Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay ve hemen etkileyebiliyor ise ağzı laf yapmak deyimi kullanılır. Bu deyim ile ilgili örnek cümleler şu şekilde verilebilir: - Ağzı çok güzel laf yapıyor.
Ağzı laf yapmak, iyi bir konuşma, söz söyleme yeteneği, etkileme, ikna etme gibi anlamları içerir. Kolay ve akıcı bir konuşma yapan kimse için kullanılır.
çok şaşırmak, şaşakalmak.
Ağzı açık kalmak deyimi karşılaşılan bir durum karşısında şaşkınlıktan ne yapacağını bilememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Bir araba laf DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yığın gereksiz, yersiz söz.
İlgili 16 soru bulundu
Boş laf TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gereksiz, yararsız bir biçimde konuşma.
[1] Çok konuşan, herkese laf yetiştiren kimse.
Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
“Ağzının içine bakmak” deyimi, tüm sözlüklerde dinlemek ifadesi ile açıklanmıştır.
Gün görmüş DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başından nice işler geçmiş, tecrübeli, görüp geçirmiş, çok yaşamış.
Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Ağız alışkanlığı şeklindedir.
Peki, açık kapı bırakmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması hakkında bilgiler. Açık kapı bırakmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre, 'Bir konu veya bir olay için gerektiğinde dönebilme imkanı bırakmak veya kestirip atmak' şeklinde tabir edilmektedir.
[1] konuşmamak, suskun kalmak.
savunulan şeyler akla mantığa sığmasa da bol ve boş laf kalabalığı, mevzunun ordan tutulup burdan çekilmesi ve bunları yaparken de iyi cümle kurma yetisinin kullanılmasıya karşısındakini alt edebilen insan tipinin mahareti.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Lafa tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Ağzı olan konuşuyor TDK sözlük anlamı şu şekildedir: konuyla ilgisi olmayan, bilir bilmez herkesin söyleyecek sözü var anlamında kullanılan bir söz.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Dut Yemiş Bülbüle Dönmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
[1] Gereğinde, bir konuya yeniden dönebilme imkânı bırakmak, kesip atmamak.
Çene Çalmak Ne Demektir? İki veya daha fazla insanın önemsiz konular üzerine konuşarak hoşça vakit geçirmesine çene çalmak denmektedir. İnsanlar kendi aralarında her zaman ciddi konuları konuşmazlar.
TDK'ya göre Laf Lafı Açar atasözünün anlamı şu şekilde belirtilmiştir: - Bir kon üzerinde konuşulur iken ilgisi sebebiyle söz başka bir konuya geçer. Sohbet uzar gider anlamında kullanılan bir atasözümüzdür.
Gaf yapmak, kişinin karşısındaki kişiye farkında olmadan üzücü söz söylemesi ya da kırıcı hareketlerde bulunmasıdır. Bir başka açıklaması da bilmeden istemeden karşısındaki kişiye karşı dokunacak davranış ve lafta bulunmadır.
Laf anlamaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: söz dinlemeyip kendi bildiğinde inat eden. kaba, aptal (kimse)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri