Kağıt ortamında düzenlenen serbest meslek makbuzunun günümüz koşulları dikkate alınarak, özel yöntemlerle elektronik ortamda oluşturulan halidir. Serbest meslek erbabı tarafından mesleki faaliyetlerine ilişkin olarak 213 sayılı VUK hükümlerine göre düzenlenir.
e-SMM'yi kimler zorunlu kullanacak? Bir kamu ya da özel kuruma bağlı olmaksızın çalışan, mesleki faaliyetlerini kendi nam ve hesabına gerçekleştiren ve bu nedenle serbest meslek erbabı kabul edilen kişilerin e-SMM düzenleme zorunluluğu vardır.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
Serbest Meslek Makbuzunu Kimler Kullanabilir? Gelir Vergisi Kanunu'nun 66. maddesinin birinci fıkrasına göre; "Serbest meslek faaliyetini kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır.
E-SMM serbest meslek makbuzu elektronik ortamda düzenlenen makbuzdur. Bu makbuzu düzenlemek zorunda olanlar kişiler sanatçılar, doktorlar, mühendisler, mali müşavirler, avukat ve mimarlar gibi zanaatkar şekilde faaliyetlerini gösteren mükelleflerdir.
İlgili 17 soru bulundu
SMM makbuzu kime kesiliyorsa, kesilen taraf bunu gider, kesen ise gelir olarak gösterir. Serbest Meslek Makbuzu Kesilmezse Ne Olur? Faturadan farklı olarak geriye dönük kesilmemesi gereken SMM, hizmetin verildiği zamanda düzenlenmelidir. Fatura kesmeme ile aynı vergi usulsüzlük cezaları kapsamına girmektedir.
e-Serbest meslek makbuzu başvurusu mali mühür veya e-imza yoluyla yapılabilir; bu noktada şirketinizin türü önem arz eder. Şahıs şirketiyseniz mali mühür ve e-imza arasında seçim yapabilirken, tüzel kişi olarak başvurunuzu mali mühürle yapmanız gerekir.
Stopaj, makbuz kesilen müşteri tarafından meslek erbabına ödenir. KDV ise meslek erbabı tarafından ödenir.
Peki, serbest meslek makbuzu stopajsız kesilir mi? Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz.
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
1.Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Madde 8 - (Değişik:RG-25/12/2012-28508) Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayları için staj süresi 3 yıldır. (Değişik ikinci fıkra: R.G.: 14/05/2015-29355) Staj, mücbir sebepler ve yurt dışı eğitim ile yurt dışı çalışma dışında kesintisiz olarak yapılır.
7. e-SMM geriye dönük kesilir mi? Bir önceki belirttiğimiz gibi, serbest meslek makbuzu tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmelidir. Bu durum e-SMM için de aynı şekildedir. e-Fatura ve e-arşiv fatura için tanınan azami 7 günlük süre, e-SMM için geçerli değildir.
İşletmeler müşterilerine mal ve hizmet satışı yaptıklarında bir ödeme alırlar. Bu ödemenin alındığını göstermek için makbuz kesmek zorundadırlar. Kesilen makbuz tahsilat makbuzudur. Yani bir işletmenin satış işlemi sonrasında ödeme aldığını gösteren bir belgedir.
Makbuztek üyelik, kurulum, bakım, güncelleme ücreti ödemeden, GİB kayıtlarına gönderilen e-SMM sayısı kadar ücret ödemesi yapılarak kullanabilecek bir programdır.
Avukatlık faaliyeti de bir serbest meslek faaliyeti olduğundan avukatlık ücreti ödemesi de stopaja tabi bir ödemedir.
KDV'yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.
Hülasa, işyeri kiralarından kesilen gelir vergisinin beyan edilmemesi öncelikle devletin vergi kaybıdır. Bu tutarların ancak ve ancak vergi olarak tahakkuk ettirilmesi halinde, mülk sahibi bu tutarları mahsup veya iade yoluyla vergi dairesinden talep edebilir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Öncelikle şunu belirtelim, bir şirketiniz var ise mali müşavirlik firması ile çalışmanız zorunlu, yani siz kendiniz, beyannamelerinizi vermeniz kanunen mümkün değil.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapmak için e-fatura başvurularında olduğu gibi e-imza ya da mali mühür almanız gerekir.
Serbest Meslek Makbuzu, işlevi itibariyle Fatura ve fişe benzemesine rağmen aralarında farklılıklar vardır. Hem SMM'da hem de Fatura'da KDV mevcuttur. Ancak Serbest Meslek Makbuzunda ilaveten Stopaj vergisi de söz konusudur. Faturada ise stopaj bulunmaz.
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Alınır? Serbest meslek makbuzu vergi dairesinden alınan serbest meslek mükellefiyeti ile kesilir. Serbest meslek erbabı söz konusu makbuzu düzenler ve gerekli bilgileri ekler. Bu makbuzu oluşturup vergileri ödemekle yükümlü olan kişi serbest meslek makbuzunu 2 nüsha şeklinde düzenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri