Metafizik, felsefenin en önemli alt dallarından biridir. Metafizik, genel bir ifadeyle “varlığa ilişkin genel ve rasyonel soruşturma” olarak tanımlanabilir. Bu tanıma bizi ulaştıran en açık durum, felsefenin, en azından Batı'daki serüvenine, “
Bu bağlamda metafi- zik varlık anlamının saf halini, kaynak ve ilkesini, varlık (vucud) bi- reylerinin bu ilkeden nasıl çıktığını, gerçek kıldığı mahiyetlerle hangi kısımlara ayrıldığını incelemektedir. Diğer deyişle metafizik, mevcut olmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkelerini incelemektedir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Aristoteles'in metafiziği, varlık olmak bakımından varlığı ve ona özü gereği ait olan nitelikleri inceleyen bir bilimdir (Aristoteles, 1995b:42). Çünkü ona göre bir ve aynı doğayla ilgili şeylerin incelenmesi yani varlık olmak bakımından var- lığın incelenmesi tek bir bilime yani metafiziğe aittir.
Metafizik, amacı şeylerin gerçek doğasını -var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini- belirlemek olan felsefî araştırmadır.
İlgili 33 soru bulundu
Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, “fizik bilimlerinin ötesinde kalan” anlamına gelen “metafizik” sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Metafizik sayesinde büyük patlamanın temelinde birinin ittirici güç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu ittirici gücü meydana getiren ve insana beyninin algılayamayası durum metafizik tarafında tanrı olarak adlandırılmaktadır.
Metafizik, sahte bir bilim dalıdır. İlk felsefecilerin cevaplayamadığı sorulara metafiziksel inanışlar bulmuşlardır. Genel olarak incelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Metafizik, geleneksel olarak, görünen-görünmeyen tüm gerçekliğin esas mahiyetini anlamaya çalışan felsefi bir alandır. Metafizikçi, ilahi, insani veya başka ne türlü olursa olsun, her şeye uygulanabilecek en temel, esas itibariyle en basit ve her şeyi kapsayan bir tanımlama peşindedir.
Dış dünyada somut bir karşılığı olmamasına rağmen, akıl ve sezgi yoluyla idrak edilebilen varlıkları inceleyen bilime metafizik denir. Metafizik aynı zamanda Antik Yunanda ortaya çıkan bir felsefe dalıdır. ''Fizik ötesi'' kavramı ilk kez Platon tarafından ''idealar dünyası'' olarak tanımlanmıştır.
İslam Düşünce Geleneğinde Metafizik
olarak bilinmediğini, ancak onun astroloji çalışması olan İlmu Ahkâmi'n-Nucûm'dan hareketle 870 yılında hayatta olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmektedir (Bkz. Boer, 2001, s. 125).
Metafiziksel problemlerse deneysel yöntemlerin cevaplandıramayacağı türden problemler olarak kabul edilirler genellikle. Bu nedenle günümüzdeki bilim tanımına göre metafiziğe bilim dememiz mümkün değil.
1. Din konusu 5 duyu ile kavranabilir mi? Hayır, kavranamaz. Bu cevapla da dinlerin metafizik olduklarını söyleyebiliriz.
Metafizik Aristoteles tarafından yazılmıştır.
Comte'a göre metafizik aşama, insan zihninin doğrudan teolojik düşünceden pozitif düşünceye geçmesinin mümkün olmamasından kaynaklanan bir geçiş evresidir. Bu evrede insan zihni adım adım pozitif düşünceye hazırlanmaktadır.
Bu yüzden fizik bilimi metafiziğebağlıdır. Hemen bütün özel bilimlerin kullandığı töz, neden, sebep gibi kavramlarınincelenmesi de metafiziğin alanına dâhildir. Metafizik bu kavramları tahlil eder, özel bilimler ise bunları kullanır.Dolayısıyla bu açıdan da fiziğin metafiziğe bağlı olduğu görülebilir.
Metafizik, varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerine inceleme yapan bir felsefe dalıdır. Metafizik, 'Varlığın doğasına yönelik bir araştırma', 'varlığın doğasını betimleme girişimi' gibi şekillerde tanımlanabilir.
Metafizik varoluşla ilgili en temel meselelerle ilgilenir. Zaman, mekân, nedensellik ve benlik gibi asli kavramları tanımlayıp bunlar arasındaki bağlantıların bir haritasını çıkarmayı amaçlar.
Felsefe, kelam ve tasavvuf geleneklerinin ortak kabulü olan İbn Sînâcı zorunlu-mümkün ve varlık-mahiyet ayrımından hareketle söyleyecek olursak, İslam metafizik gelenekleri, varlık kavramının apaçıklığından hareketle varlık anlamının tahakkukunu kavramayı amaçlar.
İslam metafiziği teriminde yer alan İslam, özel bir “din, coğrafya ve medeniyet” anlamına gelmektedir. Bu anlamda İslam metafiziği, İslam dininden etkiler alan, başka bir ifadeyle İslam coğrafyasında, İslam medeniyetinde ortaya çıkan her metafiziği ifade etmektedir.
Aristoteles'e göre gerçek olmak bakımından gerçekliğin doğasını inceleyen ve merkezi bir ilkeden evrenin ayrıntılı doğasını çıkaran bir evrensel bilim olan metafizik olanaklıdır. Zira var olan her şey, kendisine sırf var olmak bakımından ait olan belli bir doğaya sahiptir ve bu doğa bilinebilir.
Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
Metafizik gerilim, iç coşkunluğu, aşk, heyecan ve şevk potansiyeli, mânevî duygularımızın daima aktif hâlde bulunması, bizi dine ve ibadetlere sevkedip koşturacak bir güç kaynağıdır. Kalb merkezimizin daima enerjik bulunması, aksiyon ve hamle ruhuyla şahlanmış, canlanmış bir ruh hâlinin kesintisiz oluşu demektir.
Metafiziksel önerme derken, tüm deneyimlerin dışında kalan şeylere ilişkin bilgi dile getirme savında olan önermeleri demek istiyorum, örneğin, nesnelerin gerçek özleri, salt varlık, tanrı vb. gibi şeyler bu türden nesnelerdir.
Metafizik Nedir, Ne ile İlgilenir? Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri