"Boyutları 1 ile 100 nanometre arasında değişen maddeler üzerinde yapılan çalışmalar da nanobilim ve nanoteknoloji dediğimiz alanları oluşturuyor." Başka bir deyişle, maddenin atomik ve moleküler düzeyde işlenmesi... Evet, söz konusu nanoboyut olduğunda, gerçekten çok çok küçük şeylerden bahsetmeye başlıyoruz.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Nanoteknoloji nedir kısaca; Nano teknoloji, yaklaşık 1 - 100 nanometre olan nano ölçekte yürütülen bilim, mühendislik ve teknoloji. Nanobilim ve nanoteknoloji, son derece küçük şeylerin incelenmesi ve uygulanmasıdır; kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi tüm bilim alanlarında kullanabiliyor.
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
İlgili 34 soru bulundu
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
Nanoteknolojinin amaçları; 1- Nanometre ölçekli yapıların analizi, 2- Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, 3- Alışılandan farklı ve üstün malzeme özellikleri, üretim süreçlerinin elde edilmesi, 4- Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar, 5- Daha az malzeme ve enerji kullanımı [6].
Nanoteknoloji Mühendisliği maddenin en küçük yapı taşları üzerine çalışmalar yapan bir bilim dalıdır. Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün amacı maddenin en küçük yapı taşları üzerine araştırmalar ve projeler yürütebilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Nanoteknolojinin babası olarak kabul edilen dünyaca ünlü Fizikçi Richard Feynman, 1959 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde verdiği bir konferansında “There's Plenty of Room at the Bottom (Aşağıda Bir Sürü Yer Var)” başlıklı konuşmasını yaparak bilim dünyasında yeni bir sayfa açmıştır.
Kaliforniya'daki Foresight Enstitüsü başkanı Dr. Eric Drexler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek molekülsel makineler yapılabileceğini önermiş ve nanoteknoloji kelimesini ilk kez ortaya çıkarmıştır.
Nano teknoloji kullanım alanı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu kapsamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanıldığı başlıca alanlardır.
Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir. Kuantum bilgisayarlar, yapay zekâ ve 3D yazıcılar gibi çalışmalar nanoteknolojinin popüler konuları arasındadır. Bu alanla ilgili mesleklere verilebilecek örneklerden biri atom mühendisliğidir.
Nanoteknolojinin faydaları, nanoteknolojinin avantajları denince akla ilk gelenlerden biri daha az maliyetli oluşudur. Maliyeti düşürerek, daha fazla üretim imkânı doğurur. Yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rolü vardır. Tıp alanına kattığı artılar ile daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar.
Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki malzemelerin tasarımı, üretimi, montajı, karakterizasyonu ve bu malzemelerden elde edilmiş minyatür fonksiyonel sistemlerin uygulamalarını inceleyen ve hızla gelişen disiplinler arası araştırma-geliştirme faaliyetlerinin tümünü temsil etmektedir [1-4].
Nanobilim ve nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dallarıdır. Nanobilim, nanoyapıların yapısını ve özelliklerini incelerken, nanoteknoloji ise nanoyapıların kullanımını içeren bir bilim dalıdır. Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, bu alanlarda eğitim veren bir programdır.
Bilim adamları nanopartiküllerin ekolojik sistem üzerindeki etkilerini incelemektedir. İnsan vücuduna giren nanopartiküller, hücrelerin ölmesine, fonksiyonların durmasına, genlerinin mutasyona uğramasına ve zehirleme etkisinin ortaya çıkmasına neden olur.
- Farklı fonksiyonlara sahip nano boyutlarda yeni tekstil malzemeleri üretmek: Bu ürünler; nanolifler, nanotüpler ve nanokompozitlerdir. (plazma, sol-jel vb.) ile kaplama yaparak yeni/fonksiyonel yüzey tabakaları elde etmek. Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları, nano-tekstiller olarak adlandırılabilir.
Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1974 yılında mühendislik profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Günümüzde, fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekte bir mühendislik dalı olarak değerlendirilir.
Nano teknoloji ürünleri bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler bunlardan bazılarıdır.
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Nanoteknolojinin tıp uygulamaları arasında, hastalıkları teşhis etmek, izlemek, tedavi etmek için kullanılan nano boyutta materyaller ve biyosensörler yer almaktadır. Özellikle; diyabet, kanser, parkinson gibi hastalıkların erken teşhis edilebilmesi için nanosensörlerin rolü çok büyüktür.
Nanoteknolojinin günlük hayatımızı birçok evrede etkisi altına aldığını söylemek mümkün. Bugün nanoteknoloji, mobil iletişim araçlarından hastalıkların teşhis ve tedavilerine, verilerin şirketler ve devletler tarafından kullanılarak bulut sistemlerde depolanmasına kadar farklı alanların gelişiminde önemli rol oynuyor.
Katıhal Fiziği programı; yarıiletkenler fiziği ve teknolojileri, nanoteknoloji, düşük boyutlu malzeme sistemleri, optoelektronik, fotonik, enerji ve yakıt pilleri üzerine yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları yürütecek bilim insanlarını içermektedir.
Boyutu nano mertebesine düşürmenin yolu, ultraviyole ışık yerine madde ile etkileşme sürecinde saçılma yapmayan elektron demetleri kullanmaktır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu yönteme elektron demet litografisi denir. Bu teknikle akım devresi ince polimer film üzerine bir kaç nanometrelik hata ile kazınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri