7. adım: Oluşan salatalıkları dikkatlice bitkiden koparın, afiyetle yiyin. Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Tohum ekiminden ortalama 70 gün sonra salatalıklar toplanma döneminde girer. Büyüyen ve iri bir boyuta oluşan salatalıkları diğer yapraklara zarar vermeden toplamanız doğru olur. Salatalıkları dalından koparırken bitki makasından yardım alabilirsiniz.
Hıyarda sulama yönünden en kritik dönem meyve bağlama dönemidir. Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan ilk meyveler görülünceye kadar ki dönemde çok olmamak koşuluyla günde 1-2 kez su verilmelidir. Bu dönemde fazla sulama yapılması meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir. Turşuluk hıyarlarda hasattan sonra meyveler boylara ayrılır.
İlgili 18 soru bulundu
Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor.
Salatalık ya da diğer adıyla hıyar suyu çok sever sevmesine ama yaprak ya da meyvesine su gelmesinden de bir o kadar hoşlanmaz. Bu yüzden ister bahçede ister balkonda olsun sulama yaparken ilk kural nazikçe dipten ve direk köküne gelmeden su vermenizdir.
Sulama konusuna gelince salatalık her gün sulama isteyen bir bitkidir. Bu yüzden her sabah uyandığınızda salatalığınızı sulamanız gerekir.
Vejetasyon döneminde bitki için uygun nem % 70-80' dir. Orantılı nemin % 50' nin altına ve % 90' ın üzerine çıkması halinde nem ayarlamasını yapmak gerekir.
Salatalık bitkiniz büyümeye başladıktan sonra sadece her gün sulamanız ve güneş ışığı almasını sağlamanız yeterli olmayabilir. Daha verimli büyüyen ve daha lezzetli olacak salatalıklar için haftada 1 kez toprağı üst kısmından biraz gübre ile besleyebilirsiniz.
Hastalık ve toprakta bir eksiklik yoksa yaprak sararmasının en büyük nedeni sulama hatasıdır.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur.
Toprak İsteği:
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Salatalık soğuk hava ile depolanması
Salatalıklar/Hıyarlar +7 / +10 °C'de, %90-95 bağıl nemde 10 gün kadar depolanabilirler. Daha yüksek sıcaklıklarda depolama süresi kısalır. Daha düşük derecelerde ise kabuk üzerinde, ete batmış lekecikler şeklinde soğuk zararlanması belirir.
Nemli bir bezde ya da suyun içinde 3 gün gibi kısa bir sürede salatalık tohumunun çimlenmesi mümkündür. Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir.
Susuzluğu gideren ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan 10 besini tüketin! Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitaminleri bakımından da zengin içeriklidir.
Salatalık tohumu ekilmeden önce "ocak" adı verilen yuvaların hazırlanması gerekiyor. Her bir yuvanın derinliği 2-2,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi 40-50, sıralar arası 120-130 cm olmalıdır.
Gereğinden fazla tohum koymak, salatalık bitkilerinin büyürken incelmesine neden olur. Sadece bir iki adet tohum koyarsanız da başarı şansınız azalmış olur. Oyuğu biraz daha toprak karışımıyla doldurun. Toprağı oyuğa bastırmayın, çünkü bu hareket tohumlara zarar verebilir.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği Bölgeler
İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir. Salatalık sulandıkça verdiği ürün miktarı artmaktadır.
Aslında genellikle salatalık ve kabaklarda ilk önce erkek çiçekler açar. Çoğunlukla 5-8 erkek çiçeğe karşılık bir dişi çiçek bulunur. Bu yüzden erkek çiçek sayısının dişilerden fazla olması normaldir. Fakat bazen sap yerine, dibinde minyatür bir meyve bulunan dişi çiçekler bir türlü ortaya çıkmaz.
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Salatalık. Salatalık yediğinizde aslında yüksek oranda su tükettiğinizi biliyor muydunuz? Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri