Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Edimsel koşullanma açısından, iki tür sonuç vardır: pekiştirme ve ceza. Bunlarında iki türü vardır; pozitif ve negatif. Ceza için de geçerli; pozitif ve negatif.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
İlgili 44 soru bulundu
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Pekiştireç, bir davranımı kuvvetlendiren herhangi bir uyarıcı; pekiştirme ise davranımın kuvvetlendirilmesidir. Ödül olumlu, ceza ise olumsuz pekiştireçtir (Morgan, 1981:92; Ün Ve Demirel, 1987:135; Senemoğlu, 1997:106; Yeşilyaprak, 2003:181).
Birincil olumlu pekiştireçler; yiyecek, su, cinsellik, dinlenme, sevgi, başarı, eğlence gibi organizmanın yaşamı için gerekli olan pekiştireçlerdir.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
İkincil Pekiştireçler – Birincil Pekiştireçler
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
İkincil pekiştireçler, kendi içinde sosyal, nesnel, etkinlik ve sembol pekiştireçler olmak üzere dörde ayrılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Yani bir davranışın sonunda ortama sokulan, ya da ortamdan kaldırılan uyarıcı, bu davranışın ileride yinelenme olasılığını arttırıyor ise, ortama sokulan ya da ortamdan kaldırılan uyarıcılara pekiştireç denir. Pekiştireç, deneysel psikolojide ve eğitimde çok sık kullanılan bir kavramdır.
Sözcüklerin anlamlarını daha çok arttırmak ve daha etkili hale getirebilmek için pekiştirme kullanılır. Bu sözcükler cümle içerisinde farklı anlamlara ve görevlere sahip olabilir. Ancak önemli olan kelimenin daha vurgulu hale gelmesini sağlamaktır.
Birincil pekiştireçler, pekiştireç hiyerarşisinde en alt basamakta olan pekiştireçler arasında en basit ve ilkel olan pekiştireçlerdir. Bu pekiştireçlerin özelliği yiyecek ve içecek maddeleri gibi hemen hemen herkes için pekiştireç olma özelliği olan şeylerden oluşur.
Sabit Oranlı Pekiştirme Tarifesi: Sabit oranlı pekiştirme, organizmanın belirli bir davranışı ne kadar sıklıkla gerçekleştirdiğine bağlı olarak pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 5 doğru cevapta bir ödül verilir. Bu tarife, belirli bir sayıda davranışın gerçekleşmesinin beklenen durumlarda kullanılır.
ödül kalkınca sönme meydana gelir. sönmeyi geciktirmek için pekiştireç tarifeleri kullanılır. devamlı pekiştirme: en geçici öğrenme şeklidir. ödülün kesildiği daha çabuk farkedilir ve davranıştan çabuk vazgeçilir.
Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçiriyorsa, bir ebeveyn çocuğa bağırarak veya şaplak atarak olumlu ceza kullanabilir.
birincil olumsuz pekiştireçler; organizmaya zarar veren, yaşamı tehdit eden uyarıcılardır. elektrik şoku vb. ikincil olumsuz pekiştireç ise herhangi bir nötr uyarıcının daha sonradan pekiştireç özelliği kazanması ile oluşan uyarıcıdır.
Bir insan veya organizmaya verilen uyarıcı davranışın ilerde yapılmasını sağlıyorsa pekiştireç; eğer uyarıcı davranışı azaltıyor veya tama- men ortadan kaldırıyorsa cezadır (Sönmez, 2011: 265; Fidan, 2012: 39; Tekin iftar, 2011: 178).
Karşıt Davranışları Ayrımlı Pekiştirme
Fiziksel olarak uygun olmayan davranışla aynı anda yapılamayacak davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin; başkalarına vurma davranışım azaltmak için kollarını bağlama davranışını pekiştirmek gibi.
AYRIMLI PEKİŞTİRME
İki temel pekiştirme ilkesine dayanır. Birinci olarak, davranış uygun ayırt edici uyaranı izlediğinde pekiştirilir. İkinci uygulamada, diğer davranışlar görmezden gelinirken belli bir hedef davranış pekiştirilir.
1. tip ceza
Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri