Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Bir aracın pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının patlamış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmiyor. Hava yastıklarından bağımsız ilgili otomobilin piyasa rayiç bedeli, hasarlı haldeki satış fiyatı ve oluşan hasarın toplam bedeli gibi faktörler pert konusunda çok daha etkili bir rol oynuyor.
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir. Airbag patladığında aracınızın kullanımında herhangi bir sorun olmayacaktır.
Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Airbag lambasının yanması muayenede hafif kusur olarak tanımlıdır. Yani aracın muayeneden geçmesine engel bir durum değildir.
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Hava yastığı patlarsa araç perte mi çıkar? Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Hasar kayıtları içerisinde ağır hasar kaydı veya pert kaydı gibi iki farklı sistem bulunabilir. Eğer araç tamamıyla hasar almış durumdaysa hasar kaydı, pert kaydı olarak işlenmiştir. Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir.
Trafik sigortası, sürücülerin kendi pert araç masraflarını karşılamaz. Yalnızca karşı tarafın perte çıkan aracının zararlarını karşılar. Trafik sigortası sigortalının pert araç masraflarını teminat kapsamına almadığı için araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırması tavsiye edilir.
Bilindiği üzere bir kaza sırasında aracın hava yastıklarının açılıp açılmaması o aracın üretim teknolojisi ile alakalıdır. Aynı şekilde kazaya uğrayan her aracın hava yastıklarının açılması gerekmeyebilir.
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
10 yıl, süre sonunda yenisi ile değiştirilir. Açılmama, çalışmama, ya da açılsa bile zamansız patlama-yırtılma riski var, üstelik şişmeyi sağlayan kimyasal maddenin de ömrü riskli hale geliyor.. 10 yıl, süre sonunda yenisi ile değiştirilir.
Hava yastığı lambasının yanıp sönmesi, aracın ilk çalıştırılma anında meydana gelir. Bu sorun geçici bir durum ise, aracın stop ettirilip tekrar çalıştırılması ile çözüme ulaşır. Çünkü sistem devreye girer ve ışık da bu sayede söner. Arıza anlık bir arıza ise ışık yanıp sönmeye başlar.
Araç kontak açıldığında airbag lambanız yanmıyorsa airbag beyni arızalı , sigortası atmış veya lambası sökülmüş olabilir. Airbag kontrolü için öncelikle bakmanız gereken yer airbag lambasıdır. Airbag lambası yandıktan sonra kısa bir süre içerisinde sönüyorsa herhangi bir problem olmadığına işarettir.
Aırbag. Direksiyon sargısı aracın elektronik yönetim sistemi için önemli bir parçasıdır. Özellikle aırbag sisteminin çalışması için bir köprüdür. Direksiyon sargısı arızalı olması durumunda aracın aırbag sistemi arıza hissetmesi nedeniyle kaza durumunda devreye girmemektedir.
Ağır hasar kaydına sahip olan çekme ve/ya hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlarda değer kaybı alınmamaktadır. Aracınız kazaya karışmışsa hak kaybına uğramamak adına bir an önce sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri