Airbnb Türkiye'de yasal olarak faaliyet yürütmektedir. Ev sahipleri vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerinde sistem üzerinden evlerini kiraya verebilmektedir. Airbnb sistemi ile evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri hangi ülkede bu çalışmayı yapıyorsa o ülke kanunları uyarınca hareket etmesi gerekir.
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre Airbnb gibi platformlar vasıtasıyla izinsiz olarak günübirlik kiralama yapmanın 1 milyon TL'ye kadar idari cezası söz konusu olabilecektir. Kanun, kat maliklerinden izin alma zorunluluğu gibi engeller öngörmektedir.
Türkiye'de Airbnb faaliyetlerine tamamen yasal olarak devam etmektedir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde de böyle bir planlama yok.
Bu nedenle evinizi kısa ve orta dönem kiraya vermek istiyorsanız yeni Airbnb yasasının maddelerine iyice bir göz atmanız gerekiyor. Artık Airbnb ile kısa dönem ev kiralayabilmek için izin belgesi almanız gerekecek. Airbnb izni alabilmek için turizm konutu belgesi almanız zorunlu.
Apartmanlarda Airbnb yapmak yasaklanmadı, ancak bu tür kiralamalar için apartmanın tüm kat maliklerinin onayı gerekiyor ve ev sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm konutu izin belgesi alması zorunlu.
İlgili 42 soru bulundu
Airbnb, AB tüketici koruma yasaları uyarınca ev sahiplerinden kendilerini profesyonel veya bireysel ev sahibi olarak beyan etmelerini istemekle yükümlüdür. Statünüz aramalarda ve kaydınızda Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki (AEA) misafirlere gösterilir.
Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2023 yılı itibariyle 100.000 TL'den başlıyor. Ayrıca emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilir.
Türkiye. Türkiye'de bulunan bir kullanıcıysanız Airbnb hizmet bedelleri %18 KDV'ye tabidir. KDV tesciliniz varsa veya konaklamanız iş amaçlıysa Airbnb hizmet bedelleri için sizden KDV alınmayabilir ancak vergilerinizle birlikte KDV beyanında bulunmanız gerekebilir.
Buna göre, izin belgeli konutun odaları ayrı ayrı sözleşmeye konu edilerek farklı kişilere kiraya verilemeyecek. Yönetmelikte konutların tek seferde 100 günden kısa süreli turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi istenecek, belge için e- Devlet üzerinden başvuru yapılacak.
Yeni Airbnb Yasası, Türkiye'de kısa süreli ev kiralamalarını düzenleyen bir yasadır. Bu yasayla birlikte, ev sahiplerinin evlerini kısa süreli kiraya vermek için belirli şartları yerine getirmesi ve izin belgesi alması zorunlu hale gelmiştir. 02.11.2023 tarihinde getirilen değişiklik ile kabul edilmiştir.
Airbnb yasal mı diye düşünüyorsanız gönlünüz rahat olsun. Belli yasal gereklilikleri yerine getirdiğiniz sürece Airbnb ile evinizi kısa süreli kiralamak yasaldır.
Zaten Geldi mi? Türkiye'de Yerleşik mi? Kamuoyuna Airbnb Kanunu olarak lanse edilen “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Meclis'te kabul edilmiştir.
Ev sahibinin evinin herhangi bir odasını konut olarak başka birine kiraya vermesinin mümkün olduğunu aktaran Yazıcı, “Kanunda 'odalar başkalarına kiralanabilir ancak sözleşmede yetkilendirilmesi gerekmektedir' ifadesi bulunuyor.
Günlük kiralamada yapılan düzenlemeyle birlikte kişilerin kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine bildirmemek artık ciddi bir suç sayılacak. Ev sahiplerinin e-devletten alacağı izin belgesi oldukça önemli. İzin belgeniz olmadan kısa süreli ev kiralamanın cezai yaptırımları mevcut.
Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.
1- Airbnb Uygulamasından Elde Ettiğim Gelir İçin Şirket Kurmama Gerek Var mı ? Evet elde ettiğiniz gelir için KDV yönünden vergilendirilmek kazancınızı beyan etmek adına şirket kurmanız gerekecektir.
Airbnb ne kadar ücret alır? Çoğu ev sahibi, rezervasyon ara toplamının %3'ü oranında sabit bir hizmet bedeli öder. Ara toplam, gecelik fiyatınız ile misafirlerden aldığınız temizlik ücreti gibi isteğe bağlı tüm ücretlerin toplamıdır.
Bize aşağıdaki bilgileri vermenizi de isteyebiliriz: Resmî ad, adres ve/veya diğer kişisel bilgiler: Bazı durumlarda bu bilgiler kimliğinizi doğrulamak için yeterli olur. Resmî kimliğinizin fotoğrafı: Sürücü belgesi, pasaport, kimlik kartı veya vize olabilir.
Turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvuruları sadece e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılır. (https://www.turkiye.gov.tr/kultur-ve-turizm-bakanligi). adı ve şifresi olması zorunludur. Yabancı kimlik numarası olmayan kişilerin vekaletle başvuru yapması gerekmektedir.
Vergi kuralları karmaşık olabilir, bu nedenle vergisel yükümlülükleriniz hakkında güncel kalmanız ve vergi uyumluluğunuzu her daim korumanız önemlidir. Nitekim vergilerinizin zamanında beyan edilmesi ve ödenmesi, ev sahibi olarak sizin sorumluluğunuzdadır.
Adi kira sözleşmelerinde, kiracı, kiraya verenin rızasını almasına gerek olmaksızın, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak kaydıyla, kiralananı alt kiraya verebilir.
Yerinizi kaydetmek tamamen ücretsizdir. Airbnb yalnızca bir rezervasyon onaylandığında hizmet bedeli alır. Bu bedel genellikle rezervasyon ara toplamınızın %3'üdür ve Airbnb'yi yönetmek için gereken 7/24 müşteri desteği, ev sahibi korumaları vb. maliyetleri karşılamamıza yardımcı olur.
11 Ekim 2013 tarihinde yapılan yasal düzenlemelere göre, günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alınarak bu şekilde kiraya verilen evlere ruhsat şartı getirilmiştir. Buna ek olarak, vergi kaybı önleyen düzenlemeye, günlük kiralanan tüm işletmelerde geçici ikamet yerleri olarak kimlik bildirme sistemi dahil edilmiştir.
Günlük kiralık evlerin yasal olması için ev sahiplerinin gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapmış olması zorunludur. Bu durumda da ev sahiplerinden ruhsat fotokopisi, tapu fotokopisi, adres ve iskân belgeleri talep edilir.
Türkiye'de Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek Yasal mı? Türkiye'de tatil evinizi günlük kiraya vermenin şartlarını Turizm Mevzuatı aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bu mevzuat dahilinde kısa dönem konaklamanın belli kuralları var. Türkiye'de günlük kiralık olan yazlıkları kiralamak yasal değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri