Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Mesela “Ağrı Dağı” yazılırken “Dağı” sözcüğü büyük harfle yazılmıştır. Çünkü iki kelime artık kalıplaşmış bir anlam taşımaktadır. Oysa “Erciyes dağı” denilirken sadece “Erciyes” kelimesi büyük harfle yazılır.
AĞRI DAĞI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle Ağrı dağı, Ağrı Dağ'ı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ağrı Dağı şeklinde olmalıdır.
3. teklik iyelik eki olan -ı, -i, -u, -ü, -sı, -si, -su, -sü varken üstüne bir iyelik eki daha geliyorsa, bu durumda özel adlar, bizim örneğimizde Ağrı Dağı, kesme işareti kullanılarak ayrılmaz. Ağrı Dağımızdan doğan efsaneleri dinlemek, turistlerin hoşuna gitmişti.
AĞRI KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Ayrıca birde vücudun herhangi bir yerinde duyulan şiddetli acı anlamında kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
“Coğrafya adları” tamlama biçimindeyse, bileşip kalıplaşmamışsa her sözcüğü büyük harfle başlayarak yazılır: Ağrı Dağı, Belgrat Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası… gibi.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Deniz, okyanus, göl, akarsu, boğaz, geçit, dağ, tepe, ova, yayla gibi coğrafi şekillerin her birine verilen kendine has isimler özeldir. Akdeniz, Manş Denizi, Büyük Okyanus, Van Gölü, Fırat, Ağrı Dağı, Erciyes, Himalayalar, Konya Ovası, İstanbul Boğazı vs.
Nuh Peygamber'in tufan sonrası beraberindekilerle vardığı yükselti olarak kutsal kitaplarda yer alan Ağrı Dağı'nın sahibi Ahmet Çokdin, 120 kiloluk görünümü ile dikkat çekiyor.
Kıta deniz,nehir,göl,dağ adlarına gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır.
AĞRILI KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Hatalı yazım örneği özel isim kullanımı için verilecektir. Bu kelime genellikle Ağrı'lı, ağrılı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ağrılı şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''sağduyu'' şeklindedir.
Atatürk Zirvesi İnönü Zirvesi'nden daha yüksektir. Ağrı Dağı'nın doruğunda buz örtüsü vardır. Ayrıca Türkiye'nin en büyük buzuludur. Ağrı Dağı kayıtlara göre Dünyanın en büyük 43. dağı olmakla birlikte; çevresine göre en yüksek dağlar kategorisinde 48. sıradadır.
Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis; Kürtçe: Çiyayê Agirî; Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır.
Ermenistan tarihi ve kültüründe önemli bir yeri bulunan dağın geleneksel Ermenice isminin "Masis" olduğunu belirten Kocayiğit, Ağrı'nın muhtemelen Kürtçe "Ateşli Dağ" anlamına gelen "Çiyayê Agirî"den türediğini ifade ediyor.
Belirtili isim tamlaması. Tamlayan “Ağrıdağı”, “-ın” tamlayan ekini (“n” kaynaştırma ünsüzü ile); tamlanan “yamaç”, “-ı” tamlanan ekini almıştır (“ç” ünsüzü yumuşamaya uğrayarak “c” olmuştur). Yamacın hangi dağa, bu durumda Ağrıdağı'na, ait olduğu belirtilerek yer ilgisi kurmuştur.
Doğu Anadolu'da, İran sınırında yükselmekte olan Ağrı Dağı, rakım (yükseklik) olarak 5137 metredir.
Hasandağı ya da Hasan Dağı deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır.
Genellikle masallarda yer alan, dünyayı çevrelediğine inanılan hayali bir yerdir. Bu kelime genellikle kafdağı, kaf dağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kafdağı şeklinde olmalıdır.
Uludağ kelimesi neden birleşik yazılır? "Uludağ" kelimesine baktığımızda birleşik bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Birleşik olarak yazılan "-dağ" kelimesinin "Ulu" kelimesiyle birleşmesinin sebebi "-dağ" kelimesinin ek almamış olmasıyla alakalıdır.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri