Diyanet yaptığı açıklamada, isteyen vatandaşların ihtiyaç sahibi depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılayabilmek için zekâtlarını verebileceğini bildirdi.
AFAD ZEKÂT HESAP BİLGİLERİ
Hayırsever vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler doğrultusunda Zekât alabilecek afetzedelerin başta kalıcı konut olmak üzere tüm ihtiyaçlarında kullanılmak için “Zekat” hesapları açtırılmış olup IBAN bilgileri aşağıda belirtilmektedir.
Mesajda, "AFAD'ın açtığı özel zekat hesaplarına, zekat almaya hak sahibi olan depremzedelere kalıcı konut yapılması için zekatların verilmesi uygundur.” denildi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan mesajı yayımlandı.
Zekâtlarınızı Afetzedelerimize Ulaştırıyoruz. Cumhurbaşkanlığımız tarafından vatandaşlarımızın yapacağı yardımların AFAD Başkanlığınca koordine edilmesi uygun görülmüş olup, yardımlarınızı banka hesap numaralarının yanı sıra çevrimiçi olarak buradan yapabilirsiniz. Ya daDEPREM yaz, 1866'ya gönder!
Buna göre hayır kurumu veya sivil toplum kuruluşu, toplayacağı zekâtları Kur'ân'da belirlenen yerlere/fakir ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorsa aracı konumunda olan bu kuruluşlara zekâtı fakir vb. alacaklılara ulaştırma vekâleti verilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Vatani görevini yaparken Gazi olan Mehmetçiğin tedavisine, engelli çocuğumuzun eğitimine, yaşlılarımızın yarından umutlu olmasına; Vakfımıza yapacağınız fitre, fidye ve zekat bağışlarınız ile destek olabilirsiniz.
Buna göre zekât bizzat bireye veya onun vekiline verilmelidir. Bu genel ilkeye göre adı ne olursa olsun kurumlara zekât verilmez.
Diyanet, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "Afetzedeler için zekât parasıyla barınma yerleri yapılması", "Depremzedelere zekât verilmesi" açıklamalarına açıklık getirdi.
Deprem gibi büyük afet zamanlarında toplumun acil ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemli hale gelmektedir. O yüzden deprem bölgesine yapılacak olan bütün yardımlar zekat olur.
Depremzedelerin ihtiyaçlarını giderme noktasında yapılan yardımları organize etmek için yetkili ve sorumlu kılınan AFAD'ın açtığı özel zekat hesaplarına, Kurulumuzca daha önce yayımlanan açıklamalar çerçevesinde, zekat almaya hak sahibi olan depremzedelere kalıcı konut yapılması için zekatların verilmesi uygundur."
Deprem Yazıp 1866'ya SMS Gönderilebiliyor
AFAD'ın deprem bağışı hesap numaralarını aşağıda paylaşmaktayız. Dileyen vatandaşlarımız, aşağıda yer alan hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecektir. Ayrıca afetzede vatandaşlarımıza destek olmak isteyenler, “DEPREM” yazıp 1866'ya SMS göndererek 50 TL bağış yapabirler.
Banka şubesi üzerinden bağış işlemi yapmak istediğinizde görevliye, Türkiye Diyanet Vakfına “Zekat” bağışı yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. Tüm bağış kategorilerimiz ilgili banka ekranlarında tanımlı bulunmaktadır.
Fitre ve zekât muhtaç olan kardeşe verilebilmektedir. Yardım ise dilediğiniz her muhtaç insana yapabileceğiniz bir şeydir.
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
DEPREM. DEPREM yazıp 5601'e göndererek 25 TL tutarında bağış yapabilirsiniz.
Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantı sonrasında aldığı kararla, 2023 yılı fitre miktarının 70 TL olarak belirlendiğini ve vatandaşların fitrelerini deprem mağdurları için Ramazan ayı öncesinde de verebileceklerini açıkladı.
Türkiye Tek Yürek bağış gecesinde sunuculuk yapan Nihat Hatipoğlu, fitre ve zekatlara ilişkin konuştu. Nihat Hatipoğlu yaptığı açıklamada Ramazan'dan önce de fitre ve zekat verilebileceğini duyurdu. Fitre ve bağış yapmak isteyenler ise depremzedeler için düzenlenen bu bağış gecesinden faydalanabilir.
Diyanet işleri, bağışta bulunarak ihtiyacı olanlara yardımcı olmak amacıyla sorulan sorulara yanıt olarak, zekatların bu tür yardım kampanyalarıyla toplanıp muhtaç insanlarla ulaştırılmasının caiz olduğunu belirtmiştir. Yani bağış yapmak da bir nevi zekat vermek yerine geçiyor.
Zekât, bizzat elden verilebileceği gibi, vekâlet veya havale yoluyla da verilebilir.
Peki, 2023 fitre bedeli ne kadar? 2023 FİTRE BEDELİ NE KADAR? Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama sonrasında, 2023 fitre bedeli belli oldu. Buna göre; 2023 yılı fitre bedeli 70 TL olarak belirlendi.
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Başkan Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun deprem gibi olağanüstü durumlarda Ramazandan öncede fitrelerin verilebileceğine ilişkin aldığı kararı hatırlatarak, depremde ihtiyaç olduğunu ve fitrelerin deprem mağduru vatandaşlar için verilmesi gerektiğini söyledi.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz.
Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın veya değeri) ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir (%2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/165, 190-191).
* Ticaret için olmayan ihtiyaçtan fazla ev eşyasından, giyeceklerden, yiyecek ve içecek maddelerinden dolayı da zekât lâzım gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri