Akarların ve alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir. Astımlı hastalarda astım atakları (öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi) tetiklenebilir.
İnsan derisinden dökülen artıklarla beslenirler. Bu nedenle halılarda ve yatak örtülerinde sıkça bulunurlar. Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
Kilimler 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür; hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılmış olur. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılması mümkündür.
Yatak takımlarınızı haftada en az bir kez değiştirin ve yıkayın, ütüleyin ve güneşlendirin. Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncakları uzaklaştırın. Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin.
İlgili 28 soru bulundu
Akarların ve alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir.
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır.
Karbonat. Karbonat da toz akarlarını gidermede harika bir dezenfektandır. Karbonat toz akarlarını öldürmez ancak nemi ve kokuyu gidermede oldukça etkili olduğundan alandaki nemi emerek toz akarları için uygun ortamı engeller. Karbonatı yatağa serptikten sonra 15 dakika bekletin ve ardından elektrik süpürgesiyle süpürün ...
Akarlar hangi kokuları sevmezler ? Toz akarları; hemen hemen diğer tüm haşarelerde olduğu gibi karanfil, okaliptüs, lavanta, nane ve biberiye kokusundan hoşlanmazlar.
Bu sorunun cevabı evettir. Uyuz rahatsızlığını atlatan birçok kişi sirkenin uyuz belirtilerini hafiflettiğini deneyimlemiştir. Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
– Akarları azaltmaya yönelik kimyasal ve fiziksel yöntemleri astım semptomlarını azaltmada çok fazla etkili değildir. Bu nedenle ev tozu akarı öldüren sprey, toz veya sıvı kimyasal maddeleri çok fazla tavsiye edilmez.
Otuz dakika boyunca minimum 60 °C (140 °F) sıcaklıkta kurutma, ev tozu akarları, tahtakuruları ve uyuz akarları ve yumurtaları dahil olmak üzere birçok paraziti öldürür; on dakikadan biraz daha fazlası keneleri öldürür.
Evi iyi havalandırmanız, toz birikimini sınırlamanız ve genellikle yatağınızı akar önleyici kumaşlar kullanarak yenilemeniz önerilir. İlaçlar alerji semptomlarını hafifletebilir. Bunlar antihistaminik ailesine ait ilaçlardır. Bununla birlikte birçok alerjik hasta için uzun süreli tedavi gereklidir.
Çok küçük olmalarına karşı insanı ısırma yetisine sahip olan akarlar, astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkların temel nedenidir. İnsan derisine tutunan tür, sürekli yaşanan kaşıntıların da sebebidir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Bu tür evler için yüksek sıcaklıkta, yüksek basınçlı buhar veren buhar kazanlı ütüler gerekiyor ki mikroplar öldürülebilsin.
“Akarlar (maytlar) insanlar ve özellikle çocuklar için tehlikeli olabilmekteler. Niye tehlikeli oluyorlar diye soracak olursanız, bronşit, astım gibi hastalıkların etmeni olabiliyorlar. Ayrıca birçok deri hastalıklarına sebebiyet verebiliyorlar.”
Toz alerjisi tedavisinde ilaç olarak anihistaminikler, dekonjestanlar, kortikosteroidler, kromoglikatlar, lökotrien antagonistleri kullanılır. Birde halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapiler uygulanmaktadır.
Çarşaflarınızı ve battaniyenizi haftada bir kez sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece veya daha sıcak suyla yıkamanız gerekir. Akarların sevdiği ve düzenli olarak sıcak suyla kolayca yıkayamayacağınız tüm kumaş türlerinden kurtulun.
Akarisitler, Acari alt sınıfına bağlı zararlıların kontrolünü sağlayan pestisitler olarak tanımlayabileceğimiz gibi, akarların (mite) kontrolünde kullanılan kimyasal ilaçlar olarakta tanımlayabiliriz.
Yaşam süresi 1-3 ay arasında değişir. 60ºC'ın üzerindeki sıcaklıklarda yaşayamazlar Akarlar temel olarak yataklarda, halılarda ve kumaşla örtülü mobilyalarda yaşarlar. Yaygın kanının aksine, mobilyada, yerde ve diğer eşyaların yüzeyinde biriken tozda pek bulunmazlar ve esas olarak kumaşlarda yaşarlar.
Toz akarları (mite)öncelikle yataklarda,yorganlarda, yastıklarda , koltuklarda ve halılarda yaşarlar . Akarlar için yataklar, sıcak ve nemli oluşundan, ve akarların en sevdiği yiyecek olan insan derisi kalıntılarını barındırdığından, onlar için en ideal yaşam alanıdır. Ortalama bir yatakta milyonlarca akar vardır.
Bu nedenle yüksek vakumlu süpürgeler ile evin özellikle halıların süpürülmesi, yatak, nevresim ve yastıklarda kılıf olarak Goretex gibi özel kılıfların kullanılması, miteların yok edilmesi için benzyl benzoate ve permethrin içeren özel deterjanlar ile yıkanması önerilmektedir.
Mite adı da verilen akarlar gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0.1 - 0.5 mm çapında küçük canlılardır. Yaşamaları için ideal koşullar 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri