Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır.
Diğer bir ifadeyle Medeni hukuk, kişinin doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonraki hukukî durumları da düzenleyen özel hukukun bir dalıdır. Medeni hukuk, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu da içine almaktadır.
Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu'nda "İkinci Kitap"ta düzenlenmiştir.
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
MEDENİ HUKUK
beş kısma ayrılır. Bunlar: kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukudur.
İlgili 36 soru bulundu
Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Medeni Hukuk, Miras ve Boşanma Davası
2- Yönetenler-Yönetilenler; Yönetenler ile yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kamu hukuku, vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk ise özel hukuk olarak tanımlanmaktadır.
Çocuk Hukuku, kamu hukuku veya özel hukuk dalı değildir.
4787 sayılı kanunla kurulan aile mahkemeleri, aile hukuku kapsamına giren uyuşmazlıkların çözümü için görev yapmaktadır. Aile mahkemelerinin kuruluş amacı, başta aile olmak üzere çocuklar ile engellilerin korunması için etkili ve hızlı önlemlerin alınmasıdır.
Aile Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür? Aile Mahkemesi medeni kanun'un aile hukuku kitabının birinci ve ikinci kısımlarındaki evlilik, boşanma, velayet, nafaka, tazminat davaları ile hısımlık hukukundan doğan dava ve işlere bakar. Vesayet hukukundan doğan dava ve işler aile mahkemelerinin görev alanı dışındadır.
Aile hukuku. Aile hukuku, aile olarak yaşayan kişilerin karşılıklı ilişkilerini, hak ve yükümlülüklerini düzenler. TMK' nin Aile Hukuku kitabı, Evlilik Hukuku, Hısımlık ve Vesayet olarak üç kısma ayrılmıştır.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Medeni Hukuk
Medeni hukuk derslerinde öğrenciler, hukukun bazı temel kavramlarını, aile hukukunu ve tüzel kişilere ilişkin bilgileri öğrenirler. Medeni hukuk dersi bütün hukuk fakültelerinde 1. sınıfta görülen derslerdendir.
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
Boşanma davası aile mahkemesinin görev alanına girmektedir. Nitekim boşanma Türk Medeni Kanununun Aile Hukuku'na ilişkin bölümünde yer alır. Aile mahkemeleri özel mahkemelerdir. Mahkeme boşanma davası ve boşanmayla ilgili olabilecek hangi ihtilaf varsa her türlü davayı görebilir.
Türk yargı sisteminde; iş hukuku, ticaret hukuku ve tüketici hukuku konularında arabulucuya başvurmak dava şartıdır ve zorunludur. Bu sebeple arabulucuya gidilmeden dava açıldığında dava şartı eksikliğinde dava reddedilir ve görülmez. Aile arabuluculuğu ise kanunen henüz düzenlenmemiştir.
Boşanma davası, diğer benzer davalarda olduğu gibi Türk Medeni Kanunu çerçevesinde avukat aracılığı ile açılan ve boşanma davası dilekçesi talebi sağlanan bir dava türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda Aile Mahkemelerinde diğer farklı özel hukuk kuralları çerçevesinden biraz daha farklı olarak yürütülmektedir.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir.
Müspet hukuk olarak da adlandırılan pozitif hukuk, bir ülkede belirli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tamamını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri