Yağlama yağacağınız mutfak ürününü yıkayın ve kurulayın. Bir miktar zeytinyağını, ahşap yüzeyin üzerine dökün. Kuru bir bez yardımıyla yağı, ahşap yüzeye yayın. 3-5 dakika beklettikten sonra başka bir bez yardımıyla yağı ovarak parlatın.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Ahşap kesme tahtasının yağlanması, ahşap üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Ahşap kesme tahtasını yağlamak için kokulu ve tatsız bir yağ kullanmak en iyi tercih olacaktır. Badem veya üzüm çekirdeği yağı iyi seçimlerden biri olacaktır.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
İlgili 23 soru bulundu
Bir miktar zeytinyağını, ahşap yüzeyin üzerine dökün. Kuru bir bez yardımıyla yağı, ahşap yüzeye yayın. 3-5 dakika beklettikten sonra başka bir bez yardımıyla yağı ovarak parlatın. Daha sonra temiz bir bez yardımıyla yağın fazlasını alabilirsiniz.
Kişisel bakım dışında ufak tefek yaralanmalarda kullanıldığında iyi sonuçlar alındığını belirten kullanıcılar da bulunur. Vazelin ahşap eşyaları koruma, deri ürünleri parlatma ve boya lekelerini çıkartma sırasında da kullanılabilir.
Ahşap sudan yüzeyine su girişi engellenerek ve yüzeye su iticilik özelliği verilerek korunur. Ahşap malzemesi su ile temasının sürekli olması durumunda fiziksel olarak bozulmaya başlar. Bunu engellemek için nefes aldırmayan ahşap boyası ve vernik ile ahşap yüzeyin dış dünya ile temasının kesilmesi gerekir.
Vazelini bir kaba koyduktan sonra alkol ile karıştırabilirsiniz. Ahşap yüzeye ince bir tabaka olarak uygulayabilir ve daha sonra temiz bir bez ile silebilirsiniz. Hangi yöntemi uygulayacak olursanız olun gerektiği zaman profesyonel destek almaktan asla çekinmemelisiniz.
Ahşap bezir yağı ahşabın rengini koyulaşmasını sağlayarak ağaç damarlarının daha belirgin hale gelmesini sağlar. Bezir yağı ahşap yüzeylerde boyama öncesi ilk astar olarak kullanılabilir. Tek başına ahşabın derinliklerine kadar nüfuz ederek uzun süre doğal dokusunu korumayı sağlar.
Yağlı Boya:
Yapılan ilk işlem; ahşabın daha iyi korunması ve yağlı boyanın daha rahat uygulanabilmesi için yüzeyin “astar boya” adı verilen malzemeyle boyanmasıdır. Uygulamada kullanılan yağlı boyanın cinsine göre, çabuk kuruyan (selülozik) veya daha geç kuruyan (sentetik) astar boya kullanılmaktadır.
Tik yağı (Teak Oil), doğal yağlarla formüle edilmiş, özel koruyucu katkı maddeleri ile hazırlanmış ahşabı besleyen ve koruyan yağdır.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Masif Tezgah Yağı ( Kütük Mobilya Yağı ) – Hard Top Oil (750 ml ve 5 L serisi) Gıda ile temas eden ahşap yüzeylerin kir ve lekelerden korunması ve ahşabın doğal güzelliğinin arttırılması için reçineler ile güçlendirilmiş doğal yağlrın karışımıdır.
Fırça, bez veya rulo ile kolayca Tik yağı uygulaması yapabilirsiniz. En iyi tik yağı hangisi diye soracak olursak Hemel Tik yağı (Teak yağı) öneririz.
Evinizdeki ahşap yüzeylerde oluşan yağ lekeleri ile başa çıkmak için doğal ve etkili bir çözüm var: Sirke ve karbonat! Yağın ahşaptan çıkarılmasına yardımcı olan asidik özellikleri sayesinde, lekeleri hızla ve etkili bir şekilde gideriyor. Sirke, aynı zamanda ahşabın doğal parlaklığını da geri kazandırıyor.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Ahşap zemin temizliğinde etkili sonuçlar almak için doğru ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Parkelerin çizilmesini ve yıpranmasını önlemek için sıvı arap sabunu, beyaz temizlik sirkesinin yanı sıra ahşap zeminler için özel olarak üretilmiş sıvı veya jel yüzey temizleyiciler kullanılabilir.
Ahşap koruyucu vernik, ahşabın nemlenmesini, aşınmasını engelleyen ve dış etkenlere karşı dayanaklılığını arttıran koruyucu katman olarak kullanılan sıvı bir çözeltidir. Koruyucu katman görevi verniğin en bilindik özelliğidir. Ahşap üstüne koruyucu olarak sürülür.
Emprenye, ahşabın bünyesine farklı yöntemlerle çeşitli kimyasal maddeleri emdirme işlemidir. Demiryolu raylarında kullanılan kreozot ile emprenye edilmiş ahşap travers. Bu işlemle ahşabı mantar, böcek, kurtçuk gibi zararlılardan koruyarak ahşabın hizmet ömrünü artırma amaçlanmaktadır.
Uzun ömürlü ahşap koruyucu önlemler
Dış mekanda kullanılan ahşaplar, güneş ve nem gibi birçok aşındırıcı etkenle karşı karşıya kaldığı için düzenli olarak bakım yapılması oldukça önemlidir. Ahşap yüzeylerin güçlendirilmesine en sık tercih edilen yol, alt kısma su geçirmez tutkal sürülüp üstte ise boyama yapmaktır.
AHŞAP TEMİZLEYİCİ & PARLATICI
Lamine parke, laminant, ahşap kapılar ve doğramaları zarar vermeden temizler, parlatır, bakım yapar. Kullanım Şekli : 4 Lt'lik kovalara 1 kapak ürün ilave edilerek kullanılır. Ürünü yüzeye bez, mop ve paspas ile kullanarak uygulayınız.
Cilt Bakımı
Bir bakım kremi olarak tercih edilebilecekler arasında yer alan vazelin cilt kuruluğunu gidererek cildin gün boyu yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olur. Ciltte oluşan yara, çizgi, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin şekilde kullanılır.
Balmumu – Vazelin gibi bariyer etkisi gösteren fakat zararlı hidrokarbonları içermeyen balmumu iyi bir doğal kaynaktır. Hindistan cevizi yağı – Vücuda pek çok faydaları olduğu gibi, cildi besleyen yağ asitleri ve laurik asit içerikleriyle cilt için iyi bir doğal kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri