Bebeklerin tükürüğü, emzirmeden veya mamadan gelen süt asidik mide sıvısıyla karıştığında kesilir. Beslenmeden hemen sonra tükürme veya kusma muhtemelen normal süt gibi görünecektir. Küçük çocuğunuz aradan bir süre geçtikten sonra tükürürse ya da kusarsa, kusmuğu peynir ya da pıhtılaşmış süt gibi görünebilir.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebeğiniz ilerleyen aylarda sulu süt ya da peynirimsi kıvamda kusarak içtiği sütün fazlasını çıkarabilir. Fazla beslenme yani ek gıda yeme ve anne sütü içmeye bağlı olarak da su gibi şeffaf kusabilir. Erken ek gıdaya geçildiği dönemlerde de bebeklerde kusmalar görülebilir.
Bu durumda olan bebeği dik pozisyonda tutmak, eğer yatar pozisyonda ise sağ yanına çevirerek başını biraz yükseltmek gerekir. Bir yaşındaki bebekleri kucakta dik pozisyonda tutup başını öne eğmek ve karnına bir miktar destekte bulunmak, kusmuğun akciğere kaçmaması için alınacak bir tedbirdir.
İlgili 25 soru bulundu
Yenidoğan bebeklerin ilk aylarda zorlanmadan süt kesiği şeklinde kusmalarının normal olduğunu belirten Dr. Alper Bıçkıcı, “Bu kusmalarla birlikte bebeklerde aylık kilo alımı (aylık en az 500 gr kilo alımı normal kabul edilir) yeterli ise endişe edilecek durum yoktur.” diyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
İlk olarak bebeğiniz kustuktan sonra en az 1 saat süt vermemeye özen gösterin. 1 saat aralıklarla süt verdiğinizde bile her defasında kusma yaşanıyorsa, mutlaka uzman doktora başvurmalısınız. Kusmayla birlikte ishal varsa, bebeğin mikrop kapmış olması muhtemeldir.
Bebeğinizi emzirirken anne sütü mideye iner ve tekrar yükselir, böylece yeni doğan bebeğinizin ağzında kabarcıklar oluşur. Ağzından çok fazla balon çıkan bebeği neredeyse dik bir şekilde emzirmeye çalışmalısınız. 3 aylık bir bebeğin ağzında kabarcıklar varsa, bu durum sindirim sisteminin gelişiminin belirtisidir.
Yeni doğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır. Az bir kusma zararsızdır.
Böyle bir durumda çocuğunuzu sırt üstü yatırmak zorunda değilsiniz. Ailelerin en büyük endişesi çocuğun sırt üstü yatarken kusması ve boğulmasıdır. Yapılan çalışmalarda sırt üstü yatan bebeklerde yüz üstü yatan bebeklere göre kusmaya bağlı boğulmanın artmadığı gösterilmiştir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Bebekleri çorapla yatırmak uygun çorap seçimi yapıldığında ve dikkat bebeğin ihtiyaçları üzerinde olduğunda zararlı olmaz. Yenidoğan bebekler beden ısılarını kontrol etmek konusunda henüz yetkin değildir. Yani vücut sıcaklığını iyi ayarlayamazlar.
Zamanında doğan bebeklerde ilk 10 gün, erken gelen bebeklerde ilk 15 gün başlık takılması yeterlidir. Bunun yanında ilk bir ay boyunca farklı olarak eldiven takılması uygundur. İlk bir aydan sonra eldiven kullanmaya gerek yoktur çünkü bebekler ellerine bakıp; ten teması kurmak isteyecektir.
Kusma. Bu bebekler genellikle yediklerini hazmedemez ve karnı doyduktan hemen sonra kusar. Yani annenin verdiği ya da hazır mamalardan aldığı inek sütü bebeğe dokunur. İnek sütünün içindeki proteini bebeğin midesi tolere edemediği için vücuttan atmaya çalışılır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebek 6 aylık olana kadar devam eden yenidoğan bebeklerde kusma, aslında bebek gelişimi için önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Buna ek olarak, bebeğin gereğinden yavaş ya da hızlı emmesi, emme sırasında hava yutması, karnı doyduktan sonra gazının çıkarılmaması gibi sebepler de kusmaya neden olabilmektedir.
Bebekler, emzirildikten ya da mamayla besledikten sonra yediklerini çıkarabilir. Anne için pek de hoş olmayan bu durum, endişe yaratabilir. Aslında çoğu bebekte görülen kusma, normal bir durumdur. Bu konudaki araştırmalara bakılırsa, bebeklerin yüzde 80'i ilk üç ayda günde en az bir defa kusar.
Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilirler, bu durum genelde normal kabul edilir. Bebekler büyüdükçe, normal kilo almaya başladıkça bu durum azalır. Genellikle sekiz aylık olduklarında beslenme sonrası kusmalar ortadan kalkar.
Bebeklerin yan veya yüzüstü yatırılmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Çoğu çocukta kusma kısa süreli olduğu için doktora gitmek gerekmez. Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Beyaz balgam genellikle öksürükle meydana gelir. Bu sebepten dolayı soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar oluşabiliyor. Burun sinüsleri bu nedenden dolayı tıkanıyor. Tıkanan sinüsler ortaya beyaz balgamları çıkarıyor.
Mide üşütmesi bebeklere çoğunlukla virüs yoluyla bulaşmaktadır. Bebekler ellerini ve merak ettikleri eşyaları sıklıkla ağızlarına götürdükleri için bulaşma sıklıkla ağız yoluyla gerçekleşmektedir. Bu nedenle bebeğinizin ellerini ve oynadıkları eşyaların temizliğine özen göstermek önemlidir.
Beyaz renkli kusma, asidik mide sularından kaynaklanır. Genellikle viskoz veya mukuslu mukus da eşlik eder. 'Mukuslu' olduğunda genellikle asidik değildir. Çoğunlukla mide suları olduğunda, asidik olabilir.
Bebeklerde kusmalar beslendikten hemen ya da 1-2 saat sonra gerçekleşir. Çünkü yeni doğanlarda yemek borusuyla mide arasındaki sfinkter olgunlaşmamıştır, kasılma yetersizliği vardır ve mide içeriği yemek borusuna kaçar sonra ağızdan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri