Ahmet isminin Kuran'da geçip geçmediği de en merak edilip araştırılan isimlerden biri oluyor. İslam peygamberinin isimlerinden biri olması ile Ahmet ismi Kuran'da geçmektedir. Kuran'da bulunan Saf suresinin altıncı ayetinde Ahmet ismi geçmektedir.
Hz. Peygamber'in adı olarak Ahmed Kur'ân-ı Kerîm'de bir defa geçmektedir: “Hatırla ki Meryem oğlu Îsâ, 'Ey İsrâiloğulları! Ben, daha önce gönderilen Tevrat'ı tasdik etmek ve benden sonra gelecek Ahmed adlı bir peygamberi müjdelemek üzere Allah'ın size gönderdiği peygamberim' demişti” (es-Saf 61/6).
Ahmet ismi Peygamber Efendimizin isimlerinden biri olarak Kur'an'da geçmektedir. Saf Suresinin 6. ayetinde yer almaktadır. Burada Hazreti İsa'nın kendisinden sonra Ahmet adındaki bir peygamberin geleceğini söylemesi anlatılmıştır. Bu peygamber Hazreti Muhammed'dir.
Ahmet ismi Kur'an-ı Kerim'de geçen bir isimdir. Saf suresi 6. Ayette yer alan Ahmet ismi övgüye layık anlamı taşımaktadır.
Hz. Peygamber'in en meşhur ismi Muhammed olup Kur'ân-ı Kerim'de dört yerde geçmektedir. Hz. Îsâ'nın haber verdiği Ahmed ismi ise Kur'ân-ı Kerim'de Saff sûresinde geçmekte, diğer isimleri ise hadis-i şeriflerde ve başka kaynaklarda yer almaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Ahmet ismi Kur'an-ı Kerim'de (Saff Suresi 6. Ayet) geçmektedir ve Ahmet ismini koymak caizdir.
Muhammed'in hadislerde geçen isimleri
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Nitekim Bediüzzamana Hazretleri de “Mirac-ı Muhammedî” tabiri yerine “Mirac-ı Ahmediye” ifadesini kullanmayı tercih etmiştir. İşte Hz. İsa (as) da göklere çıkarılarak bir nevi miraca mahzar olan bir peygamber olarak, bu ortak paydada buluştuğu Peygamberimiz için Ahmed ismini kullanmıştır.
İsa'nın gelecek bir peygamberden "Ahmed" olarak bahsettiğine inanılır ve bu, Müslümanlar tarafından Hz. Muhammed'in bir müjdesi olarak kabul edilir. Ahmet ismi, İslami kültürde derin bir saygınlığa sahiptir ve genellikle bu ismi taşıyan kişilere manevi bir hava kazandırır.
İncil Kitabı'nda “Pırıklitus” (kesre okunuşuyla) kelimesini görmüş ve bilirkişiliğiyle “teselli veren” kelimesine itiraz ederek, bu kelimeyi “Ahmet” olarak tercüme etmiştir.
Peygamber Efendimiz (asm)'in Muhammed ve Ahmed ismi Kur'an-ı Kerim'de beş defa geçmektedir: Dört defa “Muhammed” olarak, bir defa da “Ahmed” olarak. Muhammed olarak Al-i İmran Suresi, 144; Ahzab Suresi, 40; Muhammed Suresi, 2; Fetih Suresi, 29; Ahmed olarak da Saf Suresi, 6. ayette geçmektedir.
Kur'an'da ismi geçmediği halde peygamber olarak meşhûr olanlar da şunlardır: Şît, Yûşâ, Cercis, Danyal Aleyhimüsselâm. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Musa: Kur'an-ı Kerim'de adı 136 defa geçmiştir. Mücadelesinden dolayı Kur'an'da en çok bahsedilen peygamberdir. Hz. Şuayb'ın damadıdır.
Çok övülen, minnettarlıkla anılmaya layık olan, çok methedilen kişi anlamına gelmektedir. Bu anlamlarından dolayı birçok kişi çocuklarına Ahmet ismini koymaktadır. Türkiye'de çok yaygın kullanılan Ahmet ismi aynı zamanda Allah'a şükreden anlamına da gelmektedir.
Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir. Hatice ölünceye kadar başka biriyle evlenmedi. Muhammed'in Hatice'den, 2 oğlan ve 4 kız olmak üzere 6 çocuğu olmuştur. Hatice vefat ettikten 2,5 yıl sonra, 53 yaşından sonra Polijinik evlilikler yapmıştır.
Hatice'den (r.a) altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocukların isimleri doğum sırasına göre; Kasım, Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'tır. Resul-ü Ekrem'in Hz. Mariye'den (r.a.) ise yalnızca bir çocuğu olmuştur ve ismi de İbrahim'dir.
Arapça bir isim olan Ahmet isminin ilk anlamı Övülmüş olan ve övülmeye layık olandır. Aynı zamanda Ahmet ismi beğenilmiş anlamını da taşımaktadır. Bir diğer anlamı olarak Ahmet ismi Allah'a şükreden anlamlarını taşımaktadır.
Ali isminin farklı ve güzel anlamlara sahip olmasının dışında Kur'an-ı Kerimde geçmesi sebebiyle de anne ve baba adayları tarafından değerlendirilen bir isimdir. Ali ismi Kur'an-ı Kerimde Nisa Suresi, Hac Suresi, Meryem Suresi, Lokman Suresi, Şura Suresi, Zuhruf Suresi, Mümin ve Sebe surelerinde geçmektedir.
Kur'an'da adı geçen peygamberler. Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir. Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
http://www.diyanet.tv Kur'an-ı Kerim'de Yasin suresinde hikayesi anlatılan,Hz. İsa'nın havarilerine inanarak, dünyaya teşrif etmeden 600 yıl önce Peygamber Efendimize(SAS) iman etmiş bir büyük şahsiyet, Antakyalı Habib-i Neccar.
Hz. Muhammed'in (S.A.V) annesinin ismi Amine, babasının ismi ise Abdullah'tır.
Ahmet veya eskimekte olan Ahmed (Osmanlıca: احمد o da Arapça: أَحْمَد dan gelmekte), Türkçe' de özel isim olarak kullanılan ve erkek çocuklara verilen bir isimdir.
incil'de geçen ahmet ismi.
1- Peygamber Efendimiz'in (asm) ismi İncil'de Ahmed, Kur'ân'da Muhammed'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri