Epidural doğum ağrısız, sancısız bir doğum imkanı sağladığı için halk arasında prenses doğum olarak da bilinmektedir. Epidural anestezi doğum eylemi sırasında yani normal doğum ya da sezaryen ameliyatı sırasında ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir anestezi şeklidir.
Ağrısız doğum normal doğum için kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu yöntemle başlanan normal doğumun herhangi bir nedenle gerçekleşemediği durumlarda belden takılan epidural kateterden verilen ilaç dozu ve konsantrasyonu artırılarak sezaryen doğum da gerçekleştirilebilir.
Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine , fizyolojik stres oluşturmasına ve annenin yorgun düşmesine neden olur.
Normal doğumda, epidural anestezi yönetimi kullanılarak ağrı şiddetinin azalması sağlanmaktadır. Bu yöntemle rahat bir doğum gerçekleştirildiği için halk arasında zamanla 'prenses doğum' olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Sezaryenin en önemli avantajı bebek açısından riski en aza indirmesidir. Anne açısından normal hayatına dönmesi genelde 3-4 gün kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası rahim kasılmalarına bağlı olarak normal doğuma göre ağrılar daha fazla ve uzun sürebilmektedir.
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır.
---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer. ---Bu fazda saatlik rahim ağzı açılması , ilk doğumunu yapanlar için saatte en az 1 cm , sonraki doğumlarda saatte en az 1,5 cm olmalıdır.
Sezeryan Doğum Kaç Del (Acı Birimi) Acı Verir? Mit “insan vücudu en fazla 45 del acıya dayanabilir” demektedir. Ancak kadınlar doğum yaparken 57 del e kadar acı çekebilmektedirler. Bu da aynı anda 20 kemiğin kırılmasına bedeldir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Doğum Sancısı Şiddeti Ne Kadardır? Doğum sancısı 57 del olarak ölçülmüştür. İnsan vücudunun ise 45 del acıya dayanabildiği bilinmektedir.
Annenin medikal sorunlarının olmaması (kalp hastalığı, doğuma engel diğer sağlık sorunları), Annenin fit olması,kaslarının güçlü olması, Annenin leğen kemiği açıklığının bebeğin başının çapı ile uyumlu olması.
Anne adayı ilk çocuğunu dünyaya getirecekse normal doğumun süresi ortalama 10 ila 15 saat kadar sürebilir. Anne ikinci çocuğunu dünyaya getirecekse bu süre 6 ila 8 saat arasında sürmektedir. Anne üçüncü ya da dördüncü çocuğunu dünyaya getirecekse bu süre daha da kısalacaktır.
Doğum sancıları henüz oluşmadıysa hekim, anne adayını muayene ettikten sonra 42. haftanın beklenmesine karar verebilir. 40 haftalık gebelik sancım yok gibi yakınmalar bu açıdan normal kabul edilir. 42. haftada da sancı olmaması durumunda doğum, suni sancı ile gerçekleştirilir.
Bu problemleri şöyle sıralayabiliriz; doğum eylemi yavaşlayabilir,bebeğin ilerlemesi durabilir,bebek sıkıntıya girebilir,kalp atışlarında yavaşlama yada hızlanma olabilir,bebek kakasını yapabilir,tehlikeli bir vaginal kanama başlayabilir.
Normal doğum sancılarının başlaması için, beyinde hipofiz adı verilen bölgeden oksitosin hormonu belirli miktarda artarak salgılanır. Bu hormon, düzenli rahim kasılmalarını başlatarak, rahim ağzında açılmaya sebep olur.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Anne adayında planlanan doğum tarihinde ortalama 4 hafta öncesinde doğum sancıları başlar. Yavaş yavaş sancılar daha sık ve şiddetli hale gelmeye başlar. Gebeliğin 2-3 gün öncesinde ise doğum belirtileri daha sık ve şiddetli hale gelecektir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Epidural anestezi çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural saha adı verilen bölgeye girilmesi ve buraya lokal anestezik maddeler verilmesi şeklinde uygulanır. Anne adayı baskıyı, dokunmayı hisseder, hatta kalkıp yürüyebilir ama ağrıyı hissetmez.
Ikınma İçin Nefes
Ağrı süresince mümkün olduğu sürece nefes verilmez, eller destek noktasından tutularak çene göğüste ıkınılarak bebek aşağı itilir. Ağrı devam ederken nefes verilirse tekrar derin nefes alınıp aynı şekilde ıkınılır. Ağrı geçince ıkınma bırakılıp kollar ve çene gevşetilir. Düzenli nefes alınıp verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri