Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Ağzından bal akmak / damlamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Ağzından bal damlamak", bir kişinin sözlerinin son derece tatlı, ikna edici veya hoş olduğunu anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Bu deyim, genellikle konuşmacının kullandığı kelimelerin seçimi, ses tonu ve hitabet şeklinin dinleyiciler üzerinde olumlu ve etkileyici bir etki yarattığında kullanılır.
Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır. ''Öğretmen o kadar güzel konuşuyor ki adeta ağzından bal damlıyor.'' ''Her konuştuğunda ağzından bal damlıyor.''
Surat asmak, küskün olmak ya da dargın olmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Surat asmak deyimi dilimizde kaşlarını çatmak anlamında da kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 29 soru bulundu
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilgiler. Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
"İğne atsan yere düşmez" deyimi, bir yerin çok kalabalık olmasını ifade eder.
"Defterden silmek" deyimi, Türkçede genellikle bir kişinin, bir konuyu, olayı veya başka bir kişiyi tamamen unutmak, göz ardı etmek veya dikkate almamak anlamında kullanılır. Bu ifade, bir kişi veya durumun tamamen gözden çıkarılması, önemsenmemesi veya hatırlanmaması gibi durumları tanımlar.
Burnunun dikine gitmek deyimi, insanların inadına kendi bildikleri doğrularla hareket etmeye çalışmaları ve asla söz dinlememeleri durumlarını tanımlıyor.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Ağzına Bir Parmak Bal Çalmak Deyiminin Anlamı (TDK)
- Birini tatlı sözler ile veya çeşitli hediyeler ile bir süre kandırmak ve oyalamak.
Bal dök yala deyimi gerçek anlamda kullanılmayan mecaz anlam içeren bir deyimdir. Bal dök yala temizlenen mekanın pırıl pırıl olduğu anlamına gelmektedir. Bal dök yala deyimi yapılan temizlik sonrası ferah ve gerçekten çok temiz olan yerler için kullanılmaktadır.
"Ağzından laf almak", genellikle bir kişiden bilgi veya görüşlerini öğrenmeye çalışırken kullanılan bir deyimdir. Konuşmaktan çekinen, ketum veya içine kapanık kişilere yönelik bir ifade olarak, bu kişilerin düşüncelerini, hislerini veya bilgilerini paylaşmaları için çaba göstermek anlamına gelir.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Kendini Ateşe Atmak" deyimi, genellikle kişinin kendini bilerek tehlikeli veya riskli bir duruma sokması anlamında kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. İğne ile kuyu kazmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Parasını sokağa atmak", bir kişinin parasını gereksiz, yararsız veya değersiz şeylere harcaması, israf etmesi anlamında kullanılan bir deyimdir.
Özellikle anneler tarafından çok kullanılan bir deyimdir. Özverili ve çok çalışarak etrafındaki insanların rahat etmesini sağlayan insanlar için kullanılmaktadır. Saçını süpürge etmek, deyimi kalıplaşmış bir tamlama olarak ifade edilmektedir.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
"Etekleri tutuşmak", bir kişinin korku, telaş veya endişe nedeniyle acele içinde veya panik halinde olmasını ifade eder.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri