Prenses Kajar, İran'ın en güzel kadınıydı ve 13 erkek prenses onları reddettiği için kendilerini öldürdü. Bir başka hikayeye göreyse bu prenses rolünü oynayan bir erkek aktördü. Aslında iki hikaye de tamamen asılsız. Fotoğraftaki kişi Kaçar hanedanı Nasıreddin Şah'ın karısı Anis el-Doleh.
Şahın eşlerinden biri de erkekleri aşkından intihara sürükleyen kadın olarak bilinen Anis El Doleh'di. İddialara göre ona tam tamına 145 kişi âşık olmuş, 13'ü hayır cevabı aldığı için intihara teşebbüs etmişti. Erkeklerin uğruna ölmek istedikleri Anis el Doleh, şaşırtıcı ama bıyıklı ve kalın kaşlı bir kadındı.
19. yy'ın ortalarında yaşamış olan, iran şahı nasıreddin kaçar'ın karısı. el doleh, rivayete göre yüzü aşkın erkeğin aşık olduğu, 13 kişinin de evlenme tekliflerine aldığı 'hayır' cevabıyla intihar ettiği, uğruna ölünecek kadınlardan biri.
Bir Instagram sayfası tarafından 14 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğraftaki kişinin İran Şah'ının en sevdiği karısı “Anis- El Doleh” olduğu iddia edildi. Aynı zamanda bu kişiye 145 kişinin aşık olduğu ve 13'ünün hayır cevabı aldığı için intihar ettiği de iddialar arasında yer aldı.
İsmi sıklıkla magazin basınına da malzeme olan “Mahzun Prenses” Süreyya, 26 Ekim 2001'de, 69 yaşında öldü. Muhammed Rıza Pehlevî, üçüncü ve son eşi Farah Diba ile.
İlgili 34 soru bulundu
Ülkenin adı MÖ 6. yüzyıldan 1935 yılına kadar Pers İmparatorluğu, Acemistan gibi isimlerle anılırken, o yıl Şah Rızâ Pehlevî, uluslararası topluluktan "İran" adını artık kullanmalarını istemiştir.
Farah Diba (Pehlevi) (Farsça: فرح دیبا, d. 14 Ekim 1938, Tahran), İran Kraliçesi ve İmparatoriçesi (Farsça: شهبانو şahbanu). Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin üçüncü ve son eşidir. 1967 yılındaki taç giyme töreni sonrasında Şahlık ailesi.
Fevziye bint Fuad veya bilinen adıyla Fevziye Pehlevi (5 Kasım 1921, İskenderiye - 2 Temmuz 2013, İskenderiye), İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin ilk eşi olan İran kraliçesi ve Mısırlı prenses.
3. iran güzelliğinin sembolü prenses qajar! tam adı zahra khanım tadj es-saltaneh. 1883-1936 yıllarında yaşadı. iran kralı naser al-din shah'ın kızıydı.
İranduht (1915-1984), İran prensesi. Ahmed Şah Kaçar ve Bedir el-Moluk'un ilk çocuğuydu. Babası tahttan indirildiğinde 5 yaşındaydı.
1935 yılında İran hükümeti, diplomatik ilişki içinde olduğu ülkelerden, ülkenin adını Farsça adı olan İran olarak kullanmalarını istedi. Exonym Persia, Mart 1935`ten önce Batı dünyasında İran`ın resmi adıydı.
İran'da Kültür
İranlılar Arap değildir. Türkler gibi bulundukları coğrafyadan etkilenmiş ama kökleri başkadır ve kendilerine özgü bir kültürleri vardır. Orta Doğu insanından farklı olarak İranlıların %90 Kafkasya kökenlidir.
Nasıreddin Şah, 50 yıla yakın süren hükümdarlığı süresince, resmi olarak Avrupa'yı ziyaret eden modern ilk İran hükümdarıdır.
Devrimin nedenleri arasında Şah yönetiminin halktan destek görmemesi ve son zamanlarda Şah'ın özellikle Amerikalı yetkililerle fazlaca içli dışlı olması sayılabilir. Aslında güç düşüncesi ve Cumhuriyet isteyen Mollalar tarafından güce kavuşmak için Devrim isteği eski zamanlardan beri sürüyordu.
Sürgün hayatı ve ölümü
Bir süre Mısır, Fas, Bahamalar ve Meksika'da kalan şah, yakalandığı pankreas kanserinin tedavisi için 22 Ekim 1979'da ABD'ye gitti.
Fevziye, Muhammed Rıza ve kızları Şehnaz.
ADIM FARAH DİZİSİ KONUSU
İran'dan kaçıp, hamile olduğunu öğrenmesiyle İstanbul'da kalmak zorunda kalan Farah; asıl mesleği olan cerrahlık yerine temizlik işçisi olarak çalışmaya başlar.
Prenses Fevziye, 1939 yılında eski İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile evlendi ve 17 yaşında iken imparatoriçe lakabına hak kazandı. Pek çoklarına göre bu evlilik, her şeyden önce siyasi arka plana sahipti. Evlilikten altı sene sonra ayrılması ise bugüne kadar aydınlatılmamış sırlardan biri olarak varlığını sürdürüyor.
3. İran güzelliğinin sembolü Prenses Qajar!
Tam adı Zahra Khanım Tadj es-Saltaneh. 1883-1936 yıllarında yaşadı. İran kralı Naser al-Din Shah'ın kızıydı. Eşi Amir Hussein Khan'dan iki kızı, iki de oğlu olmuştu.
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
Bugün İran kelimesinin kökeni olarak düşünülen Aryan (Arya, Arî, Aryayî, Ariyayi) denilen Antik İran halkları, M.Ö. II. bin yılda İran platosuna göç ederek yerleşmişlerdi.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Bu coğrafya üzerinde çok sayıda devlet kurulmuş ve birçok Hanedan yöneti- me ortak olmuştur. Yaklaşık bir buçuk asır boyunca İran'a egemen olan Kaçarlar, Orta Asya'dan İran topraklarına göç etmiş Türk boylarından biridir. 1795'te Muhammed Ağa Han ile başlayan Kaçarlar dönemi 1925'te Ahmed Şah ile son bulmuştur.
1924-1979 Pehlevi Rejimi Dönemi Türkçenin Durumu
İran'da asırlardır hüküm sürmekte olan Türk kökenli hanedan yönetimi 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde sona ermiş, yerine Fars asıllı olan Pehleviler dönemi başlamıştır.
Kabil'in kuzeyini işgal eden Mir Gulam, yetersiz ve zayıf ordusu ile Muhammed Nadir Şah'a karşı yenildi. 1933'te bir suikast sonucu öldürüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri