Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
Aynı zamanda vergiler satışı yapılan ürün ve hizmetlere göre farklılıklar doğurmaktadır. Ayrıca vergi bedeli, ürün faturasının %1'i, %8'i veya %18'i oranında hesaplanır. İhracat faaliyetlerinde KDV muafiyeti söz konusu olması söz konusudur. Ayrıca bu muafiyetin sağlanması için GİB'e başvuru yapılması gerekir.
Elektronik ticaret faaliyetine başlayacak bir kişi bu işi şahıs olarak yapabileceği gibi bir sermaye şirketi kurup kurumsal bazda da faaliyet gösterebilir. Aylık ciroya bakılmaksızın, başkalarına ait mal veya hizmetleri satan kişiler de fatura kesmek ve kazancını vergilendirmek mecburiyetindedir.
Evden e-ticaret yapanlar da vergi muafiyeti elde edebilirler ve bu muafiyet için 2023 yılında belirlenen sınır 700.00 TL'dir. Bu sınıra uygun şekilde gelir elde edenler basit usulde vergilendirilir.
İnternetten ürün satarken %1, %8 ve %18 oranında ürüne göre değişen tutarda KDV, binde 8,25 oranında damga vergisi, yıllık kar tutarına göre %15 ile %35 oranında değişen gelir vergisi, geçici vergi ve muhtasar beyannamesi ödemelerini yapmanız gereklidir.
İlgili 23 soru bulundu
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar.
Esnaf muafiyet belgesi ile yıl boyunca şirket kurmadan online satış yapabilir ve bu süreçte hiçbir zorunluluğa tabi tutulmazsınız. Yıl sonunda belirlenen brüt asgari ücret tutarının 12 katını aşan bir geliriniz oluştuysa şirket açmak için başvuru yapmanız gerekir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Etsy'de yaptığınız satışlar için fatura kesmek zorunludur. Bu nedenle, vergi mükellefi olduğunuzda yaptığınız satışlar için fatura düzenlemelisiniz. Yıllık elde ettiğiniz internet satışları geliri 35.316 TL'nin altındaysa, vergi mükellefi olmadığınız için fatura kesmeniz gerekmez.
Vergi Muafiyet Belgesine sahip kişilerin Trendyol gibi online pazar yerlerinde satış yapmaları mümkündür.
Kısacası şirket kurmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Özellikle bu durum birçok girişimcinin düşük maliyetlerle başlamasına ve işletmeyi zamanla büyütmesine olanak tanımaktadır.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir. Bu nedenle e-ticarette de şirket kurmak zorunlu tutulmuştur.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız.
ister Dropshipping ister TR'den alıp Amazon FBA depolarına göndererek satış yapan, yerleşik bir T.C. vatandaşı olarak elde ettiğiniz gelir vergiye tabidir.
Etsy Türkiye'deki vergi mükellefi satıcılardan aldığı komisyon içerisinde KDV ve gümrük vergisine yer vermez. Etsy vergi mükellefi olmayan satıcıların komisyon oranlarına %18 KDV oranı ekleyerek fatura keser. Etsy aldığı komisyon üzerinden kendi gelir vergisini öder.
Güncel olarak, Etsy'nin komisyon oranları ürünün satış fiyatına ve satıcıların hangi planı tercih ettiğine göre değişkenlik gösterir. Genel olarak Etsy satıcılarından ürün başına %5 ila %15 arasında bir komisyon alır. Bu oranlar, satıcının ürünün fiyatına, kategorisine ve satış planına göre değişebilir.
Etsy aracılığıyla mağaza açmak ve satış yapmak isteyenlerin akıllarındaki en temel soru “Etsy'de şirket zorunlu mu?” oluyor. Bu sorunun cevabı ise evet. Çünkü ticari olarak sattığınız her ürünün vergisini devlete vermekle yükümlüsünüz.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
Instagram'dan yaptığınız her türlü için vergi ödemek zorundasınız. Ancak burada bir istisna söz konusudur. Eğer herhangi bir personel çalıştırmadan satış yapıyorsanız ve ürünlerinizi evde üretiyorsanız, o yılın asgari ücretinin toplamını geçmeyecek kadar gelir elde ettiğiniz takdirde vergi ödemek zorunda değilsiniz.
Yasa ve Yönetmeliklere Uyun. Ürün ve hizmetlerinizi evden satmak için mutlaka yasal yöntemleri kullanmalısınız. Yönetmeliklere uygun olmayan ticari eylemler suçtur ve ciddi cezai yaptırımları vardır. Yasal bir şekilde şirketinizi kurarak evden e-ticaret yapmaya başladığınızda, uzun soluklu bir ticari hayatınız olabilir ...
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri