AGM akünün yerine EFB veya konvansiyonel bir akü kullanmak, yanlış yedek parçayı kullanmak gibi bir şey olur. Akünün ömrü kısalır, Start-Stop performansı ve aracın konfor işlevleri artık garanti edilemez.
start stoplar belli bir eşik gerilim değerinin altında devreye girmez. sonuç olarak siz zaten S.S. özelliğini kapalı tutacağınızdan ötürü normal bir akü rahatlıkla takabilirsiniz.
EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
AGM aküler cam elyaftan oluşan süngere benzer yapılı bir maddeden meydana gelir. Bu sünger sayesinde akünün içindeki asit kolayca emilir ve asit kuru bir hale gelir. AGM akü EFB aküden farklı olarak start-stop sistemine sahip olmayan fren enerjisi geri kazanım sistemi dahilindeki araçlarda da kullanılabilir.
Start stop akülerin iletkenliği oldukça yüksektir. Bu sayede yüksek performansla çalışır. Hem otomobillerde hem de telekomünikasyon, alarm sistemi gibi çeşitlilik gösteren alanlarda kullanılabilecek olan en iyi akü çeşididir. Akü sürekli kullanılmasa bile kapasite kaybı yaşanmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur. Yakıt tasarrufu sağlayan ve karbon monoksit salınımının önüne geçen start sistemi hem daha az yakıt harcanmasını hem de çevreye zarar verilmemesini sağlar.
Sıcaklık düştükçe akünün kullanım ömrü de artış gösterir. Yüksek sıcaklıklarda akü 2 yıl boyunca kullanılabilir. Orta seviyeli sıcaklıklarda 4-6 yıl boyunca kullanılabilirken düşük sıcaklık koşulları altında 7-10 yıl boyunca AGM akü kullanılabilir.
Jel aküler jelleşmiş bileşimlerinden dolayı AGM akülere göre daha az sızıntı yüzdesine sahiptir. AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur.
AGM akülerin kullanım alanının geniş olması, dökülmelerin önüne geçilmesi sayesindedir. Kişisel ya da çevresel faktörler sonucu rastlanan olası kazalarda aküler, sorunların büyümesine yol açabilir. Ancak, AGM akülerin dökülme riskinin az olması, kaza durumlarında da avantaj sağlar; olası felaketlerin önüne geçer.
Peki, “start-stop aküsü nedir?” Bu araçlara özel olarak geliştirilen akü tipidir. Araç motoru pasif durumdayken marş motoruyla akü, deşarj olmaz. Ayrıca akünün şarjı tam olarak dolduğunda alternatör aküyü şart etmez. Böylelikle yakıt tüketimi azalırken motorun yükü de hafifler.
Start Stop aküyü bitirir mi? Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir.
EFB aküler daha düşük maliyetli ve sıklıkla dur-kalk teknolojisi gibi sistemlerde kullanılırlar. AGM aküler ise daha yüksek performans ve uzun ömür sunarlar ve zorlu koşullarda veya daha yüksek güçlü araçlarda tercih edilirler.
Merak etmeyin. Start Stop aküler takviye yapılabilir.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Start-Stop AGM LEO akü modeli, bir başka teknolojiye daha yanıt veren start-stop aküdür. Aracın fren yapması sırasında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirine rejeneratif frenleme sistemine sahip üst segment araçlar için üretilmiştir.
AGM aküler jel akülerin yaptığı her şeyi yapabilir, hatta daha iyisini yapabilirler. Jel aküler ile AGM aküler arasındaki fark, jel akülerin çok düşük sıcaklıklarda ya da akülerin tamamen boşaldığı uygulamalarda daha iyi performans göstermesidir.
AGM, Lityum, Jel aküleri araçlarınızda güvenle kullanabilirsiniz. Karavanlarda en çok tercih edilen modeller 200 amper ve 100 amper jel aküdür. Karavan yaşam aküsü karavanlarınızın yaşam alanı için tasarlanmış akülerdir.
AGM akülerde; şarj seviyesi yalnızca durağan voltaj üzerinden tespit edilebilir. Durağan voltaj ≤ 12,50V seviyesindeyse akü şarj edilmelidir. Asit yoğunluğunun ölçülmesi veya saf su eklenmesi mümkün değildir.
Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır.
AGM akülerde de jel akülere göre bu durumların önlenmesi çok artı bir özelliktir. Diğer belli başı avantajları arasında ise şunları sayabiliriz; Aküler için en dikkat edilmesi gereken soğuk havalarda diğer akülere göre çok daha yüksek performans sağlar. Hızlı şarj edilebilir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
AGM akü ise kuru akü olarak bilinen ve en gelişmiş akü tipidir. Geleneksel/standart akü ile kıyaslanamaz. EFB akü, fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip olmayan araçlarda da kullanılabilmektedir. AGM akü ise sadece fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip araçlarda kullanılabilmektedir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Markalara göre değişiklik göstermesine rağmen genellikle otomatik vitesli araçlarda frene basıldıktan sonra araç durursa Start-Stop Sistemi birkaç saniye sonra devreye girer. Ayak fren pedalından çekildiği anda ise motor çalışmaya başlar ve araç harekete hazır hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri