ajvar bulgaristan'a özgü olup ana sebzesi közlenmiş kırmızı biber ve sarımsaktır, içine patlıcan konulmaz. zaten biberin her türlüsü de bulgarların en çok tükettiği sebzedir.
Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Balkan topraklarında birçok milletin mutfağında görülen ortak tatlardan birisi olarak değerlendirilebilir.
Balkan mutfağının meşhur sosu Ayvar (Ajvar) Ayvar normalde, geleneksel ve tarihsel olarak bir Makedon sosu. Tek başına kahvaltılık veya öğün tercihi.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Neredeyse bütün Balkan ülkelerde severek tüketilen bir tür kırmızıbiber ezmesidir. “Ayvar” ve “avyar” olarak da bilinir. Özellikle kahvaltılarda ekmek üstüne sürülerek ya da tabağın kenarında eşlikçi sos olarak yenir.
İlgili 18 soru bulundu
Hazırladığınız ajvar sosu kahvaltı sofralarında ekmek üzerine sürüp, servis edebilirsiniz. İsteğe göre makarna ve kızartma üzerine ya da cips sosu olarak da kullanabilirsiniz.
ayvar diye okunan, isminin havyardan türediği söylenen, balkan ülkelerinde sık kullanılan bir sos.
Ajvar, başka meze, Makedon mutfağının gururu ve kışın özelliğidir. , Kırmızı biber içeren tarifi, Balkan mutfakta en büyük sırlarından biridir. Geleneksel yard ve bahçelerde, evde hazırlanmış oluyor. Ajvar gibi lutenika, malidzano ve üst lezzetleri eşlik pindjur çeşitleri gibi kendi lezzetli yoldaşları vardır.
Lütenitsa – Balkan Sos, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanlı bir sos türü. Malzemeler arasında kapya ve acı biber, patlıcan, havuç, sarımsak, bitkisel yağ, şeker, tuz ve domates de var. Yöreden yöreye değişen çok çeşidi var. Bazıları sirke ilave ederken bazıları da ceviz ekliyor.
Balkan ülkelerinde özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ayvar, sonbaharda hazırlandığından bu mevsimin simgesi ve aynı zamanda kışın habercisi olarak nitelendiriliyor.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
İnce ince doğradığımız kapya biberleri ve patlıcanları domatesin üzerine ilave ediyoruz. Ve karıştırıyoruz. Küçük küçük doğradığımız maydanozları ilave ediyoruz. Ardından şeker, tuz ,sirke ve karabiberi de ekleyip iki dakika daha kaynatıyoruz.
Harissa (Mağrip Arapçası:هريسة) harīsa) Tunus kökenli bir biber salçasıdır. Ana malzemeleri kavrulmuş kırmızı biber, Bakluti biberi, Serrano biberi ve diğer acı biberler, baharat ve otlardır.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Lutenitsa Sos Nedir? Nereye Aittir? Lutenitsa; közlenmiş kırmızı kapya biber, közlenmiş patlıcan, havuç, sarımsak, domates, tuz, zeytinyağı ve sirke gibi ürünlerin bir araya gelip, harmanlanması ile elde edilen bir kahvaltılık sostur.
Fransız mutfağının temel soslarından biri olan mousseline kreması, yumuşak dokusu ile tereyağı bazlı bir kremadır. Pasta, ekler, profiterol gibi ürünlerle birlikte kullanılır. Vanilya esansı ile aroma katılır.
Algerienne Sos : Patateskızartması , tacos , sandviç ,döner (shawarma) gibi kırmızı et ve tavuk etleriile eşsiz fark yaratan lezzet. İçeriğinde hardal,soğan parçaları ,tatlı-acılıbiber , baharatlar,domates konsantresi ile otantik lezzet ve görünüm yönündentamamlayıcı bir sos çeşidirdir.
Yemek tarifleri arasında yeşil yapraklı tüm salatalara çok yakışan bir sostur. 1.5 kahve fincanı zeytinyağı, 1 kıyılmış kuru soğan, 1.5 tatlı kaşığı hardal tozu, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı tuzu derin bir kaba alın. Çırpma teli ile pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Domateslerle soğanların biraz özdeşleşmesini sağlayın. Közlenmiş biber ve patlıcanları da ekleyip bir iki çevirdikten sonra biraz soğumaya bırakın. Son olarak tuzunu ve sirkeyi ekleyip oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Buzdolabında muhafaza ederek kahvaltılarda ve et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz.
Ajvar Sosu Nerelerde Kullanılır? Balkan mutfağında domates eklenerek yapılan ve lutenitsa adıyla da anılan bu lezzet kahvaltı ve çay saatlerinde ekmek üzerine sürülerek kanepe halinde, makarna sosu olarak, et marine ederken veya pilav ve ızgara et yemeklerine eşlik ederek kullanılabilir.
Közlenen malzemeler soğuyunca kabukları soyulur, biberlerin çekirdekleri de temizlenir ve derin bir kaba alınır. Üzerine sarımsak, zeytinyağı, sirke ve baharatlar ilave edilip püre haline gelene kadar blenderdan geçirilir. Bir kavanoza koyulup buzdolabında muhafaza edilir. Yaklaşık 1 hafta – 10 gün kullanabilirsiniz.
Domatesi tencereye alın, zeytinyağını ve tuzu ilave ederek blenderdan geçirin ve kaynatın. Doğranmış biberi ve patlıcanları ekleyerek pişirmeye devam edin. Sirke ve sarımsağını ekleyerek iyice kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Doğradığınız maydanozuları da ekleyerek 1-2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Kahvaltılık acuka yapımı için; mutfak robotu içine 2 yemek kaşığı dolusu domates salçası, 2 yemek kaşığı dolusu biber salçası ve 3 diş sarımsak koyun. Ardından yarım çay bardağı galeta unu ekleyin. Galeta unu yerine ekmek içi de koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri