– Medeni hakları kullanma salahiyetine, mümeyyiz (ayırt etme yetisine sahip kişi) ve reşit olan kişiler sahiptir, mahcur (kısıtlı) olanlar değil.. Temyiz kudretine sahip olanlar mümeyyiz (ayırt etme gücüne sahip)'dirler.
Tam ehliyetsizler: Fiil ehliyeti hiç olmayan kişilerdir. Ayırt etme gücünden yoksundur. Sınırlı ehliyetliler: Tam ehliyetli olduğu halde birtakım sebepten ehliyeti sınırlanmış kişilerdir. Yasal danışman atanmış kişi ve evli eş bu gruptadır.
İslâm hukukunda doğumla başlayan ve ergenlik çağına kadar devam eden döneme “çocukluk”, bu dönemi yaşayan kimseye de “çocuk” denir. Çocukluk, doğumdan temyiz çağına ve temyizden ergenliğe kadar olmak üzere ikiye ayrılır. Birinci dönemdeki çocuğa “gayri mümeyyiz”, temyiz çağındakine de “mümeyyiz” denir.
TMK 14, kimlerin fiil ehliyetinin bulunmadığını belirlemektedir. TMK madde 14'e göre ayırt etme gücü olmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.
Doğumla başlayıp temyiz yaşı olarak kabul edilen yedi yaşına kadar devam eden döneme temyiz öncesi, bu dönemdeki çocuğa da “gayri mümeyyiz” denmektedir. Tam vücûb ehliyetine sahip fakat edâ ehliyetine sahip olmayan26 gayri mümeyyiz çocuğun hiçbir tasarrufuna ve irade beyanına hukuki hüküm atfedilemez.
İlgili 25 soru bulundu
İnsanın söz ve davranışlarının sebep ve sonuçlarını idrak edebilme ve bu idrake uygun biçimde iradesini kullanabilme gücü anlamında fıkıh terimi.
İslâm hukukunda doğumla başlayan ve ergenlik çağına kadar devam eden döneme “çocukluk”, bu dönemi yaşayan kimseye de “çocuk” denir. Çocukluk, doğumdan temyiz çağına ve temyizden ergenliğe kadar olmak üzere ikiye ayrılır. Birinci dönemdeki çocuğa “gayri mümeyyiz”, temyiz çağındakine de “mümeyyiz” denir.
Sınırlı ehliyetliler: Bu kişiler gerçekte ergin ve ayırt etme gücüne sahip kısıtlı olmayan tam ehliyetli kimselerdir ancak bazı durumlarda hukuki işlem ve borç altına girme ehliyetleri sınırlı hale gelir. Örneğin evli eşler ve yasal danışman atanmış kimseler sınırlı ehliyetlidir.
Kısaca ifade etmek gerekirse, vücub ehliyeti insanın şer'î hak ve vazifelere muhatap, vecibeler yüklenmeye ve başkalarını borçlandırmaya salahiyet sahibi olması, eda ehliyeti ise işlediği fiillerin şer'an itibara alınabilir, yani bunlara dinî- hukukî sonuç bağlanabilir nitelikte oluşuna elverişli olması demektir.
Madde 28- Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer. Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder.
mümeyyiz / مميز
Temyiz eden, ayıran, iyiyi kötüyü farkeden.
Aile haricinde yaşayan mümeyyiz küçüğün ehliyeti. M. K. Md: 283 mucibince, ana babası tarafından aile hari cinde ikamete mezun kılınmış olan küçük, mümeyyiz oldukça kaç yaşında olursa olsun kendi kazancında artık velinin, yani ana ba basının, izin veya icazetine lüzum olmaksızın dilediği gibi tasarruf eder.
Arapça myz kökünden gelen mumayyiz مميّز "seçen, iyiyi kötüden ayırdeden" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tamyīz تمييز "seçme, iyiyi kötüden ayırma" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) failidir.
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi sunularak cezanın iptali sağlanabilir.
Kişinin aldığı bütün trafik cezaları sürücü kayıtlarında sabittir. Dolayısıyla ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusunun idari açıdan cevabı evettir. Ancak bu, adli sicilinize işleneceği anlamına gelmez. Sonuç olarak ehliyetsiz araç kullanma cezası idari sicilinize işlerken adli sicilinize işlenmez.
Ceza Ehliyeti Olmayanlar (TCK m.32/1): Kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerinden birinin bulunmaması halinde ceza ehliyetinin bulunmadığı kabul edilir. Ceza ehliyeti olmayanlar işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmazlar. Ancak, haklarında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilebilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de hukukî tasarruflar bağlamında kullanıldığında rüşd kavramı, çocukluk çağını takiben cinsel gelişmenin ötesinde bir fikrî olgunluk düzeyine erişmeyi ifade eder (en-Nisâ 4/6).
Kısaca sefeh, görüş ve düşüncede hevâ ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir.
Edâ ehliyeti vücûb ehliyetinin daha kapsamlı hale gelmiş ikinci safhası sayılabilir. Usulcüler edâ ehliyetini, “kişinin dinen ve hukuken muteber olacak tarzda davranmaya ve hukukî işlem yapmaya elverişliliği” olarak tanımlar.
Şu halde evlenme ehliyetinin temel iki şartı; evlenme yaşına ulaşmış olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmaktır. Bunun dışında sınırlı ehliyetsizler bakımından yasal temsilcinin izni de aranır. Evlenme, mahiyeti icabı, belirli bir bedensel, ruhsal ve zihinsel olgunluğu gerektirir.
Sınırsız ehliyette, fiil ehliyeti için aranan şartların tamamına sahip olamamak söz konusudur. Kural bakımından bu kişiler fiil ehliyetine sahip değildir. Ancak bu kişiler kanun ile tamamen ehliyetsiz olarak da tanımlanmamıştır.
Türkiye'de sürücü belgesine sahip kişilerin sayısı yüzde 5 artışla 30,9 milyona ulaştı. Sürücü belgesi olanların yüzde 75'ini erkekler, yüzde 25'ini ise kadınlar oluştururken, İstanbul en çok sürücü belgesine sahip il konumunda. En fazla alınan ehliyet ise 23,6 milyonla B sınıfı oldu.
Ezanı erginlik veya temyiz çağına gelmiş bir kimse okumalıdır. Gayri mümeyyiz çocuğun okuyacağı ezan geçersizdir. Ayrıca müezzinin ezan sırasında konuşması mekruhtur.
Yedi yaş ile buluğ çağı arasında bulunan çocuk.
O halde ''mümeyyiz'' kelimesinin anlamı, yasalarımıza bütünüyle dikkat edilecek olursa, bir şahsın aklının başında, yaptığı işin bilincinde olmasıdır (4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri