Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz.
Spor Sonrası Kas Ağrıları
Ortalama 2-3 gün süren bu ağrılar vücudunuzun ve kaslarınızın oldukça iyi çalıştığını gösteriyor. Spor sonrası bir sonraki gün evde dinlenecek zamanınız varsa, işiniz, okulunuz ya da yapmanız gereken herhangi bir iş yoksa kas ağrılarını atlatmak daha kolay ve keyifli oluyor.
Bir havluyu ütüleyip veya biraz buharda tutup ağrılı bölgelere sarabilirsiniz. Böylelikle spor sonrası kas ağrısı büyük ölçüde azalabilir. Masaj, kas gerginliğini azaltan ve masaj yapılan bölgedeki kan akışını hızlandıran bir metottur.
İlgili 18 soru bulundu
DOMS yaşadığınızda ise ağrılar, kaslarınızı yoğun şekilde çalıştırdığınızı gösterir. Çalışma sonucu kaslardaki mikro yırtılmalar onarılır ve kas kütleniz artar. Özellikle, egzersiz bir rutin halini aldığında kas ağrılarını daha az hissetmeye başlarsınız. Çünkü, kaslarınız rutininize uyum sağlar.
Alışkın olmadığımız bir tempoya girdiğimizde, normalimize göre fazla hareket ettiğimizde, vücudun verdiği tepkiyle hamlama oluşur. Hamlama oluşan kişilerde yaptığı hareket sonrasında meydana sancılı bir ağrı gelir ve günlük yaşantıyı oldukça olumsuz etkiler.
Sporun hemen sonrasında ağrıması olası bölgelere sıcak uygulayarak kas ağrısını azaltabilirsiniz. Örneğin, ılık havlu veya ısıtıcı bantlarla bölgeyi sıcak tutabilirsiniz ya da ılık bir duş alarak bütün vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
Spora yeni başlayan kişilerin kondisyonları düşük olduğu için başlangıç aşamasında haftada 3-4 gün spor yapılması ve 3-4 gün dinlenilmesi ideal olacaktır.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Yapılacak her sporun öncesinde mutlaka iyi bir ısınma ve germe yapılmalıdır. İyi ve doğru bir şekilde yapılacak ısınma ve germeler, sizi yapacağınız spora daha uygun hale getirir ve sakatlık riskini azaltır. Yorgun olduğunuzda ya da ağrınız olduğunda asla spor yapmamalısınız.
Semptomları boyundan yukarısını ilgilendiriyorsa antrenmanlara devam etmek muhtemelen problem yaratmayacaktır. Daha ciddi semptomlar yaşamadığınız sürece, hafif bir soğuk algınlığı, kulak ağrısı, burun tıkanıklığı veya boğaz ağrısı ile antrenman yapmak büyük olasılıkla problem yaratmayacaktır.
Egzersiz ve eklem ağrıları
Ağrı riskini azaltmasının yanı sıra kilo vermeyi de sağlayan egzersizin eklem problemlerinin gelişme riskini anlamlı şekilde azalttığı kanıtlanmıştır. Eklem ağrısı duyarken egzersiz yapmak zor olabilir ancak orta derece bir egzersiz ağrınızı hafifletir ve sağlıklı kiloda kalmanızı sağlar.
Spor yapmak gündelik hayatımızda birçok şeye iyi geldiği gibi ağrılarımızın azalmasında da önemli bir rol oynar. Hareketsizlik, kasların ve eklemlerin zamanla zayıflamasına neden olur. Ancak düzenli egzersiz, kronik ağrısı olanların kas gücünü ve esnekliğini artırarak uzun süreli ağrının hafiflemesini sağlar.
Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır. Soğutma, elastik bandaj uygulama ve yüksekte tutma şişliği azaltır ve ağrılara karşı yardımcı olur.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Devreye giren kas gevşeticiler sayesinde ise spor sonrası kas ağrıları büyük ölçüde azalıyor. Bununla beraber daha hızlı bir iyileşme süreci görülüyor. Özellikle uzun süreli yapılan ya da yorucu geçen egzersizler sonrasında kas ağrısını hafifletmek için kas gevşeticiler büyük yardımcı oluyor.
Doktorun tavsiye edeceği kas gevşetici ve rahatlatıcı bir krem de hamlık ağrılarına iyi gelebiliyor. Kremin sağladığı rahatlatıcı etki bir sonraki antrenmanını daha rahat ve keyifli yapmanı sağlıyor.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri