Çocuğun soy bağını değiştirme suçu (TCK 231), Kötü muamele suçu (TCK 232), Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu (TCK 233), Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu (TCK 234)
Türk Ceza Kanunu'nun söz konusu sekizinci bölümünde, birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören (m. 230), çocuğun soybağını değiştirme (m. 231), kötü muamele (m. 232), aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali (m. 233) ve çocuğun kaçırılması ve alıkonulması (m. 234) suçları yer almaktadır.
Alıkonulması Suçu (TCK m.
Maddede; “her kim cebir ve şiddet veya tehdit veya hile ile şehvet hissi veya evlenme maksadıyla reşit olan veya reşit kılınan bir kadını kaçırır veya bir yerde alıkorsa üç seneden on seneye kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır (f.1).
Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeme: Kişinin eşine, çocuklarına ve bakıma ihtiyacı olan anne/babasına karşı bakım, eğitim veya destek olma sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda suç oluşmaktadır.
İnsanlığa karşı suç, toplumun bir kesimine karşı siyasi, felsefi, ırki veya dini saiklerle bir plan doğrultusunda öldürme, yaralama, köleleştirme, hamile bırakma gibi Türk Ceza Kanunu'nun 77. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen fiillerin işlenmesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Topluma karşı suç tipleri; Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma, İşaret ve engel koymama, Trafik güvenliğini tehlikeye sokma, Çevrenin kasten veya taksirle kirletilmesi, Gürültüye neden olma, İmar kirliliğine neden olma, Sağlık için tehlikeli madde temini, Usulsüz ölü gömülmesi, Parada sahtecilik, ...
1. Soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı suçları bütün insanlığı ilgilendiren en ağır insan hakları ihlalleri ve en büyük suçlardır. Yeni TCK bu suçlardan soykırım suçunu ve insanlığa karşı suçları özel bölümün ilk başına koyarak, bu suçlara karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur.
TCK m. 429' a göre “Her kim cebir ve şiddet veya tehdit veya hile ile şehvet hissi veya evlenme maksadı ile reşit olan veya reşit kılınan bir kadını kaçırır veya bir yerde alıkoyarsa cezalandırılır.” Şehvet hissi ile kadın kaçırma suçu bir erkek tarafından işlenebileceği gibi bir kadın tarafından da işlenebilir.
Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Israrla ve birden fazla kez bir kişiye istemediği halde mesaj atmak ve çağrı yapmak kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur. Telefon açıldıktan sonra failin konuşmaması, müzik dinletmesi gibi eylemler de bu suçu oluşturur. Yine gönderilen bir mesajın ne içerdiğinin bu suçun oluşması için hiçbir önemi yoktur.
Israrla birden fazla kere bir kimsenin telefon ile aranması, telefon aracılığıyla mesaj atılması halinde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu oluşur. Failin mağdura ısrarla telefon ettikten sonra, telefonu açık tutarak konuşmaması, müzik veya sesler dinletmesi de suçun meydana gelmesine yol açar.
Adli para cezası açısından ise; TCK md.116/1 ve TCK md.116/4'te yer alan konut dokunulmazlığının ihlali suçu, koşulları varsa adli para cezasına çevrilebilir.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Türk Ceza Kanunu m. 86 hükmü, kasten yaralama suçunu düzenlemiştir. Bu maddenin birinci fıkra hükmüne göre, kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır denilmektedir.
Kasten başkasının vücuduna acı veren, algılama yeteceğini yahut sağlığının bozulmasına neden olursa; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmiştir. Kasten yaralama suçu basit tıbbi müdahale ile giderilebilecektir ölçüde ise şikayet üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilir.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Türk Medeni Kanunu'nun 328/2. maddesine göre; “Çocuk ergin olduğu halde eğitime devam ediyorsa, ana ve babasının durum ve koşullarına göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.”
Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa kız çocukları da bakmak zorunda olurlar. Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur. düzenlemesi yer almaktadır. Bu kapsamda evlilik birliği devam ederken kadın eş veya erkek eşin zina eyleminde bulunması diğer eş için haklı bir boşanma nedeni oluşturacaktır. Bu nedenle evlilikte zina suç teşkil etmese de boşanma gerekçesidir.
5237 sayılı Yasanın 109. maddesine göre kaçırma ya da alıkoyma eylemini gerçekleştiren fail, bu eylemi cebir ve tehdit yoluyla gerçekleştirdiğinde iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Kapı kilidini değiştirerek eşin eve girişinin engellenmesi kötü muamele suçunu oluşturur. Türk Ceza Kanunu'nun 232. maddesinde kötü muamele suçu şu şekilde açıklanmıştır; ” (1) Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir. Ağır ceza mahkemesi, adli yargı ilk derece mahkemesidir.
Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.
İşte Türkiye'nin suç istatistikleri… Adalet Bakanlığı'nın 2021 yılına ilişkin adli istatistikleri, Türkiye'de suç oranlarında artış yaşandığını gözler önüne serdi. Özellikle hırsızlık, dolandırıcılık ve yağma gibi suçları kapsayan malvarlığına karşı işlenen suçlar, Türkiye'de en fazla işlenen suç grubu oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri