Bitkinin aşırı sulandığı nasıl anlaşılır? Bitkiler çok fazla güneşin altında kaldığın da kendi kendine bile sulanabilir. Bitkinizin yaprakları açık yeşilse ya da sararmışsa bu aşırı sulanma belirtisidir. Verdiği filizler yeşil değil de kahverengiyse bu da benzer bir işarettir.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
Soğuk ve sıcak su kesinlikle olmamalı.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
İlgili 33 soru bulundu
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Çoğu bitkiye toprak dokunuşta kuru hissettiğinde su vermelisiniz. Ne kadar kuru olduğunu görmek için parmağınızı hafifçe toprağın içine 1-2 santim daldırabilirsiniz. Ayrıca toprağın ne kadar ıslak olduğunu ölçmek için saksıdaki bir bitkiyi kaldırabilir (ya da eğer büyükse saksıyı eğebilir ya da sallayabilirsiniz).
Bu su dolaşımının sağlanabilmesi için ağacın devamlı ve yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Yetişkin bir kayın ağacı, kuru ve sıcak bir günde 250 litre, küçük bir ayçiçeği ise 1 litre su harcar. Okaliptüs ağaçları ise günde ortalama 400 litre su harcadıklarından bataklıkları kurutmada faydalıdırlar.
Bitkilerin sulanma sıklığı ve miktarı, bitkinin türüne, büyüklüğüne ve çevresel faktörlere bağlıdır. Genel olarak, toprağın nemli olduğundan emin olmak için bitkiler haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Ancak bazı bitkiler, sulama sıklığını arttırabilir veya azaltabilir.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Sonuç olarak, bir insanın susuz hayatta kalabilme süresini kesin olarak söylemenin imkanı olmayıp, bu süre ek sağlık sorunu olmayan bir yetişkin için yaklaşık 3 gündür.
Dünya üzerinde susuz yaşayabilen hiçbir canlı yoktur; hepimiz suya ihtiyaç duyarız. Diğer tüm canlılar gibi su verilmeyen bitkiler de bir süre sonra solup gider. Ancak bazı bitkiler, susuzluğa diğerlerinden daha uzun dayanabilirler. Susuz yaşayan bitkilerin en bilineni kaktüslerdir.
Sulama zamanı ve miktarı
Meyve ağaçları, Yaz Aylarında toprakta su azalınca sulamaya başlanır. Bu da İstanbul ve çevresi için Haziran sonlarından Ağustos sonlarına kadar devam eder.
Su sorunu olan bölgeye uygun ağaçlar
Benzer özelliklerde küçük bir arazimiz var, çam, katran ve ladin ağaçları, susuz, killi, ağır bir toprakta gayet güzel yetişiyor yıllardır. Katran(sedir) ile ilgili başlık şurada. Çam ile ilgili başlık şurada.
Sulama modülü, sulanacak parsel veya sulama alanı için birim alanda ihtiyaç duyulan sulama suyu miktarını (debiyi) ifade eder ve aşağıdaki eşitlikle hesaplanır: q = 10 dt / (3.6 T) Eşitlikte; q : sulama modülü (lt/sn/ha) dt : toplam sulama suyu ihtiyacı (mm/dönem) T : sulama süresi (saat) dir.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Demlenmiş çay suyunu bitki hemen enzimler, çay posası kısa zamanda çürüyecek bitkinin enzimleme durumuna gelecektir. Bitkilerinize ayda bir uygulayınız. Uygulamayı izleyiniz. Evlerimizde günlük demleyip tükettiğimiz çayları çöpe atmayın, bir yerde biriktirip, çürümesini sağlayarak harika bir gübre elde edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri