Ağlamak tüm stresimizi, maddi veya manevi tüm acımızı serbest bırakabilmemizi sağlayan doğal bir eylemdir. Ayrıca, araştırmalar ağlamanın stres hormonlarını serbest bıraktığını ve iyi hissettiren endorfin hormonunun üretimini arttırdığını göstermektedir.
Ağlamak, insanların fiziksel acıyla baş etmesinin en yaygın yollarından biridir. Ağlamanın ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmasının birkaç nedeni vardır. Birincisi, ağlamak doğal ağrı kesiciler olan endorfinlerin salınmasına neden olur. İkincisi, ağlamak ağrının artmasında etkili olabilen stresi azalmasını destekler.
Ağlama esnasında alınan derin nefeslerin de, stresin hafiflemesinde etkili olduğu düşünülüyor. Dahası da var: Tıpkı kahkaha atmak gibi, ağlamak da endorfin salgılanmasını sağlıyor. Neşe verici etkisi olan endorfin, aynı zamanda ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engelleyerek ağrı azaltıcı etki de sağlar.
Yapılan bir araştırma haftada bir kez ağlamanın stresi azalttığını ve ruh sağlığı açısından faydalı olduğunu ortaya koydu.
Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi'nde yapılan bir çalışmada ağlayan insanların ruh sağlığının çok daha çabuk düzeldiği saptandı. Özellikle bir mutluluk sonrası gelen ağlamanın ruh sağlığına pozitif yönde maksimum etki yaptığı görüldü. Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir. En doğal ve en etkililerinden.
İlgili 20 soru bulundu
Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Gözyaşı, mutluluk hissi üreten endorfin gibi doğal kimyasalların vücutta salınmasını ve başkalarıyla bağlı hissetmelerine, güven ve sevgi oluşturmalarına yardımcı olan hormonun serbest bırakılmasını sağlar. Ağlamak daha iyi hissettirebilir.
Ağlamak, denetimsiz bırakıldığında insanın üstünde negatif etkisi olan duygusal stresi azaltmanın doğal yöntemidir. Evet, erkekler de bile. Ayrıca, kendimize doğal tepkilerimizi yaşamaya izin vermenin muazzam bir değeri vardır.
Dr. Garshick konuyu şöyle açıkladı: "Ağlamak kirpikleri büyütmez, ancak gözyaşları kirpikleri yağladığından kirpikler daha koyu veya daha düz görünebilir." Bu geçici takma kirpik dolgusu tüm kirpik sorunlarımıza tam olarak çözüm olmasa da, ağlamanın hala bilmediğiniz bazı önemli faydaları var.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Ağlamak endorfin salgılanmasına neden oluyor. Endorfin insana neşe veren bir hormondur ve zaten mutluluk hormonlarından bir tanesi olarak bilinir. Endorfinin neşe vermenin yanı sıra sağladığı bir fayda da ağrıları azaltmasıdır.
Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir. Genellikle insanlar ağladıktan sonra uyumak isterler. Çünkü sakinleştirici vücuda zerk edilmiştir ve insan kendini halsiz hissedebilir. Vücudunuzun bir çok toksini göz yaşlarınız ile atabildiğini biliyor muydunuz?
Bu durum morfin kadar etkili olan endorfinin vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturması ve dolayısıyla rahatlama sağlamasıyla alakalıdır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
İslâm'da dinî his ve heyecanla ağlamak tavsiye edilmiş ve bu tür ağlamalar karşılığında büyük sevap vaad edilmiştir. Meselâ kimsenin bulunmadığı bir yerde Allah'ı zikredip ağlayan müminin âhirette Allah'ın özel lutfuna nâil olacağı (bk.
Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Yine yapılan araştırmalarda ağlayan birisini gördüğü zaman insanların onu yatıştırmaya çalıştığı, dokunduğu ve kendi içlerinde de ağlama hissinin oluştuğu saptanmıştır. Tüm bunlara rağmen ağlamanın bir rahatlama hissini yarattığı da yadsınamaz.
Her şeyden önce, kirpikler sonsuza dek uzayamaz, her bir kirpik kendisini yenileyip sonunda dökülmesi gerekmektedir, böylece yeni bir kirpik uzayabilir.
Kirpiklerin günlük uzama hızı 0.12 ± 0.05 mm dir. Bir kirpik koparıldığında tekrar uzama süresi ortalama 7-8 haftadır. Kirpiklerin azalması ve yada tam dökülmeler sıklıkla görülmektedir.
Vazelinin kirpikleri gürleştirdiği ve uzattığına dair bir bilgi söz konusu. Bu bilgi gerçekten doğru mu? Açıkça söylemek gerekirse cevap; hayır! Vazelinin kirpiklerin uzamasına ve gürleşmesine doğrudan katkı sağladığını ortaya koyun somut bir veri bulunmuyor.
Çoğunlukla istemsiz hava yutulmasından, aşırı yemekten, gazlı içeceklerden, aşırı alkol tüketiminden ve gastrointestinal, yani mide bağırsak sisteminde ani ısı değişiminden kaynaklanır. Hıçkırık nedenleri çoğunlukla psikolojik kaynaklıdır. Ani duygu değişimleri, heyecan, korku ve stres hıçkırığı tetikleyebilir.
Zihni başka şeylerle meşgul etmek de ağlamayı durdurma etkisine sahiptir. Başka şeyler düşünmeye çalışarak içinde bulunduğunuz ruh halinden uzaklaşabilirsiniz. Fiziksel olarak hareket etmek de ağlamanızı engelleyebilir. Elinizle bir şeyi sıkıp bırakmak denenen yöntemlerdendir.
Psikolojik nedenlere bağlı olarak ağlayamayan kişilerin, bir psikiyatrist veya psikologa danışması önerilir. Psikolojik bozukluklar, örneğin depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, ağlayamama nedeni olabilir. Psikoterapi veya ilaç tedavisi gibi uygun tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Tüm duygular insanlar içindir. Aşırı duygusallık ve sürekli ağlama isteği dozu ve şiddeti hayatı etkilemediği sürece insanın doğasında olan bir durumdur. Ancak sürekli ağlama sağlıklı görelen bir davranış değildir ve mutlaka dikkate alınmalıdır.
Ağlamayı genellikle öfke, üzüntü, hayal kırıklığı gibi duyguların sonucu olarak düşünürüz. Ancak bir çok insan mutlu olduğunda da ağlar. 2018 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcıların yüzde 68'i mutlu veya olumlu bir olayın ağlamalarına neden olduğunu bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri