüyorsa, kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetinden yararlanabilecektir. Vatandaş, E-Devlet aracılığıyla; dosyanın esasını, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki taraf rolünü öğrenebilecektir.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT vasıtasıyla özellikle taraflara tebliğ edilir. İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Adliye tevzi bürolarından dava dosyası hakkında bilgi almak isteyenler, davanın tarafları TC kimliklerini göstermek suretiyle dosyayla ilgili ön büroya başvurarak bilgi sahibi olabilirler.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
İlgili 16 soru bulundu
kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresine girerek icra dosyası sorgulaması gerçekleştirmek mümkündür.
Sorgulama yapmak için cep telefonunun mesaj gönderme bölümüne TCKİMLİKNO DOSYANO MESAJKODU yazılıp 4060'a gönderilmelidir.
Herhangi bir kişi hakkında dava açıldığında veya icra takibi başlatıldığında UYAP Bilgi Sistemi tarafından ilgili kişiye ücretsiz bir mesaj gönderilecek ve hakkında açılan dava hakkında bilgi verilecektir.
UYAP Bilgi Servisi, tarafınıza açılan dava, icra takibi ve duruşma tarihi gibi adli bilgilere SMS yoluyla hızlıca ulaşabileceğiniz bir servistir. Adalet Bakanlığı UYAP Bilgi Servisi aboneliğinizde size gönderilen SMS başına vergiler dahil 3 TL ile ücretlendirilirsiniz.
Buna göre dava, dava dilekçesinin (elektronik ortamda, UYAP'ta) tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır.
Kişi, hakkında dava açıldığını düşünüyorsa, kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetinden yararlanabilecektir. Vatandaş, E-Devlet aracılığıyla; dosyanın esasını, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki taraf rolünü öğrenebilecektir.
UYAP SMS Bilgi Sistemi (https://sms.uyap.gov.tr/) ile de dava dosyaları ve icra takibi bilgileri de dâhil olmak üzere sistemde yapılan işlemler ile ilgili uyarı, veri ve duyurular, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmektedir.
Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Avukat ve vatandaşlar Anlık Sorgulama ile herhangi bir abonelik söz konusu olmaksızın, öğrenmek istedikleri dava ya da işlemle ilgili kısa mesajı 4060'a göndererek, sistem tarafından kendilerine gönderilen cevap SMS'i ile bilgi alabilmekteler.
2- Eğer UYAP Bilgi Sistemine gönderilen sorgu mesajının formatı doğru girilir ve sorgulama sonucu kullanıcıya bilgi dönüşü yapılırsa her mesaj 3 TL (vergiler dahil) olarak ücretlendirilir. Abone olan kullanıcılara gönderilen her mesaj 3 TL (vergiler dahil) olarak ücretlendirilir.
Pakete abone olmak için: TCKIMLIKNO TAM ABONE yazılarak 4060'a gönderilir. Eğer yalnızca dosyada kendinizle ilgili değişikliklerden haberdar olmak istiyorsanız abone olurken abone kodunun başına KISISEL ekleyiniz : TCKIMLIKNO KISISELABONE yazılarak 4060'a gönderilir.
Hakkınızda açılan davalarla ilgili genel bilgilere e-devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr adresine e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızı girerek arama kısmına ''dava dosyası sorgulama'' yazarak hakkınızda açılmış dava, icra ve bireysel başvuru dosyalarına ulaşabilirsiniz.
Avukatların veya hukuk bürolarının borçlu yakınını borcundan dolayı bilgilendirmesi, araması veya mesaj atması ise açık rıza olmayan hallerde KVKK m. 12 düzenlenen veri güvenliğine aykırı hareket niteliği taşır.
Burada altını çizmek gerekir ki karara çıkmış olan dosya, sonuçlanmış olan dosyadır. Kararı verilmiş olan bir dosyada gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemeleri için on beş gün iken hukuk mahkemeleri için söz konusu bu süre bir aydır.
UYAP'ta, TC numarası bilinmeyen kişi aleyhine dava nasıl açılır? HMK'na göre dava dilekçesinde davalı için TC NO zorunluluğu yoktur.
e-Devlet'ten "Miras Sorgulama" nasıl yapılır? e-Devlet resmi internet sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ adresini açınız. Daha sonra kullanıcı bölümündan T.C ve şifrenizi yazarak kullanıcı girişi yapınız. Daha sonra anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.
UYAP 'tan (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nden) hakkınızdaki dava dosyasını sorgulamak istiyorsanız arama motoruna “Uyap Vatandaş” yazmanız gerekmekte, vatandas.uyap.gov.tr 'ye girdiğimizde e-devlet aracılığıyla giriş'e tıklamamız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri