Faiz tahakkuku bir borcun, faizinin hesaplanarak bir sonraki ödeme tarihine kadar birikmesi anlamına gelmektedir. Borcun ödenme tarihinden önce ödenmemesi halinde, borçlu faiz ödemekle yükümlüdür. Bu faiz, borcun faiz oranına göre hesaplanır ve bir sonraki ödeme tarihine kadar birikmektedir.
Tahakkuk eden faizin anlaşılmasını kolaylaştıracak bir başka husus ise, kaydı yapılacak faiz tutarının ödenmesidir. Tahakkuk eden faiz, belirli bir hesap döneminin sonlandığı tarihte henüz ödeme yapılmamış birikmiş bir faiz anlamına gelir. Çünkü tahakkuk eden faiz, ilgili hesap döneminin son gününde hesaplanmaktadır.
Muhasebe fiş satırlarına yansıtılacak tahakkuk tutarları şu şekilde hesaplanır; Vadeli Gelir Faiz Tahakkuk Tutarı = Vade Hareketi Tutarı * Günlük Faiz Oranı * Hesaplanan Gün. Vade Hareketi tanımı Aynı Gün Valörlü şeklinde ise ilk ayın faiz tahakkuku hesaplanırken gün hesabına +1 eklenir.
642 Hesap İşleyişi
Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek 642 Faiz Gelirleri Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
Bankalardaki faiz söz konusu hesapların, dönem sonu itibariyle hesaplanan faiz tutarlarının tahakkuk esasında gelir/gider kaydı atılması işlemine faiz tahakkuk işlemi denir. Vadeli hesap gibi faiz geliri olan ya da kredi hesapları gibi faiz gideri olan tüm hesaplar faiz tahakkuk işlemine tabidir.
İlgili 22 soru bulundu
Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir. Örneğin; vergi tahakkuku, SGK primi tahakkuku gibi.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Ek Hesap faizi nedir? Bu faiz hesabıma ne zaman tahakkuk eder? Maaşınız bankamız aracılığı ile ödeniyorsa, her ay maaşınızın hesabınıza geçtiği tarihte; Maaşınız bankamız aracılığıyla ödenmiyorsa, Ek Hesabınızı açtırırken belirlediğiniz/belirleyeceğiniz tarihte aylık olarak faiz tahakkuk eder.
İşleyen faiz, ödeme izleyen aylarda yapılacaksa ''381 Gider Tahakkukları''na; izleyen yılda veya yıllarda yapılacaksa ''481 Gider Tahakkukları'' hesabına alacak kaydedilmektedir.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Birikmiş faiz, herhangi bir yatırımın yatırım dönemi başlangıcından ödeme tarihine kadar üzerinde birikmiş olan faizidir. Son kupon ödeme tarihinden alım-satım işlemlerinin yapıldığı güne kadar işleyen faiz olarak da tanımlayabiliriz.
Bir yatırımın, yatırım dönemi içinde, ödeme tarihine kadar üzerinde biriken faizdir.
Ödemelerin de her yılın sonunda yapılması gerekmekte. Bu durumda; 1 Ocak 2023 tarihinde kullanılan kredinin faiz tahakkuku, her yıl sonunda hesaplanacak ve bir sonraki yıla devredecektir.
Gerçekleşme anlamına gelen tahakkuk kelimesi muhasebe terimi olarak kullanılır. Borç ya da ödemenin alacağının belgelere dayalı olarak kesinleşmesini yansıtan tahakkuk borcun tahsil edilebilir ya da ödenebilir hale gelmesine denir.
İşletmelerinin gelirlerini ya da üzerlerine kayıtlı olan malları ilgili kurumlara beyan eden kişiler, ortaya çıkan vergi borçlarını belirli bir tarihte ödemeyi kabul ederler. Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.
Taksitlerinizin tahsilatı, hesap bakiyeniz uygun olsa bile taksit tarihi öncesinde yapılmayacaktır. Taksit ödemelerinizin, ödeme planınızda belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda, ödenmeyen taksitin içerisindeki anapara tutarı üzerinden Ek Hesap gecikme faizi işlemeye başlar.
Kullandığınız Ek Hesaba, sadece kullandığınız gün kadar faiz işler ve yalnızca işleyen faizi ödeyerek anapara ödenmeden, kredinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Anaparayı, istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.
Ek hesap kartları üzerinden yapılmış alışverişler ya da nakit çekimler 12 aya kadar taksitlendirilebilir. Ancak her gün faiz işlemeye devam edecektir. Bundan dolayı ek hesaptan çekilen tutarların hemen geri ödenmesi tavsiye edilmektedir.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri