Afyon'un doğal güzellikleri arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Afyon Kaplıcaları, Akarçay, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Hüdai Termal Turizm Merkezi ve Kurtini Mağarası bulunmaktadır.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Kaplıcaları, zengin doğal yapısı, tarihi eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar Anadolu'nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı ...
İlgili 42 soru bulundu
Afyonkarahisar, Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ile birlikte lezzetli yemekleri ile de ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında ise şüphesiz sucuk, kaymak ve lokum gelir.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyon'un neyi meşhur dediğimizde bu sorunun alanını iyi belirlemek gerekir. Afyon'un Kalesi, mermeri, kaplıcaları, termal suyu, maden suyu, yemekleri, sucuğu, lokumu, kaymağı, patatesi, camileri, kirazı, yolları, dinlenme tesisleri, tarihi konakları, tarihi çarşıları, Mevlevihanesi meşhurdur.
Afyon denince akla ilk olarak kaymak gelir ama en az kaymak kadar ünlü olan simge Anıtpark'taki Büyük Utku(zafer) Anıtı'dır. 6 Kasım 1937 günü Afyonkarahisar ziyareti esnasında anıtı inceleyen Mustafa Kemal Atatürk, anıt hakkında "Büyük utkuyu en iyi anlatan anıt" demiştir.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Tarım ve hayvancılığın aktif olarak yapıldığı bu şehirde, hem et, hem de sebze yemeklerine yer verilir. 'Afyon'un neyi meşhur?' denildiğinde ilk akla gelen sucuk olsa da, haşhaş, köy tarhanası ve köy kaymağı da yolu Afyon'a düşenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdendir.
Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey doğudan güney batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu'dan ve hem de Ege Bölgesinden sayılır. En kuzeyde Eskişehir sınırından, en güneyde Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzunluğu 210 kilometredir.
Afyonkarahisar'da karasal iklim görülse de bu iklimi Ege Denizinden gelerek az da olsa yumuşatan hava akımları mevcuttur. Yazlar serin ve kurak, baharlar ılık ve yağışlı, kışlar ise kar yağışlıdır. Hava sıcaklıkları uzun yıllar yazları ortalama 24 °C, kışları ise 2 °C'dir.
Frigya Vadileri - Kütahya
Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir üçgeninde, ''phrygia Epiktetus' '(Küçük Frigya) dağlık yerleşimi olarak tanımlanan bölge, bugün ''Frig Vadisi'' adıyla anılmaktadır.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir. Daha çok koyun yetiştirilir. İlçe çapında oldukça önemli miktarda süt üretilmektedir.
400 hektarlık bağ ve bahçe arazisine sahip olan Çay'da hububat, şekerpancarı, haşhaş, fasulye, patates, ayçiçeği, muhtelif sebze ve büyük ölçüde meyve (vişne, kiraz, elma) yetiştirilmektedir.
Ekmek Kadayıfı (Sade)
Ekmek Kadayıfı denilince akla şüphesiz Afyon gelir…
1- Afyonkarahisar Ovası: Tamamı kapalı bir havza durumundadır. Akarçay'ın Kuzeybatı -Güneydoğu yönünde katettiği geniş düzlükler halindedir. Kuzeyinde Eynihan dağları (Beydağı 1750 m., Şamdağ 1500 m., Emirdağları 2066 m.) ve batıda Kalecik tepelerinin yer aldığı Kumalar dağları vardır.
Şehirden alabileceğiniz hediyeler arasında Afyon kaymağı, ünlü Afyon sucuğu, taze incirler, Türk lokumu ve el sanatları ürünleri gibi birçok seçenek bulunuyor. Afyonkarahisar'ın merkezi bölgeleri, çarşıları ve yerel pazarları, bu özel hediyelik eşyalara ve ürünlere ulaşabileceğiniz ideal alışveriş noktalarıdır.
Afyonkarahisar ilinin Merkez, Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Şuhut ve Sultandağı olmak üzere 18 ilçesi, 107 beldesi, 392 köyü vardır.
Araştırma sahasını oluşturan Afyonkarahisar ili, ülkemizin batı kesiminde yer alıp topraklarının çok büyük bölümü Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer almaktadır. İlin sahip olduğu matematik konum ise yaklaşık olarak 37o 47' – 39o 12' kuzey paralelleri ile 29o 50' – 31o 38' doğu meridyenleri arası şeklindedir ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri