Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey doğudan güney batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu'dan ve hem de Ege Bölgesinden sayılır. En kuzeyde Eskişehir sınırından, en güneyde Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzunluğu 210 kilometredir.
Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur.
Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehirdir. Mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında isim yapmıştır. Şehrin Afyon olan ismi, 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Afyon mutfağı denildiğinde akla gelen ilk lezzetler ise genellikle hamur işi lezzetleri oluyor. Bükme, Afyon'da yapılan ve en çok tercih edilen hamur işi lezzetlerin başında geliyor.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyonkarahisar'ın pahalı olup olmadığı yaşam tarzına ve beklentilere göre değişkenlik gösterir. Ancak genel anlamda Afyonkarahisar'ın büyük şehirlere göre daha ucuz bir şehir olduğu gerçektir. Çünkü şehirde büyük şehirlere kıyasla yaşam maliyetleri daha düşüktür.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Eskişehir - Afyon arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun. Kamil Koç ile Eskişehir - Afyon yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 135 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar sürer.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı. ADNKS verilerine göre ilçe nüfusu 55.331, merkez nüfusu 33.018, Akharım beldesi 2.811 ve 19.502 köy nüfusu olarak açıklandı.
O yıllarda adı Karahisar-ı Sahip olan Afyonkarahisar ve yöresi, İmparatorluğun 14 sancağından biri durumuna girdi. Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi.
Kaydedilen en düşük sıcaklık 30 Aralık 1948 tarihinde -27.2 derece olarak ölçülmüştür.
Afyon - Eskişehir arası yaklaşık olarak 144 km'dir. Kamil Koç ile Afyon - Eskişehir seyahatiniz tahmini olarak en az 2 saat saat sürer.
Afyon ile Uşak arasındaki mesafe 104 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 14 dakika kadar sürmektedir.
Yüz ölçümü 13.927 km2'dir. Komşuları ise Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta şehirleridir.
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
3'üncü sırada Ali Erdemoğlu yer alıyor. 4'üncü sırada Semahat Sevim Arsel yer alıyor.
Selçuklular ve Osmanlılar
Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573'te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.
Diğer gelişmişlik endeks değerine göre oldukça yüksek bir değere sahip olan Afyonkarahisar ili Türkiye illeri arasında 24. sırada yer almaktadır.
Afyonkarahisar 14.016 km2 yüzölçümü ile ülkemizin 13. büyük ili olurken, 2020 yılı itibariyle sahip olduğu 736.912 kişilik nüfusu ile büyükşehir statüsü elde etme sınırında yer almaktadır. Diğer yandan il içerisinde mevcut durumda 18 ilçe idari ünitesi, 41 belde ve 422 köy idari ünitesi bulunmaktadır.
Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir. Daha çok koyun yetiştirilir. İlçe çapında oldukça önemli miktarda süt üretilmektedir.
'Afyon'un neyi meşhur?' denildiğinde ilk akla gelen sucuk olsa da, haşhaş, köy tarhanası ve köy kaymağı da yolu Afyon'a düşenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdendir.
400 hektarlık bağ ve bahçe arazisine sahip olan Çay'da hububat, şekerpancarı, haşhaş, fasulye, patates, ayçiçeği, muhtelif sebze ve büyük ölçüde meyve (vişne, kiraz, elma) yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri