AFÎFE ANJELİK (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in tiyatro türündeki ilk eseri. “Dört fasıldan ibaret dramdır” alt başlığıyla 1870 tarihinde yayımlanan eser, kaynağını Genvieve de Brabant efsanesinden alır ve melodram türüne yakın bir hususiyet arz eder.
Afife Anjelik-Recaizade Mahmut Ekrem.
1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, 1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı. Yaşamını yitirdiğinde Meclis-i Âyan üyesiydi.
Zindana atılan Anjelik, sekiz ay boyunca Jozef'in ardı arkası kesilmeyen tekliflerine karşı koyar. Jozef'in hiçbir tehdidi Anjelik'i kararından vazgeçirmez. Bu şekilde yaşamaktansa ölmeyi bile düşünen Anjelik, zindana atıldıktan sonra doğan kızı Anna için hayatta kalmaya çalışır.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri-4 / Piyesler : Afife Anjelik - Atala - Vuslat - Havada Çarpışan Sesler - Çok Bilen Çok Yanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu eser ilk tercümeler arasında yer alır. Oyunda kocası savaşa giden genç ve güzel kontes Anjelik'in kötü niyetli hizmetlisi Josef 'e karşı namusunu koruma savaşı anlatılır. Kont Mişel, savaşa giderken çok güvendiği adamı Josef 'e karısını emanet etmiştir. Fakat Josef, Anjelik'e birlikte olmayı teklif eder.
Oyunun başlığındaki "Afife" kelimesi, "iffetli, namuslu, temiz" anlamına gelir. Kendisini arzulayan Jozef'in tüm ısrarlarına rağmen kocası Kont Mişel'e ihanet etmeyen Anjelik hiçbir koşulda ona boyun eğmez; namusunu korumak için zindana atılmayı, zor koşullarda yaşamayı, hatta ölmeyi bile göze alır.
Fransız edebiyatını yakından izleyen ve tiyatroyla ilgilenen Recaizade Mahmut Ekrem, 1870'te konusu Fransa'da geçen ve kahramanları Fransız olan Afife Anjelik adlı oyununu yayımladı.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı. 1288/1871 yılında yayımlanan Nağme-i Seher, Recaizâde Ekrem Bey'in 15-16 yaşlarından itibaren ve “yedi, sekiz yıl” boyunca yazdığı şiirlerinden oluşmaktadır.
Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır. Evin hanımı Naime'nin asla bir hizmetçi olarak davranmadığı Vuslat; piyano çalan, okuma yazma öğrenen bir genç kız olarak yetişir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanı 1898 yılında yayımlanmıştır. Türk edebiyatının ilk realist roman örneğidir. Kitabın konusu, babasından kalan bir mirası müsrifçe harcayan bir gencin aşkını anlatır. Recaizade Mahmut Ekrem'in tek romanı olan Araba Sevdası, süslü ve ağır bir dille yazılmıştır.
Nijad Ekrem, on beş yılı biraz aşan (31 Ağustos 1884- 1 Mart 1900) kısacık hayatında, babası Recaîzade Ekrem'in biricik sevinç kaynağı olmuştur.
Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Muallim Naci, göz için kafiye anlayışını savunmuştur.
RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM'İN YÂDİGÂR-I ŞEBÂB ADLI ESERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (TAM METİN BİLDİRİ)
"Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci" adlı şiir kitaplarının yanı sıra Türk edebiyatına çok sayıda eseri miras bırakan yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen Muallim Naci, vefatının 128. yılında yad ediliyor.
O günden sonra “Afife Jale” olarak anıldı. Sahneye çıktığı ilk gecenin tarihi olarak kaynaklarda farklı tarihler yer alır. Bu tarih kimi kaynaklara göre 1920 yılının 9 Eylül gecesi, kimine göre 13 Nisan 1920, kimine göre 23 Nisan 1920'dir.
1919 yılında Türk kadınlarının sahneye çıkması yasak olan bir dönemde bütün olumsuzluklara karşın sahneye çıkan ilk Türk kadın tiyatro oyuncusu olan Afife Jale'nin hayatı üzerine kurulu olan bir modern bale eseridir.
Şemsa, hikaye türünde yazılan bir eserdir.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - Takdir-i Elham Kudemadan Birkaç Satır Pejmürde Takrizat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri