İsminden de anlaşıldığı gibi haşhaşın anavatanı olan Afyonkarahisar 2019 TÜİK verilerine göre 160.848 dekar alan ve yaklaşık 16 bin ton üretim miktarı ile ülkemizde haşhaş üretiminde 1. sıradadır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyonkarahisar ilinde geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım, öncelikle dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir. Mevsimlik sebze üretimi ile birlikte meyve üretimi de büyük oranda yapılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde sebze üretimi hâkimdir.
Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ay çiçeği, haşhaş ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir.
Havanın etkisiyle sıvının rengi koyu kahverengi olur. Bu maddeye afyon veya afyon sakızı adı verilir. Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. alkoloitlerin yapımında kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Metalik madenler bakımından ildeki en önemli madenler antimuan, demir, manganez cevherleşmeleridir. Antimuan cevherleşmeleri genellikle İscehisar, İhsaniye ve Bayat ilçelerinde gözlenmekte olup, Bayat-Cevizli'deki % 32.49 Sb tenörlü antimuan yatağı geçmiş yıllarda işletilmiştir.
Ülkemizde ve dünyada tıbbi amaçla kullanılan afyonun üretimi haşhaş (Papaver somniferum L.) bitkisinden yapılmaktadır.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır. Zamanla her ikisi birleştirilerek şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Bölge Afyonkarahisar Müdürlüğü'nden alınan bilgilerde, kentte dün akşam İhsaniye ilçesinde 'eksi 37' derece olarak işlenen bilgisayar verisinin yanlış olduğu aktarılarak bölgede ölçülen en düşük hava sıcaklığının eksi 16 olduğu kaydedildi. Eksi 37 derecelik sıcaklığın yanlış veri işlenmesinden kaynaklandığı vurgulandı.
Türkiye'de üretimi
Türkiye'nin Ege ve Orta Anadolu Bölgelerinde, başta en çok Afyonkarahisar olmak üzere Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illerinde yetiştirilir.
'Afyon'un neyi meşhur?' denildiğinde ilk akla gelen sucuk olsa da, haşhaş, köy tarhanası ve köy kaymağı da yolu Afyon'a düşenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdendir.
HİKAYESİ Tandır çorbası Afyonkarahisar'da çoğu restoranda yapılan bir çorbadır. Özel gün ve davet sofralarında da mutlaka bulunur.
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. İl nüfusu 749.216'dır.
Afyon'daki İkbal faktörü
İkbal'in kurucusu H. Ahmet Salim Pancar'ın ise ilginç bir geçmişi var. Aşçılık mesleğine ilgisinden dolayı uzun süre İstanbul'da çeşitli lokantalarda çalıştı. Bu konuda ciddi bir deneyim elde ettikten sonra 1940'lı yıllarda Afyon'da bir lokanta açarak ticaret hayatına başladı.
Dubai'nin En Zengin Genci Milyar Dolarlarını Nasıl Harcıyor? Lüks Hayatı, Arabaları, Evi vs. BAE milyarder playboylardan payına düşeni alıyor elbette, ancak hiçbiri Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Rashad Amaktum kadar tanınmış veya çılgın değil. Eğer bilmiyorsanız, Instagram'da 13,8 milyon takipçisi var.
Afyon'dan tabii ki en meşhur olan Afyon ekmeği Afyon kaymağı Afyon lokumu Afyon sucuğu Afyon halısı, keçe, kiraz, kök boyalı bayat kilimleri, şuhut patatesi alınabilir ve tabi Afyona yönelik hediyelik eşyalar hatıra eşyaları alınabilir.
Afyonkarahisar iklimi yazları sıcak ve kurak, baharları ılık ve yağışlı, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanır. 1015 metre yüksekte kurulu Afyonkarahisar kentinin yıllık ortalama ısısı 11,2 derecedir. En soğuk ay ortalaması 0,3 derece olan ilin en sıcak ay ortalaması 22,1 derecedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri