Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
Adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini en yakın komşulardan birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. Bu şekilde ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih tebellüğ tarihi sa- yılmaktadır (Teb. K. m. 21/I).
Tebligatı, kıta kumandanı, müessese amiri gibi en yakın üst yapar. Aile efradına tebligat: Madde 22 – Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ, ailesi efradından veya hizmetçi ve uşak gibi müstahdemlerinden birine yapılır.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
MERNİS adresi hiç olmayan kişiler için, icra müdürlüğünden adres araştırması için borçlunun nüfusa kayıtlı olduğu ilçe emniyet müdürlüğüne müzekkere yazılmasını ve adres araştırmasını talep etmek gerekmektedir. Gelecek tutanağa göre kişinin bildirilen adresine yapılacak olan tebligat usulüne uygun olacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve yeni adres tebliğ memurunca da tespit edilemediği takdirde tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi, tebliğ tarihi olarak kabul edilir.
uyapta ilgilinin kaydını nüfustan güncelleyin, eğer mernis yazan yerin karşısında adres yoksa, o kişinin mernis adresi nüfustan silinmiş demektir, yani o kişiye mernis şerhli tebligat gönderemezsiniz.
İlanen tebligat, adres kayıt sisteminde bir adres olmaması halinde ve diğer şartlar da sağlanmışsa mümkün olabilir. Kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartıyla her yerde tebligat yapılması caizdir. Ancak bu hak sadece tebligat muhatabına verilmiştir.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarnameyi içeren kağıt kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış sayılır.
Tebligatı alacak kişinin muhatap ile aynı konutta yaşaması gerekir (Komşu veya bina görevlisi aynı konutta oturan kişi sayılmayacaktır. Bu kişilere tebligat yapılması tebligatın usulsüz olması sonucunu doğurur.)
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshasının eski adrese ait binanın kapısına asılması yeterli olacaktır. Bu durumda evrakın asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Evinize tebligat gelmediyse mahkeme, duruşma yine de olur. Ancak burda farklı durumlara göre değerlendirme yapmalıyız.
Yargıtay, Whatsapp ile gönderilen tebliğe konu evrakı teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye, tebligatın yapılmış sayılacağı yönünde bir karar verdi.
Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
Eğer evdekiler tebligatı almaz ya da imzadan imtina ederlerse o zaman tebligat memuru tebligatı muhtara bırakır (m.21'e göre tebliğ eder). Ama süre yine değişmez, yine 15 gün sonra başlar. Ama komşular örneğin muhatap pazara ya da işe gitti derlerse o zaman süre o gün başlar. Çünkü muhatap aynı gün geri dönecektir.
Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.
Söz konusu olayla ilgili açıklanan hukuksal neden ve gerekçeler uyarınca, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Resmî Gazete'de yayımlanan kararında, muhataba usulüne uygun e-tebligat yapılmasına karşın SMS veya mail gönderilmemesinin tebligatın süresini ve geçerliliğini etkilemediğine oy çokluğuyla hükmetti.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır" (m. 10).
Muhattabın Bilinen En Son Bilinen Adresine Mernis Şerhi Verilerek Tebligat Kanununun 21/2. Maddesi Uyarınca Doğrudan Tebligat Çıkartılması Muhtara Tebliğ İçin Yeterlidir.
MERNİS ADRESİ OLMAYAN BORÇLUYA İLANEN TEBLİĞ YAPMADAN TAKİBİ KESİNLEŞTiRMEK İÇİN; 1- İlçe nüfus müdürlüğüne borçlunun mernis kaydı olmadığı, takip dosyasında işlemleri yapamadığınız için şikayet dilekçesi verin.
Davalının adresinin bilinmiyor olması durumunda, TC kimlik numarası bilgisi verilip, mahkemece sistemde kayıtlı mernis adresine tebligat yapılması istenebilir. Ya da davalının son bilinen adresi bildirilip emniyetçe adres araştırması yapılması istenebilir.
Muhataba önceden tebligat gönderilmeden doğrudan 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21/2. maddesine uyarınca mernis adresi ne tebligat gönderilmesi yasal şartlar oluşmadığından usulsüzdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri