Uyku Testi Nasıl Yapılır? Testin yapılacağı akşam odasına alınan hastaya deneyimli bir uyku teknisyeni tarafından gece boyunca kayıt yapacak olan elektrotlar uygulanır. Bu elektrotlar yardımı ile hastada uyku sırasında beyin, solunum, kalp ve kas fonksiyonlarında meydana gelen olaylar kaydedilir.
Uyku testi (Polisomnografi) genellikle kişinin uykuda kabuslar ve yatak ıslatması, konuşması, uyurgezerlik gibi parasomnileri (uyku sırasında anormal davranışları veya hareketleri), değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, uykunun içinde meydana nöbetleri algılamak veya değerlendirmek için kullanılabilir.
Uyku sırasındaki beyin dalgalarını kayıt etmek, oksijen seviyesini tespit etmek ve uyku bozukluklarının tanısının konmaması için yapılan uyku testleri polisomnografi olarak adlandırılır. Testler, uyku sırasında solunum ve kalp atımı ile ilgili problemlerin de tanısına yardımcı olur.
Uzman hekim tarafından yapılıyorsa eğer testin sonucu ertesi gün çıkmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Uyku Apnesi Testi Fiyatı 2022
Sigorta kapsamında karşılanan uyku apnesi testleri 1000₺ -1500₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Uyku testi sonucunda uykuda solunum bozukluğu tespit edilirse hastaya tedavi önerilerinde bulunulur. Hafif olgularda kilo verme, uykuda pozisyon desteği, ağız içi aparat kullanımı yardımcı olabilirken, daha ağır olgularda CPAP cihazı (solunum cihazı) kullanılması önerilir.
Uyku testinin yapılacağı gün alkol, uyku ilacı, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdırlar. Uyku testi tamamen doğal yollardan yapılan bir işlemdir. Yani hastaya herhangi bir lokal anestezik ilaç vs. uygulanmaz. Hastanın kendiliğinden uyuması amaçlanır.
Uyku problemleri olan kişi, doktora başvurduğunda, öncelikle bir değerlendirme yapılır. Üst solunum yolu muayenesi gerçekleştirilir. Değerlendirme sonrasında, kişi uyku laboratuvarına alınır. Burada "polisomnografi" adı verilen uyku testleri yapılır.
Uyku testi (Polisomnografi) evde yapılabilen bir testtir.
Ancak evde yapılan testler hastaya ve yapan hekime birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hastanın veya ekibin sensörleri uygulanması ve sökmesi için birkaç kez buluşması gereklidir.
Uyku yeterliliği (Sleep efficiency=SE): TST'nin, TRT'nin % kaçını oluşturduğu hesaplanır: TST/TRTX100. “%” olarak ifade edilir. Normalde %85 ve üzeridir.
Hasta tam anestezi şartları oluşturulmadan uyku haline yakın bir sınıra getirmek için uyku durumunu taklit edecek bir ilaç verilir. Uyku halini taklit eden bu basit anestezi sonrasında esneyebilen ve hareket kabiliyeti olabilen bir endoskop (flexbl endoscop) yardımıyla burundan girilir. Bu işlem hastaya sıkıntı vermez.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Teste gelirken kendinizi rahat hissedebileceğiniz pijama ve terlik gibi eşyalarınız yanınızda bulunmalıdır. Uyku testi esnasında, testin sağlıklı sonuçlanabilmesi için odaya refakatçi alınmamaktadır.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir. Ancak bir uyku laboratuvarında detaylı bir analiz yaptırmanız, tedavinizin çok daha kısa sürede sonuç vermesini sağlayabilir.
Sağlık Raporu ve Reçete
SGK katkı payından yararlanmak isteyen hastanın önce yetkili bir sağlık kuruluşunda (hastane) polisomnografi (uyku testi, PSG) tetkiği olarak uyku apnesi sendromuna sahip olduğuna dair heyet raporu alması gerekir.
Uyku Testi ve CPAP Titrasyon Testi raporunuz, heyet raporu ve reçetesini istemektedir. Hayır , Devlet Hastanesi olması gerekmiyor, SGK anlaşmalı ve heyet raporu verebilen özel veya üniversite hastanesinin raporları da geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri