Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Yüreği sızlamak deyimi acı hissetmek şeklinde ifade edilmesi çok üzülmesi anlamında kullanılan deyimlerden birisidir.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. Ağzından bal damlamak: güzel, çok tatlı konuşmak.
İlgili 38 soru bulundu
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak. Yüreği ağzına gelmek deyimi genellikle cümle içerisinde aniden çok korkulması durumunda kullanılmaktadır.
Bal dök yala deyimi temizlenen alanın itinalı şekilde temizlendiğini ve bakımının yapıldığını göstermek amacıyla söylenen bir deyimdir.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Akla Karayı Seçmek, iki anlamlı bir deyimdir. Genellikle bir işi zamanında ve tam olarak istenildiği gibi tamamlamak için çekilen sıkıntıyı anlatmak için kullanılır. Deyim aynı zamanda bir şeyin sonuçlanmasını beklerken tedirgin olmak demektir.
Başa gelen çekilir atasözü ise yaşanılan olumsuz durumlara karşı tevekküllü olmak gerektiğini belirtmektedir. Başa gelen çekilir atasözü ile bazı kişiler ne kadar felaket ve kötü durumlar yaşarsa yaşasınlar sabırlı olmaları gerektiği de anlatılır.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Henüz sonuca bağlanmamış ya da net bir karar verilmemiş konular için ''açık kapı bırakmak'' deyimi kullanılır. Bu deyim ile kızgınlık duyulan birinin halen affedilme şansının olduğu da ifade edilir.
Eli kalem tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Acısını çıkarmak günlük hayatta sık sık duyduğumuz ve kullandığımız deyimlerden biridir. Genellikle yapılan kötülüğe karşılık vermek, intikam almak ve hesap sormak anlamında kullanılır.
Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Deyim. [1] Birinin başlattığı bir işi aynı düşünce ve idealle sürdürmek, devam ettirmek.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Sabrı taşmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir.
: Oyuna gelmemek, tuzağa düşmemek, kurnazca yapılan bir hileye aldanmamak. “Bana kül yutturamazsınız diyemem ama yeterince dikkatli olduğumu söyleyebilirim.”
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri